Огляд ЗМІ за 5 грудня 2017

ВИСНОВКИ

Міністри фінансів Євросоюзу ухвалили сьогодні чорний список “податкових укриттів”, який включає в себе 17 юрисдикцій ЄС, які, як вважається, не співпрацюють з податкових питань. Це Американські Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Південна Корея, Макао, Маршаллові Острови, Монголія, Намібія, Палау, Панама, Сент-Люсія, Самоа, Тринідад і Тобаго, Туніс і Об’єднані Арабські Емірати. Країни з чорного списку можуть втратити доступ до фондів ЄС. Інші можливі контрзаходи будуть визначені в найближчі тижні.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту продовжити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2019 року. Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк повідомив, що ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні в разі скасування мораторію на її продаж може скласти 50-60 тис грн. “Та епопея, яку ми бачимо сьогодні з продовженням мораторію, – це ніщо інше, як голий піар для того, щоб сподобатися людям і сказати, що їх захистили”, – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він уточнив, що виступає проти продажу землі агрохолдингам і іноземцям.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко стверджує, що Міхеіл Саакашвілі отримав від Сергія Курченка, який переховується в РФ, $0,5 млн на свою діяльність в Україні. За словами Луценка, соратник Саакашвілі «Северіон Денгадзе звернувся через довірену особу до Сергія Курченка, який переховується … з питання стабільного фінансування діяльності Саакашвілі в обмін на інтереси членів ОЗУ». ГПУ також надала записи розмов, які нібито це доводять. Юрій Луценко також заявив, що тим самим ГПУ зірвала реалізацію плану ФСБ Росії “російська зима” в Києві через акції, організовані Саакашвілі. Також Луценко заявив, що Сергій Курченко може втратити медіахолдинг УМХ (UMH) до кінця року. За його словами, прокуратура зараз проводить дії, пов’язані зі спецконфіскацією медіахолдингу Курченка.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков різко негативно відгукнувся про переговори нібито Міхеіла Саакашвілі й бізнесмена Сергія Курченка щодо фінансування діяльності політика. «Навіть для цинічної української політики це перебір…», – прокоментував Аваков. Він також вважає, що Саакашвілі мусить підкоритися закону і відповісти на звинувачення в його адрес.

Спроба доставити Саакашвілі на допит зірвалася через активні дії його прибічників, які спочатку заблокували машину із Саакашвілі, а потім і «звільнили» його. Внаслідок цього самого Саакашвілі оголошено у розшук.

На акції біля ВР Міхеїл Саакашвілі заявив, що не переховується від правоохоронців, і ще раз закликав мітингувальників не розходитися. Саакашвілі також заявив, що взагалі не знайомий з Сергієм Курченком. Нардеп Юрій Дерев’янко стверджує, що звинувачення Саакашвілі безпідставне, а веде його військовий прокурор сил АТО Костянтин Кулик, якого НАБУ і САП підозрюють у незаконному збагаченні. На мітингу Саакашвілі виступила британська євродепутат Джейн Коллінз, яка підтримувала Brexit і виступала проти угоди про асоціацію між Україною і ЄС. При цьому її представили лише як євродепутата без уточнення, що вона представляє партію UKIP.

На події у центрі Києва відреагували у США та ЄС, закликавши утриматися від насильства та забезпечити дотримання прав Саакашвілі.

Верховна Рада запросила на своє засідання генерального прокурора України Юрія Луценка, його заступника – главу САП Назара Холодницького, директора НАБУ Артема Ситника та главу СБУ Василя Грицака. Однак, Артем Ситник, наразі перебуває у Вашингтоні. Юрій Луценко закликав терміново викликати назад директора НАБУ. Також ГПУ повідомила про підозру ще двом співробітникам НАБУ за справою із «провокацією хабаря» посадовим особам ДМС.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що у ФБР США були неприємно вражені словами генпрокурора Юрія Луценка про незаконну співпрацю відомств. “Думаю, вони відреагують роз’ясненням щодо того, що відбулось, яка форма нашої співпраці і що ця співпраця повністю відповідає вимогам як національного законодавства України та США, так і міжнародному законодавству”, – зазначив директор НАБУ. Він додав, що заяви свідчать про те, що відомство “дуже близько до кінця” боротьби з корупційною системою”. Також Європейська служба зовнішніх дій має заяву за підписом речниці Майї Косьянчич щодо ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні. У цій заяві Євросоюз вперше чітко зайняв сторону НАБУ у конфлікті між українськими правоохоронними органами та поклав вину за загострення на Генеральну прокуратуру. В Євросоюзу закликали українську владу  “посилити свої зусилля для того, щоб забезпечити незалежність, операційну спроможність  та ефективність антикорупційних інституцій”. “Роботу цих органів треба посилювати, на не підривати”, – дорікнули в ЄСЗД.

