У рамках кампанії #ЧЕСНОзвіт міській владі пропонують звітувати у прямому ефірі на Суспільному мовленні

Рух ЧЕСНО запускає кампанію за зміни стандартів звітування місцевої влади. У рамках кампанії #ЧЕСНОзвіт посадовцям пропонують відзвітувати про свою роботу у прямому ефірі на телеканалі «UA:Суспільне мовлення». Під час ефіру до діалогу залучають місцевих журналістів, експертів та громадян. «Громада має розуміти, хто за що відповідає. Ми хочемо змістити фокус із особи політика-посадовця на проблеми розвитку міста, громади, та посилити запит громадян на підзвітність місцевої влади», – розповіла Віта Думанська, керівниця кампанії #ЧЕСНОзвіт, , під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Прямі ефіри стартують на Суспільному мовленні у березні наступного року. «Для себе ми обрали формат прямого ефіру, тому що він дає можливість реально побачити політика, побачити не те, що підготувала його команда, а саме почути політика, отримати від нього фідбек, поставити запитання «вжив»у. Ми хочемо, щоб в прямому ефірі була максимальна кількість запитань від громадян і експертів. Буде конструктивний діалог громади з владою. Це буде незалежний мовник – не буде місцевих лояльних телеканалів,  записаних ефірів, зрежисованих постановок і підготовлених питань», – розповіла Віта Думанська.

У рамках кампанії відзвітувати за новими стандартами можуть міські голови, їхні заступники, керівники профільних департаментів та голови облдержадміністрації, обласних рад і місцеві депутати. За новими стандартами уже відзвітував міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. «Як на мене, формат, який запропонував #ЧЕСНОзвіт – найбільш вдалий. У тебе є 45 хвилин, щоб розповісти про свої результати, і ти робиш акценти на головне, ти говориш більше про якісь системні або стратегічні речі, а далі – живий діалог з місцевими журналістами, експертами і додзвонювачами, мешканцями міста. Діалог передбачає можливість зворотного зв’язку і дає можливість робити висновки – не тільки з того, що зроблено правильно, але й неправильно. У нас нічого не було зрежисовано. Я поняття не мав хто буде у студії, коли я йшов на звіт, поняття не мав які питання будуть ставитись. Це насправді було конструктивно, цікаво, десь трошечки гостро», – розповів Олександр Симчишин.

Кампанія #ЧЕСНОзвіт співзвучна із оновленою внутрішньою політикою Суспільного мовлення, зазначив Андрій Сайчук, генеральний продюсер суспільно-політичного напрямку «UA: Суспільне мовлення». «У нас зараз проходить масштабна реформа філій. Ми хотіли зберегти усі філії, тому що це дуже потужний засіб допомоги самоврядуванню і реформи на місцях. Оскільки ми природні союзники ЧЕСНО, ми з радістю будемо співпрацювати на місцях. Ми очікуємо, за нашим графіком, що уже в березні зможемо організувати ці прямі ефіри і вони стануть регулярними», – розповів він.