Чат-бот Тарас зробить електронне декларування простішим

Держслужбовець Тарас – перший чат-бот, який допоможе суб’єктам декларування уникнути помилок при заповненні електронних декларацій. Він уже доступний у Messenger i Telegram, скоро також буде доступний у Viber. Працює чат-бот за принципом простих запитань-відповідей. Про це розповів Антон Марчук, аналітик ГО «Антикорупційний штаб», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«З урахуванням того, що близько 1 мільйона людей у цьому році повинні подавати декларації, то консультування з приводу заповнення декларацій буде в цьому році найпопулярнішою юридичною послугою. І саме тому ми вирішили її автоматизувати», – розповів Нікіта Підгайний, юрист Opendatabot.

Чат-бот має рекомендаційний характер і побудований на існуючій законодавчій базі. Зараз у ньому запрограмовані відповіді на запитання, які суб’єкти декларування ставлять найчастіше. «Чат-бот постійно оновлюється. Обробляючи запити від людей, держслужбовців, громадського сектору, він буде постійно змінюватись і доповнюватись. Крім того, якщо будуть вноситись певні зміни у процедуру декларування або на самому веб-порталі, то ми також будемо підлаштовувати чат-бот під ці зміни», – зазначив Нікіта Підгайний.

«Ми плануємо виходити до кожної державної установи, до центральних органів виконавчої влади, для того, щоб донести цю інформацію до відділу кадрів, юридичного відділу. Також ми матимемо зустрічі з представниками Національного агентства з питань державної служби, щоб якомога більше суб’єктів декларування змогли скористались допомогою чат-боту», – додав Антон Марчук.

«Ми всі розуміємо, що прогрес стосовно перевірки електронних декларацій зі сторони держави все ще залишає бажати кращого. Тут справа не лише у самій перевірці декларацій, а у створенні внутрішньої культури і розуміння важливості цього феномену і інструменту зі сторони держслужбовців. І чат-бот Тарас, як колега держслужбовців, якраз є допомогою для цього процесу», – наголосила Ека Ткешелашвілі, очільниця Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні.