Огляд ЗМІ за 22-25 грудня 2017

ВИСНОВКИ

У Державному департаменті США повідомили, що Сполучені Штати нададуть Україні “посилені оборонні можливості”. Зброя буде надана для боротьби з підтримуваними Росією сепаратистами в східній частині країни. “Допомога США носить виключно оборонний характер, і, як ми завжди говорили, Україна є суверенною країною і має право захищатися”, – йдеться в заяві департаменту. Американський телеканал ABC News із посиланням на кілька джерел у Держдепартаменті повідомляє, що  Дональд Трамп планує схвалити план поставок протитанкових ракет в Україні. За інформацією джерел, мова йде про постачання 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок на суму 47 млн. Доларів США. Американський сенатор Джон Маккейн назвав “серйозним кроком у правильному напрямі” рішення Вашингтона розпочати постачання Києву протитанкових керованих ракет комплексу Javelin. Заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін заявив, що плани США щодо постачання озброєння Україні загрожують зривом процесу мирного врегулювання і заважають виконанню мінських домовленостей. У свою чергу заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що “США у певному сенсі перетнули межу, оголосивши про намір передавати Україні озброєння прямої вражаючої дії”.

Президент США Дональд Трамп вирішив призупинити безмитний режим щодо низки товарів, виготовлених в Україні. На думку Трампа, Київ проводить “недостатній” захист прав інтелектуальної власності. На думку Офісу торгового представника США, у Києва є всі шанси виправити ситуацію, зокрема щодо “регулювання ліцензійних платежів на користь правовласників”. Ця перевага діє для близько 3500 товарів з України, уточнюється на сайті відомства.

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд заявила, що Канада не перестане говорити про неприйнятність російської агресії проти України доти, доки триває окупація українських територій. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що «відносини з Канадою є одним із важливих питань міжнародної складової роботи уряду України, особливо в контексті головування Оттави в групі Великої сімки». Зі свого боку Фріланд запропонувала підтримку Києву у форматі верховенства Канади в групі G7.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон закликали російських військових повернутися до складу СЦКК на Донбасі, заявили про відсутність альтернативи мирному вирішенню конфлікту на сході України і необхідність термінового обміну полоненими. Перед цією заявою Петро Порошенко обговорив із Ангелою Меркель «посередництво» Німеччини та Франції із врегулювання кризи у СЦКК. У РФ заявили, що питання про посередництво слід обговорювати із всіма фундаторами даного формату.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що біометричний контроль у деяких місцях перетину кордону між Україною і Росією почнеться з 27 грудня. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що у разі якщо нова система реєстрації біометричних даних для іноземних громадян і осіб без громадянства, які в’їжджають до України, не працюватиме належним чином, влада країни вживатиме інших заходів. «Це може бути візовий елемент, але це буде не просто віза, яка видається кожному, а саме біометрична віза», – додав Клімкін.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявляє, що внутрішньо переміщені особи, які реально проживають на непідконтрольній території, і раз в два місяці відзначалися на підконтрольній території, не повинні мати статусу переселенців. Рева зазначив, що наразі зареєструвалися як переселенці понад 1,5 млн осіб, а допомогу для переселенців отримують лише 202 тис. осіб.

Петро Порошенко вніс до ВР законопроект про Вищий антикорупційний суд. На сайті парламенту зазначено, що законопроект був зареєстрований 22 грудня і визначений президентом як невідкладний. Текст документа на сайті Верховної Ради поки що відсутній. Напередодні прес-служба президента повідомила, що деякі експерти презентували Порошенку законопроект про Антикорупційний суд, який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ і висновки Венеціанської комісії. Зазначалося, що цей документ буде спрямовано до Верховної Ради.

Конкурсна комісія зі здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України, визначилася з претендентами на посаду судді КС. Зокрема, головним претендентом є члена Конституційної комісії, колишній міністр юстиції Сергій Головатий.

Вища рада правосуддя погодилася з проектами указу президента України, що передбачають ліквідацію 142 місцевих судів і створення замість них 74 окружних.