Державна служба геології і надр на підставі рішення суду анулювала три спецдозволи НАК “Нафтогаз України” на розробку нафтогазоносних площ у Полтавській області.Йдеться про спецдозволи на користування Оболонською (495,2 кв. км), Будищансько-Чутівською (497,9 кв. км) і Писарівською (471,9 кв. км) площами, дію яких було призупинено у березні. Наголошується, що це єдині ліцензії компанії на контрольованій Україною території.

Верховна Рада ратифікувала закон “Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA)”. Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, членство України в Агентстві IRENA: дозволить подавати заявки до фонду АDFD щодо отримання пільгових кредитів; забезпечить можливість доступу до всієї наявної в Агентстві IRENA інформації щодо використання відновлюваних джерел енергії, результатів новітніх досліджень та передового досвіду, а також прогресивних механізмів фінансування розвитку альтернативної енергетики; сприятиме налагодженню плідного співробітництва між Україною та розвинутими державами світу з метою розвитку альтернативної енергетики; створить умови для залучення експертної допомоги Агентства IRENA щодо покращення нормативно-правової бази України у сфері відновлюваної енергетики.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Саакашвілі запевнив, що не ховається від поліції (262 публікації у ЗМІ)
  • Офіційно. Росії заборонили брати участь в Олімпіаді-2018 (89 публікацій у ЗМІ)
  • Євросоюз розкритикував Генпрокуратуру за підрив розслідувань НАБУ (60 публікацій у ЗМІ)
  • У США не вірять в бажання України боротися з корупцією (30 публікацій у ЗМІ)
  • Комітет ВР рекомендував продовжити мораторій на продаж землі (24 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з віце-прем’єром Державної ради Китаю Ма Каєм у Києві закликав китайську владу дотримуватися політики невизнання тимчасової окупації Росією українського Криму. “Глава держави звернув увагу на важливість продовження послідовної позиції Китаю в питанні поваги територіальної цілісності та суверенітету України. Він закликав китайську офіційну владу дотримуватися політики невизнання тимчасової окупації Росією українського Криму. Було висловлено сподівання на конструктивну позицію китайської сторони з української проблематики в рамках ООН”, – повідомляє прес-служба президента України у вівторок.

ІНФРАСТРУКТУРА.

Президент України Петро Порошенко і виконавчий директор американської компанії General Electric Transportation Рафаель Сантана (Rafael Santana) на зустрічі в понеділок у Києві обговорили перспективи стратегічного співробітництва в сфері модернізації української залізниці. “Сторони констатували рішучу зацікавленість у зміцненні результативного співробітництва між ПАТ “Укрзалізниця” і General Electric Transportation, перш за все в оновленні парку локомотивів, для сприяння розвитку та модернізації української залізниці відповідно до найкращих міжнародних стандартів”, – повідомляє прес-служба глави Української держави.

СААКАШВІЛІ.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко стверджує, що лідер партії “Рух нових сил”, екс-голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі отримав від Сергія Курченка, який переховується в РФ, $0,5 млн на свою діяльність в Україні. “Громадянин України Северіон Денгадзе (координатор київського обласного осередку партії “Рух нових сил” – ІФ) за погодженням із Саакашвілі звернувся через довірену особу до Сергія Курченка, який переховується … з питання стабільного фінансування діяльності Саакашвілі в обмін на інтереси членів ОЗУ. Ми зафіксували отримання з російської сторони Саакашвілі близько $0,5 млн”, – сказав він на брифінгу у вівторок у Києві.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє про зрив реалізації плану Федеральної служби безпеки Росії “російська зима” в Києві через акції, організовані партією “Рух нових сил” екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. “Хочу висловити велику вдячність співробітникам Служби безпеки України і Генеральної прокуратури, які дали можливість не допустити цей перший етап запланованого ФСБ плану “російська зима” в Києві”, – заявив Ю.Луценко з трибуни парламенту на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради у вівторок. При цьому генпрокурор наголосив, що це був лише перший етап із того масиву запланованих заходів, про який знають українські правоохоронці.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков різко негативно відгукнувся про переговори нібито екс-президента Грузії, лідера партії “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі й бізнесмена Сергія Курченка щодо фінансування діяльності політика. “Разом з усіма вперше слухаю плівки Курченко-Дангадзе-Саакашвілі… Навіть для цинічної української політики це перебір… Хочеться натиснути reset. Та це не комп’ютерна гра, а життя країни”, – прокоментував міністр внутрішніх справ України аудіо- і відеоплівки, які в сесійній залі Верховної Ради демонструє у вівторок генпрокурор Юрій Луценко.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав лідера партії “Рух нових сил”, екс-главу Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі підкоритися вимогам закону і відповісти на звинувачення. “Будь-який конфлікт має тільки законний шлях вирішення – поки не буде рішення суду – все те, що відбувається, не матиме вирішення. Саакашвілі зобов’язаний підкоритися вимогам закону, пройти законну процедуру і відповісти на звинувачення, а не провокувати кров і сутички!” – написав А.Аваков на своїй сторінці в мікроблозі Твіттер у вівторок.

