Понад 6 мільярдів гривень отримали від продажу державного майна на аукціонах ProZorro.Продажі

WATCH IN ENGLISH

Система ProZorro.Продажі працює трохи більше року. За цей час вдалося продати державне, комунальне майно та майно акціонерних товариств на суму понад 6 мільярдів гривень. «У держави є велика кількість надлишкового майна. Крім цього, держава здає в оренду десятки мільйонів квадратних метрів нерухомості, як на державному, так і на муніципальному рівні. Держава проводить велику кількість конкурсів, на яких продається право доступу до обмежених ресурсів. Досить логічно проводити це онлайн, на анонімних онлайн-аукціонах, які вже довели свою ефективність», – зазначив Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Загальна кількість аукціонів у системі – 146 тисяч. Кількість учасників – 4,7 тисяч. До 2019 року команда ProZorro.Продажі планує продати майно на суму понад 16 мільярдів гривень. Лише за січень поточного року продано майна на 1 мільярд гривень, зауважив Максим Нефьодов.

Укрзалізниця – найбільший власник нерухомого та рухомого майна в Україні. Минулого року ПАТ «Укрзалізниця» опанувало завдяки системі ProZorro.Продажі капітальні інвестиції на 10 мільярдів гривень. У планах на цей рік – 26 мільярдів гривень. Серед інших пріоритетів – списання вантажних вагонів. Станом на сьогодні у підприємства 10 тисяч вантажних вагонів, які підлягають списанню. «Ми очікуємо, що цього і наступного року від продажу та списання майна ми отримаємо 2 мільярди гривень. Для Укрзалізниці ці кошти є необхідними, зважаючи на велику потребу в оновленні рухомого складу та придбанні пасажирській потягів та вагонів», – наголосив Євген Кравцов, в.о. голови правління Укрзалізниці.

Окрім цього, Укрзалізниця планує продавати через систему ProZorro.Продажі металобрухт та вторинну сировину. Наступні плани на цей рік – виставити 5-10% парку, придатного для перевезення вантажів, на аукціон. «Для вантажного залізничного ринку – це є революцією, тому що до сьогодні не існує жодного прозорого механізму визначення, скільки коштує вартість перевезення у вантажних вагонах, навіть з приватних. Для Укрзалізниці це є дуже суттєвим джерелом надходження коштів», – підкреслив Євген Кравцов.

Серед інших здобутків ProZorro.Продажі – продаж активів банків України. «Вдалося зробити просту річ: показати всім все. І переконати бізнес, що можна змагатися за активи, що немає когось, хто на них претендує пріоритетно. Все прозоро. Кожен може поставити свою ціну, кожен може викупити актив, і насправді, дуже важливо, що ми бачимо реальну оцінку цього активу. Це реальні ціни», – зазначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Впродовж цього року команда ProZorro.Продажі планує також запустити «малу приватизацію» разом з Фондом державного майна. Відповідно до прийнятого Верховною Радою законопроекту 7066 про приватизацію державного майна, вся мала приватизація міст має відбуватися через систему ProZorro.Продажі. На сьогодні до системи доєдналися 20 міст. «Велике завдання на цей рік – підключити всі міста України», – зазначив керівник проекту ProZorro.Продажі Олексій Соболев.

Президент України досі не підписав закон, що сповільнює повноцінний запуск системи. Максим Нефьодов сподівається, що до кінця квітня вся законодавча база буде готова. «Тоді у травні будуть створені перші лоти, а у червні – пройдуть перші аукціони з малої приватизації», – підсумував він.