24 грудня в Україні відбулися вибори до 51 ОТГ. Вже традиційно БПП та «Батьківщина» заявляють про перемогу їх партій у даний виборах. У БПП заявили, що більшість серед обраних голів ОТГ – це кандидати, висунуті територіальними організаціями Партії “БПП “Солідарність” і кандидати, яких підтримував БПП “Солідарність” – загалом перемогу отримують 28 кандидатів. В свою чергу, “Батьківщина” заявляє, що здобула перемогу на місцевих виборах у 51 ОТГ, оскільки партія отримала найбільшу кількість депутатських мандатів (268), із результатом у 31,6% голосів. Прес-служба МВС повідомляє, що поліція отримала 73 повідомлення про порушення під час виборів в органах місцевого самоврядування в 51 ОТГ і зареєструвала 12 кримінальних проваджень.

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма в п’ятницю надав НАК “Нафтогаз України” і ПАТ “Газпром” рішення щодо контракту на купівлю-постачання природного газу. Так, за даними НАК, повністю відхилені арбітражем вимоги “Газпрому” за положенням “бери або плати” за період 2012-2017 рр. становили $56 млрд. Водночас трибунал залишив це стандартне для довгострокових контрактів положення, знизивши за ним планку до річної контрактної кількості (РКК) в обсязі 5 млрд куб. м, обов’язковими з яких є 4 млрд куб. м у зв’язку з 20% допустимого відхилення від РКК. З урахуванням перегляду контрактної формули варто очікувати, що ціна газу для України на кордоні з РФ буде нижчою, ніж з ЄС. “Нафтогаз” і “Газпром” у своїх заявах не стали розголошувати деталі затвердженої трибуналом нової формули ціни на газ. Водночас відомо, що ціна “Газпрому” для “Нафтогазу” за рішенням арбітражу дорівнюватиме ціні газу на європейському хабі, тоді як раніше вона залежала від цін на газойль та мазут. Згідно із заявою НАК, арбітраж також став на бік компанії в питанні оплати постачання природного газу “Газпромом” на тимчасово окуповані території Донбасу. Російська компанія станом на грудень 2017 року виставила НАК рахунки за такі постачання в обсязі близько $1,3 млрд. Майбутні постачання на зазначені території також не стосуватимуться “Нафтогазу” до припинення окупації окремих районів Донбасу. За заявою “Газпрому”, сума підтвердженої арбітражем простроченої заборгованості НАК за постачання газу перед російською компанією становить $2,019 млрд. У “Нафтогазі” в цьому переконані, оскільки позиція “Газпрому”, який хотів зберегти редакцію підписаного в 2009 році контракту, з ключових питань “бери або плати” та перегляду формули не була задоволена трибуналом. Загалом у “Нафтогазі” оцінюють позитивний ефект від рішень арбітражу в $75 млрд за весь термін дії контракту на постачання газу. Також Андрій Коболєв вважає за можливе підписання договору щодо управління ГТС України із зарубіжними партнерами в третьому кварталі 2018 року.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що не має наміру ініціювати якісь зміни в персональному складі уряду. Він також переконаний, що «нічого не заважає людині зі статусом “в. о.” працювати і виконувати сумлінно свої завдання». Гройсман також наполягає на тому, що він не марить посадами, зокрема, президентом України. “Люди, які мріють про посади, вони глибоко хворі люди. Люди, які мріють щось змінити, – я таких людей поважаю”, – сказав він.  Також Володимир Гройсман не вважає, що конфлікт між міністром фінансів України Олександром Данилюком і генеральним прокурором України Юрієм Луценком може вплинути на співпрацю з МВФ.

Петро Порошенко призначив Вікторію Морозову та Вадима Таратуна членами НКРЕКП. Зазначається, що обох нових членів регулятора призначено тимчасово – терміном на 3 місяці, до обрання членів НКРЕКП спеціально створеною Конкурсною комісією.

Конституційний суд визнав неконституційними і скасував закон, що дозволяв виключати кандидатів у депутати парламенту з виборчого списку вже після виборів.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • “Шпигуна”-перекладача арештували на два місяці (354 публікації у ЗМІ)
  • “Газпром” vs “Нафтогаз”: чому перемога є історичною для України (76 публікацій у ЗМІ)
  • Вибори в 51 ОТГ: “Опора” розповіла про основні порушення (73 публікації у ЗМІ)
  • США остаточно визначилися з наданням Україні зброї – посол (68 публікацій у ЗМІ)
  • Німеччина, Франція та Польща закликали повернути представників РФ до СЦКК на Донбасі (41 публікація у ЗМІ)

ЛЕТАЛЬНА ЗБРОЯ США.

Сполучені Штати нададуть Україні “посилені оборонні можливості”. Про це повідомили в Державному департаменті США, передає Reuters. Зброя буде надана для боротьби з підтримуваними Росією сепаратистами в східній частині країни, говориться в повідомленні. “Допомога США носить виключно оборонний характер, і, як ми завжди говорили, Україна є суверенною країною і має право захищатися”, – йдеться в заяві департаменту. У заяві сказано, що рішення є частиною зусиль США, щоб допомогти Україні захистити свою територіальну цілісність і “стримати подальшу агресію”. У Держдепі не уточнили про яку саме зброю йдеться.

Плани США щодо постачання озброєння Україні загрожують зривом процесу мирного врегулювання і заважають виконанню мінських домовленостей. Про це заявив статс-секретар, заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін, пише РІА “Новости”. За його словами, постачання будь-яких озброєнь Україні “заохочує войовниче крило у Києві”, а підтримка США войовничих настроїв “посилює небезпеку зриву процесу врегулювання на Україні і ставить під сумнів перспективу виконання мінських домовленостей”. “Тим більше, це заважає налагодженню діалогу між Києвом і Донбасом, без чого кризу неможливо вирішити”, – заявив заступник глави МЗС РФ. У свою чергу заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що “США у певному сенсі перетнули межу, оголосивши про намір передавати Україні озброєння прямої вражаючої дії”.

Американський сенатор Джон Маккейн назвав “серйозним кроком у правильному напрямі” рішення Вашингтона розпочати постачання Києву протитанкових керованих ракет (ПТКР) комплексу Javelin. “Передбачуване рішення президента (США Дональда) Трампа постачати протитанкові озброєння комплексу Javelin є ще одним суттєвим кроком у правильному напрямку і дає чіткий сигнал, що США підтримуватимуть своїх союзників і партнерів у той час, коли вони борються за свій суверенітет і територіальну цілісність”, – ідеться в заяві Д. Маккейна, розміщеній на його сайті.

Посол України в США Валерій Чалий вітає рішення США про право України на закупівлю і отримання оборонних озброєнь, в тому числі летальних. “Нарешті! Наші стратегічні партнери – США – остаточно визначилися: Україна як суверенна країна має легітимне право на закупівлю і отримання оборонних озброєнь, в тому числі летальних. Це – справедливий і правильний крок з точки зору наближення світу. Слабкість провокує агресора. Сила – його стримує і примушує до миру “, – написав він на своїй сторінці в соцмережі “Фейсбук”.

До списку можуть потрапити люди з близького оточення Путіна, причетні до протизаконних схем і дій Адміністрація президента США Дональда Трампа до кінця січня 2018 року представить Конгресу “Кремлівську доповідь” – перелік високопоставлених російських чиновників і бізнесменів, близьких до російської влади, щодо яких згодом можуть бути запроваджені санкції. Про це заявив колишній головний координатор санкційної політики Держдепартаменту США Деніел Фрід виданню “Коммерсант”. Зазначено, що складання такого переліку передбачено законом “Про протидію противникам США за допомогою санкцій” (CAATSA), підписаним президентом Трампом у серпні. “Припускаю, що фігуранти цього переліку не відразу зіткнуться з практичними наслідками – наприклад, фінансовими. Проте сам факт потрапляння в цей список збільшує ризик того, що в майбутньому проти його фігурантів будуть запроваджені санкції”, – сказав він.

2017 рік став найбільш кровопролитним з початку конфлікту на Донбасі, тому тиск на Росію потрібно зберігати. Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер в інтерв’ю італійській газеті La Stampa. “Дуже важливо, щоб вони (санкції) лишалися в силі доки існують причини, через які їх запровадили. Ключовою умовою є виконання Мінських угод, їх провал є сильною мотивацією. Дуже важливо, щоб США і Європа були єдині у своїй позиції з цього питання” – наголосив Волкер. За його словами, помилково вважати, що конфлікт на сході України послабився.