Генеральна прокуратура України підготувала та передала голові Національної поліції України Сергію Князєву постанову про оголошення в розшук лідера партії “Рух нових сил”, екс-голови Одеської обласної державної адміністрації, колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, який утік з-під варти під час транспортування його на допит до Служби безпеки України.

Лідер партії “Рух нових сил”, екс-голова Одеської обласної державної адміністрації, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що не переховується від правоохоронців, і ще раз закликав мітингувальників біля Верховної Ради не розходитися. “Я знаю, що важко бути на морозі. Але ще важче – коли ви мене звільняли. Я пам’ятаю ці обличчя… Ми маємо протриматися, тому що тут йдеться не про мене, а про майбутнє України. Ми хочемо робити спокійно, мирно, але ми маємо це зробити”, – сказав він, виступаючи зі сцени перед присутніми біля українського парламенту у вівторок увечері.

Лідер партії “Рух нових сил”, екс-голова Одеської облдержадміністрації, екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі заявив, що взагалі не знайомий з опальним українським бізнесменом Сергієм Курченком, який, за версією Генеральної прокуратури України, фінансував акції протесту біля Верховної Ради України. “Цей фільм із Курченком я вже бачив, коли МВС зробило фейкове відео з російським олігархом Мазепиним. З Курченком я взагалі особисто не знайомий і слабо знаю, хто він такий, проте я добре знаю Путіна, потрібно було відразу з ним розмову викладати”, – написав М.Саакашвілі на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Британська євродепутат Джейн Коллінз, яка підтримувала Brexit і виступала проти угоди про асоціацію між Україною і ЄС, сьогодні була присутня на мітингу разом з Михеілом Саакашвілі. При цьому її представили лише як євродепутата без уточнення, що вона представляє партію UKIP, повідомляє “Єрвопейська правда”. Саме ця партія була головною силою кампанії за вихід Британії З ЄС. А її лідера Найджела Фараджа часто називають другом Володимира Путіна.

Позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко стверджує, що звинувачення лідера партії “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі в причетності до кримінальної справи щодо наближеного до екс-президента Віктора Януковича бізнесмена Сергія Курченка безпідставне, а веде його військовий прокурор сил АТО Костянтин Кулик, якого НАБУ і САП підозрюють у незаконному збагаченні. “Цю справу веде прокурор Кулик, якого обвинувачують у незаконному збагаченні і якого Луценко призначив у кримінальній справі, пов’язаній із конфіскацією коштів Януковича. Статтю, за якою обвинувачується Саакашвілі, прив’язують до кримінальної справи Януковича та Курченка, і Порошенко з Луценком нічого кращого не придумали, ніж прив’язати це обвинувачення до пана Саакашвілі… Вони тримали на озброєнні цю статтю, і доблесний прокурор Кулик, зовсім не корупціонер … цією справою і займається”, – сказав Ю.Дерев’янко в ефірі NewsOne у вівторок.

США закликають прибічників лідера партії “Рух нових сил”, екс-голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі та правоохоронців уникати насильства. “Ми закликаємо сторони розрядити напруження й уникати насильства. Ми пильно спостерігаємо за ситуацією й очікуємо, що слідство буде проведено оперативно та відповідно до законодавства України”, – йдеться в повідомленні посольства США в Україні у Twitter у вівторок.

Секретар Ради національної безпеки Грузії Давид Раквіашвілі сподівається, що Україна забезпечить фізичний захист екс-президента республіки Міхеіла Саакашвілі. “Події, що відбуваються в ці хвилини в Києві, є внутрішніми політичними процесами України, на які ми не можемо дати коментарі політичного змісту. Водночас в епіцентрі цих подій перебуває колишній президент Грузії, і це надає особливого навантаження цим подіям”, – сказав Д. Раквіашвілі журналістам.

Представництво Європейського Союзу в Україні закликає владу країни до дотримання прав екс-президента Грузії, лідера партії “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі та сподівається на проведення слідства у його справі в рамках закону. “Ми знаємо про те, що пану Саакашвілі оголошено підозру. Ми уважно стежимо за цією справою і сподіваємося, що слідство відбудеться відповідно до закону та вчасно”, – йдеться у відповіді Представництва ЄС на запит агентства “Інтерфакс-Україна”.

СИТУАЦІЯ НАВКОЛО НАБУ.

Глави МВС, Мін’юсту та генпрокурор України не змогли поїхати до США на Глобальний форум з повернення активів через “справу Саакашвілі” – Луценко. “У США кілька днів відбувається американсько-британський форум із повернення законних активів. Я планував, і мені є з чим там виступити. Завдяки нашій діяльності в нас найбільше за останні роки повернення злочинних активів, а саме $1,5 млрд ОЗУ Януковича, які вже надійшли до держбюджету України. Однак події навколо сьогоднішньої справи не дозволили мені поїхати туди”, – сказав він на брифінгу у вівторок у Києві. Ю. Луценко зазначив, що через “справу Саакашвілі” не змогли залишити Україну і глава МВС і глава Мін’юсту.

Народні депутати України на засіданні Верховної Ради у вівторок проголосували за запрошення на пленарне засідання керівництва низки правоохоронних органів України. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення підтримали 217 народних депутатів за 150 мінімально необхідних голосів для затвердження такого рішення. Отже, Верховна Рада запросила на своє засідання генерального прокурора України Юрія Луценка, його заступника – главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, директора НАБУ Артема Ситника та главу Служби безпеки України Василя Грицака.

Заступник генерального прокурора України Юрій Столярчук повідомив про підозру ще двом співробітникам Національного антикорупційного бюро України. “Генпрокуратура інкримінує працівникам НАБУ злочини, передбачені двома статтями Кримінального кодексу України: надання неправомірної вигоди посадовій особі (ст. 369) і провокацію підкупу (ст. 370)”, – повідомляє у вівторок прес-служба НАБУ. Разом з тим в Бюро підкреслили, що жоден їхній співробітник ніколи не провокував підкуп будь-яких посадових осіб Державної міграційної служби України (ДМСУ) або інших державних органів, а надання неправомірної вигоди чиновниці Держміграційної служби “відбувалося в рамках виконання негласними працівниками НАБУ спеціального завдання на підставі постанови прокурора САП про контроль над здійсненням злочину”.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що у Федеральному бюро розслідувань США були неприємно вражені словами генпрокурора Юрія Луценка про незаконну співпрацю відомств.

Європейська служба зовнішніх дій у вівторок ввечері поширила  заяву за підписом речниці Майї Косьянчич щодо ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні. Документ опублікований на офіційному сайті ЄСЗД, передає “Європейська правда”. У цій заяві Євросоюз вперше чітко зайняв сторону НАБУ у конфлікті між українськими правоохоронними органами та поклав вину за загострення на Генеральну прокуратуру. “Публічне розкриття розслідування фактів корупції з боку Генеральної прокуратури суттєво послаблює можливості Національного антикорупційного бюро проводити ефективні розслідування,  а також підриває віру людей у можливість ефективної протидії корупції”, – йдеться у заяві речниці ЄСЗД.

ЕКОНОМІКА.

Роздрібне кредитування з початку року зросло на 30%, але з низькою базою порівняння. Про це Національний банк повідомляє на своїй сторінці в Facebook. Корпоративне кредитування почало активно зростати, починаючи з другого кварталу цього року. “Ми очікуємо, що в найближчі роки кредитний портфель банків буде рости швидше, ніж номінальний ВВП, оскільки українська економіка прагне отримати нові позики”, – розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Середньоденні митні надходження до бюджету в листопаді 2017 року склали 1,4 млрд грн, що на 41,1% більше аналогічного періоду минулого року. Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби. За даними служби, в бюджет у листопаді надійшло понад 31,3 млрд грн митних надходжень, що на 3 млрд грн, або на 10,9%, вище планових показників. В цілому за січень-листопад 2017 року митниці перерахували до бюджету 284,9 млрд грн, що на 73,9 млрд грн, або на 35,1%, більше показника за 11 місяців 2016 року.

Прибуток банківської системи за 10 місяців склала 2,15 млрд грн. Для порівняння, за аналогічний період минулого року був зафіксований збиток у 12,5 млрд грн. Про це йдеться в даних НБУ. Доходи банків у січні-жовтні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилися на 4,7% (до 146,2 млрд грн) на тлі зменшення кількості учасників ринку до 88 зі 100 на 1 січня 2016 року і зниження процентних доходів банків на 11,5 % (до 101,8 млрд грн), тоді як комісійні доходи зросли на 22,9% (до 32 млрд грн).

Обсяг міжнародних резервів України станом на 1 грудня становить 18,906 мільярда доларів. Про це повідомив НБУ на офіційному сайті. За попередніми даними від початку року міжнародні резерви зросли майже на 22%. За даними центробанку, на динаміку міжнародних резервів, зокрема, вплинуло надходження на користь уряду 670,4 млн доларів, зокрема 664 млн доларів від розміщення облігацій внутрішньої державної позики, номінованих у валюті, а також витрати на виплати за зовнішнім боргом. Так, було здійснено платежі Міжнародному валютному фонду на суму 447,1 млн доларів, на обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті було спрямовано 358,3 млн доларів. Зокрема 18,5 млн доларів – обслуговування облігацій зовнішньої державної позики та 282,2 млн доларів – на обслуговування і погашення за облігаціями внутрішньої державної позики.

РЕФОРМИ.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту продовжити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2019 року. “Рішення щодо законопроекту №7350 – прийнято”, – сказав заступник голови аграрного комітету Олександр Бакуменко в ході засідання комітету. 4 грудня голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про те, що законопроект про продовження мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення буде винесено на розгляд народних депутатів 7 грудня. “Той законопроект, який буде підтриманий комітетом, запропонований в зал, в четвер я запропоную включення до порядку денного сесії та погодження”, – сказав спікер на засіданні погоджувальної ради.

Ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні в разі скасування мораторію на її продаж може скласти 50-60 тис грн. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк в ефірі телеканалу ICTV. “Тіньовий ринок землі буде існувати, поки буде діяти мораторій на її продаж. Якщо б ринок запустився, ціна одного га коливалася від 50 до 60 тис. грн”, – сказав він. “Та епопея, яку ми бачимо сьогодні з продовженням мораторію, – це ніщо інше, як голий піар для того, щоб сподобатися людям і сказати, що їх захистили”, – додав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

ЕНЕРГЕТИКА.

Державна служба геології і надр на підставі рішення суду анулювала три спецдозволи НАК “Нафтогаз України” на розробку нафтогазоносних площ у Полтавській області. Про це йдеться в наказі №527 від 1 грудня, передає enkorr. Наголошується, що це єдині ліцензії компанії на контрольованій Україною території. Йдеться про спецдозволи на користування Оболонською (495,2 кв. км), Будищансько-Чутівською (497,9 кв. км) і Писарівською (471,9 кв. км) площами, дію яких було призупинено у березні. Претензії Держгеонадр ґрунтувалися на невдоволенні Полтавської обласної ради, що ще 31 січня цього року офіційно закликала Держгеонадра забрати у “Нафтогазу” ці спецдозволи. Місцеві депутати вважають незадовільними роботи “Нафтогазу” на його ліцензованих площах і звинуватили компанію в порушенні програми робіт.

НЕК “Укренерго” підготувало техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва інфраструктури для видачі електроенергії з сонячних електростанцій потужністю до 1,2 ГВт у Чорнобильській зоні відчуження. Відповідне ТЕО “Укренерго” презентувало 1 грудня на нараді в Кабінеті Міністрів України. “Проект передбачає будівництво нової підстанції збору потужності 330/110 кВ у районі розміщення Чорнобильської АЕС, 11 підстанцій 110/10 кВ та близько 54 км ліній електропередачі 110 кВ”, – йдеться в повідомленні.

Верховна Рада ратифікувала закон “Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA)”. Законопроект №0164 підтримали 254 народних депутатів. Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, членство України в Агентстві IRENA: – дозволить подавати заявки до фонду АDFD щодо отримання пільгових кредитів (наразі бюджет фонду складає 350 млн доларів, кредити надаються на конкурсній основі під 1-2% терміном до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, при умові співфінансування 50/50); – забезпечить можливість доступу до всієї наявної в Агентстві IRENA інформації щодо використання відновлюваних джерел енергії, результатів новітніх досліджень та передового досвіду, а також прогресивних механізмів фінансування розвитку альтернативної енергетики; – сприятиме налагодженню плідного співробітництва між Україною та розвинутими державами світу з метою розвитку альтернативної енергетики; – створить умови для залучення експертної допомоги Агентства IRENA щодо покращення нормативно-правової бази України у сфері відновлюваної енергетики.