Президент США Дональд Трамп вирішив призупинити безмитний режим щодо низки товарів, виготовлених в Україні. Про це йдеться в повідомленні Офісу торгового представника США, передає DW. Режим безмитної торгівлі, про який іде мова, діє в рамках програми Генеральної системи торгових преференцій. “Після розгляду критеріїв про те, якою мірою країна-бенефіціар забезпечує адекватну й ефективну охорону прав інтелектуальної власності, я визначив доцільність призупинення безмитного режиму”, – йдеться в зверненні американського президента. На думку Трампа, Київ проводить “недостатній” захист прав інтелектуальної власності. “Виключення Києва з переліку учасників програми відбудеться за чотири місяці, якщо українська влада не покращить захист прав власності”, – йдеться у повідомленні. На думку відомства, у Києва є всі шанси виправити ситуацію, зокрема щодо “регулювання ліцензійних платежів на користь правовласників”.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Канада не перестане говорити про неприйнятність російської агресії проти України доти, доки триває окупація українських територій, заявляє міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд. “Ми визнаємо, і ми про це всюди кажемо, що Росія є агресором, що російська агресія проти України є неприйнятною для міжнародного співтовариства. Ми не перестанемо про це говорити, доки Росія є окупантом України”, – сказала Х. Фріланд на урочистостях з нагоди 100-річчя української дипломатії в Києві в п’ятницю. Вона також наголосила, що Канада стоїть пліч-о-пліч з Україною. “Канада – разом із Україною, ми віримо у важливість українського суверенітету, українських кордонів, української території”, – додала Х. Фріланд.

Співпраця Києва та Оттави є одним із пріоритетів міжнародної роботи уряду України, заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд. “Відносини з Канадою є одним із важливих питань міжнародної складової роботи уряду України, особливо в контексті головування Оттави в групі Великої сімки”, – цитують прем’єр-міністра України в Департаменті інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України. Глава уряду України подякував уряду Канади за теплий прийом під час візиту української урядової делегації до Канади й зазначив, що завжди радий приймати канадських партнерів у Києві. Він додав, що порядок денний відносин двох країн – дуже насичений.

Українське питання буде одним із пунктів порядку денного всіх переговорів країн “Великої сімки” (G7) в 2018 році, заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман за підсумками зустрічі з главою МЗС Канади Христею Фріланд. “У наступному році Оттава головуватиме у Великій сімці, й українське питання буде одним із пунктів порядку денного всіх переговорів. Це важливо”, – написав він у своїй Facebook-сторінці в п’ятницю. В. Гройсман подякував главі зовнішньополітичного відомства Канади за поради і настанови щодо цілої низки питань як двосторонньої співпраці, так і українських міжнародних позицій.

ВИХІД РФ ІЗ СЦКК.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент України Петро Порошенко під час телефонних переговорів погодилися, що ФРН і Франція повинні стати посередниками з метою повернення російських військовослужбовців до складу Спільного центру з контролю і координації (СЦКК) на Донбасі, йдеться в заяві кабміну ФРН, поширеній в п’ятницю. “Канцлер ФРН і президент України висловилися на користь того, щоб російські офіцери якнайшвидше повернулися в СЦКК. Сторони передбачили, що в найближчі дні посередницьку функцію здійснюватимуть фахівці з Німеччини та Франції”, – наголошується в документі.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон закликали російських військових повернутися до складу Спільного центру з контролю і координації (СЦКК) на Донбасі, заявили про відсутність альтернативи мирному вирішенню конфлікту на сході України і необхідність термінового обміну полоненими. “Меркель і Макрон в своїй спільній заяві також закликали російських офіцерів повернутися в Спільний центр по контролю і координації (СЦКК), який грає дуже важливу роль в підтримці спостерігачів ОБСЄ і угод про припинення вогню”, – йдеться в спільній заяві європейських лідерів, опублікованому на сайті уряду ФРН в суботу.

Міністерство закордонних справ Польщі висловило стурбованість ситуацією з безпекою на Донбасі та закликало Росію повернути військовослужбовців до складу Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), йдеться в заяві відомства, поширеній на його сайті в суботу. “Ми висловлюємо надію, що російська сторона вирішить негайно повернутися в СЦКК”, – йдеться в заяві польського МЗС.

ВІЗОВИЙ РЕЖИМ ІЗ РФ.

Біометричний контроль у деяких місцях перетину кордону між Україною і Росією почнеться з 27 грудня, заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк на своїй сторінці в фейсбуці. “Для інформації потенційним порушникам державного кордону між РФ і Україною. З 27 грудня 2017 введуть в дію мобільні комплекси біометричного контролю в місцях ймовірного нелегального перетину кордону правопорушниками і контрабандистами”, – написав він.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що у разі якщо нова система реєстрації біометричних даних для іноземних громадян і осіб без громадянства, які в’їжджають до України, не працюватиме належним чином, влада країни розроблятиме інших заходів. “Звичайна віза працює лише проти нелегальної міграції, якщо ми побачимо з досвіду що десь вона (система реєстрації біометричних даних – ІФ) не працює, тоді думатимемо про подальші заходи. Це може бути візовий елемент, але це буде не просто віза, яка видається кожному, а саме біометрична віза”, – сказав він журналістам у п’ятницю в Києві.

СУДОВА РЕФОРМА.

Деякі експерти презентували в п’ятницю президентові України Петру Порошенку законопроект про Антикорупційний суд, який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії. Цей документ буде направлено до Верховної Ради. Як повідомляє прес-служба глави Української держави, на цій зустрічі засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе повідомив, що законопроект про Антикорупційний суд включає найкращу міжнародну практику в різних країнах, експертні рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії. “Ми маємо досвід роботи над Національним антикорупційним бюро, яке і до сьогодні в міжнародному співтоваристві є позитивним прикладом і довів свою ефективність. Ту практику, яка у нас була тоді, ми будемо чітко використовувати в цьому питанні”, – зазначив він.

У Верховній Раді зареєстрований внесений президентом України Петром Порошенком законопроект “Про Вищий антикорупційний суд”. На сайті парламенту зазначено, що законопроект був зареєстрований 22 грудня і визначений президентом як невідкладний. Текст документа на сайті Верховної Ради поки що відсутній. Напередодні прес-служба президента повідомила, що деякі експерти презентували П. Порошенку законопроект про Антикорупційний суд, який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ і висновки Венеціанської комісії. Зазначалося, що цей документ буде спрямовано до Верховної Ради.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель позитивно оцінила кроки президента України Петра Порошенка щодо створення в країні незалежної Антикорупційного суду. “Канцлер вітала своєчасні законодавчі кроки, оголошені президентом Порошенко для створення незалежного Антикорупційного суду в Україні”, – йдеться в повідомленні на сайті уряду ФРН, оприлюдненій за підсумками телефонної розмови А. Меркель і П. Порошенка 22 грудня.

Конкурсна комісія зі здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду (КС) України щодо осіб, яких призначає президент України, визначилася з претендентами на посаду судді КС. “Конкурсна комісія зі здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України, за результатами вивчення документів і відомостей, наданих кандидатами, за результатами спеціальної перевірки та співбесіди вирішила рекомендувати на посаду судді Конституційного суду України в такій пріоритетності: Головатого Сергія Петровича, Лемака Василя Васильовича, Крусян Анжеліку Романівну, Любченка Павла Миколайовича, Чеховича Сергія Болеславовича, Грищук Оксану Вікторівну”, – повідомляє сайт президента України.

Вища рада правосуддя (ВРП) погодилася з проектами указу президента України, що передбачають ліквідацію 142 місцевих судів і створення замість них 74 окружних. Як повідомляється на сайті ВРП, таке рішення рада ухвалила на засіданні в четвер. Проекти указів передбачають, зокрема, ліквідацію 10 райсудів у Києві – Голосіївського, Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Оболонського, Печерського, Подільського, Святошинського, Солом’янського, Шевченківського. Замість них заплановано створити шість окружних судів. Зокрема, будуть створені Дарницький окружний суд (Дарницький район), Дніпровський окружний (Деснянський і Дніпровський район), Подільський окружний (Оболонський та Подільський район), Солом’янський окружний (Святошинський та Солом’янський район) та Шевченківський окружний (Шевченківський район) суди. Крім того, замість ліквідованих Печерського і Голосіївського районних судів заплановано створити Центральний окружний суд Києва.

28 грудня Вища рада правосуддя планує розглянути питання внесення подання президенту про призначення суддею Верховного Суду Валентини Сімоненко, яка неодноразово “покривала” недоброчесних колег. Про це пише у своєму блозі на УП адвокат та активіст Роман Маселко. Активіст згадує ситуацію, коли голова апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко вимагав від судді Сергія Бондаренка винесення замовного рішення на користь ПАТ “Азот”. Бондаренко відмовився виконувати вказівку та записав цю розмову.

ВИБОРИ ДО ОТГ.

Переконлива більшість серед обраних голів ОТГ – це кандидати, висунуті територіальними організаціями Партії “БПП “Солідарність” і кандидати, яких підтримував БПП “Солідарність” – загалом перемогу отримують 28 кандидатів від партії “БПП “Солідарність”, повідомляє партія у “Фейсбук” в понеділок. Найбільше громад кандидати від “БПП “Солідарність” очолять у Миколаївській області – 7, Полтавській області – 6, Дніпропетровській області – 3. Представники “БПП “Солідарність” перемогли в більшості регіонів. Зокрема, в Миколаївській області в усіх 7 громадах, де проходили вибори, перемогли кандидати від партії. Результати інших політичних сил. Батьківщина – 4, Радикальна партія – 2, “За конкретні справи” – 2, Аграрна партія – 1, УКРОП – 1, “Відродження” – 1, зазначають у БПП

“Батьківщина” здобула перемогу на місцевих виборах у 51 ОТГ, які відбулися 24 грудня, із результатом у 31,6% голосів. Про це лідер партії Юлія Тимошенко заявила у понеділок, 25 грудня, на прес-конференції в Києві, оголошуючи результати виборів депутатів-висуванців від партій, які базуються на даних  протоколів з мокрими печатками. За її словами, перемогу вдалося досягти попри адміністративний ресурс чинної влади, підкуп, шантаж і залякування.

Поліція отримала 73 повідомлення про порушення під час виборів в органах місцевого самоврядування в 51 ОТГ і зареєструвала 12 кримінальних проваджень, повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України. “Сьогодні на території 17 регіонів країни відбулися перші місцеві вибори в об’єднаних територіальних громадах. Зараз дільниці закриті. Станом на 21:00 в поліцію надійшло 73 повідомлення про порушення, відкрито 12 кримінальних проваджень”, – йдеться в повідомленні на фейсбуці.

СУД «НАФТОГАЗУ» ПРОТИ «ГАЗПРОМУ».

Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги Газпрому за пунктом “Бери або плати” на суму 56 мільярдів доларів в 2012-2017 роках. Про це повідомили в НАК “Нафтогаз України”. Ця частина спору була найбільшою за грошовими вимогами сторін.

НАК “Нафтогаз України” вимагає від російського “Газпрому” 16 мільярдів доларів в арбітражі за транзитним контрактом. Про це НАК “Нафтогаз України” написав у своєму Twitter.

Стокгольмський Арбітраж зобов’язав НАК “Нафтогаз України” виплатити “Газпрому” понад 2 мільярди доларів за поставлений газ. Про це заявили в “Газпромі”, передає “Інтерфакс-Україна”. Загальна сума складається з простроченої заборгованості за поставки газу в розмірі 2,019 млрд доларів, а також відсотки з 22 грудня 2017 року по дату здійснення такого платежу в розмірі 0,03% за кожен день прострочення. Також суд зобов’язав “Нафтогаз” щорічно з 2018 року відбирати і оплачувати 5 млрд куб. м газу.

Ціна природного газу за контрактом на постачання між ВАТ “Газпромом” і НАК “Нафтогаз України”, що діє до кінця 2019 року, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу дорівнюватиме ціні на одному з європейських газових хабів, заявив голова правління НАК Андрій Коболєв. “На майбутнє ціну буде зменшено… Вона буде близька до європейської, а якщо говорити точно, вона дорівнюватиме ціні на одному з європейських хабів, що ми вважаємо значним поліпшенням умов купівлі газу в Україні”, – сказав він журналістам у Києві в п’ятницю.

Голова правління НАК “Нафтогазу України” Андрій Коболєв вважає за можливе підписання договору щодо управління газотранспортною системою (ГТС) України із зарубіжними партнерами в третьому кварталі 2018 року. “Ми вважаємо, що це (спільне управління – ІФ) можна почати робити приблизно з третього кварталу 2018 року”, – сказав він в ефірі “5 каналу” в п’ятницю ввечері. За його словами, в лютому має бути отримано рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзитного контракту, а в березні стануть відомі всі зацікавлені в управлінні ГТС України міжнародні компанії.

РІЧНИЙ ЗВІТ ГРОЙСМАНА.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що не має наміру ініціювати якісь зміни в персональному складі уряду. “Нічого на сьогодні не заважає людині зі статусом “в. о.” працювати і виконувати сумлінно свої завдання. Інших питань, які стосуються змін в уряді, я не планую ініціювати”, – сказав В. Гройсман на підсумковій прес-конференції в Києві в п’ятницю.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав законопроект №7206 “Купуй українське, плати українцям” дискусійним і зазначив, що його норми не повинні суперечити міжнародним зобов’язанням України. “Що стосується законопроекту (№7206 – ІФ), там є багато дискусійних норм. Він вимагає багато осмисленої експертної роботи над тим, щоб, по-перше, не порушувати жодних наших міжнародних зобов’язань, що неприпустимо, не створювати жодних корупційних ризиків”, – сказав прем’єр на підсумковій прес-конференції в Києві в п’ятницю.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман не вважає, що конфлікт між міністром фінансів України Олександром Данилюком і генеральним прокурором України Юрієм Луценком може вплинути на співпрацю з Міжнародним валютним фондом “Я не думаю, що взаємовідносини двох посадових осіб можуть впливати на взаємодію великої 45-мільйонної держави з нашими міжнародними партнерами. Я вважаю, що чиновники мають сконцентруватися на виконанні своїх завдань і своїх повноважень. І дуже важливо, щоб ми припинили війну в країні між різними державними інституціями”, – сказав В. Гройсман на прес-конференції за підсумками 2017 року в Києві в п’ятницю, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс Україна”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляє, що його не цікавлять посади. Про це він заявив під час прес-конференції у п’ятницю, відповідаючи на питання, чим він буде займатися у випадку складання повноважень прем’єра і чи не планує балотуватися у президенти.     “Що стосується того, хто де буде працювати, – тільки Господь знає, хто де буде працювати. Я можу сказати тільки єдине. Я хочу служити Україні так, щоб, коли настане той момент, коли я маю відійти від посад, я маю відійти і просто жити рядовим громадянином України і ні від кого не відвертати очі”, – сказав, він, додавши, що це головна його амбіція.

ЕНЕРГЕТИКА.

ЄС у п’ятницю, 22 грудня, здійснив виплату другого траншу  у розмірі  2 мільйонів євро з максимальних 5-ти мільйонів на підтримку реформи енергосектору через повільний прогрес у виконанні реформ. Про це “Європейській правді” повідомили у Представництві ЄС в Україні. Підтримка надається у рамках  фінансованої ЄС програми бюджетної підтримки “Продовження підтримки  реалізації Енергетичної стратегії Україні”. Програма допомагає Україні зменшити забруднення навколишнього середовища, пов’язаного з виробництвом електричної енергії, сприяє реформуванню ринку електричної енергії, допомагає  покращити якість нафтопродуктів та підтримує створення запасів нафти та нафтопродуктів. Загальний бюджет програми – 45 мільйонів євро.

“Всеукраїнська Енерго Компанія” здобула перемогу в тендері поставки сировини Одеському припортовому заводу. Про це перший заступник директора ПАТ “Одеський припортовий завод” Микола Щуріков повідомив у Facebook. “Відбувся третій з моменту останньої зупинки ОПЗ конкурс з вибору компанії для роботи по давальницькому договору. Конкурс можна вважати таким, що відбувся. Найкращу пропозицію надала компанія ТОВ “Всеукраїнська Енерго Компанія”, – зазначив Щуріков.

Президент України Петро Порошенко призначив Вікторію Морозову та Вадима Таратуна членами Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Відповідні укази від 23 грудня оприлюднено на сайті глави держави.  Зазначається, що обох нових членів регулятора призначено тимчасово – терміном на 3 місяці, до обрання членів НКРЕКП спеціально створеною Конкурсною комісією.

Павел Юзеф  Станчак у суботу, 23 грудня, призначений на посаду голови ПАТ “Укртрансгаз”. Про це DT.UA повідомило джерело у НАК “Нафтогаз України”. Наприкінці серпня польського фахівця Павела Юзефа Станчака обрали на посаду президента компанії “Укртрансгаз”. Повідомлялося про те, що контракт з ним буде укладений терміном на один рік. Проте згодом стало відомо про те, що Служба безпеки України затримує призначення Станчака на посаду голови “Укртрансгазу”.