Ефективна ідентифікація правоохоронців знизить рівень безкарності – автори законопроектів 5700, 5701

Ідентифікація правоохоронців, передбачена існуючим законодавством, не є достатньо ефективною. Номери, нанесені на поліцейські жетони, прочитати дуже складно, а для працівників Нацгвардії закон взагалі не вимагає жодної ідентифікації. Законопроекти  5700 та 5701 (внесення змін до законів «Про Нацполіцію» та «Про Нацгвардію») покликані якісно змінити існуючі стандарти ідентифікації для правоохоронців, і тим самим знизити рівень безкарності серед останніх. Про це розповів Мустафа Найєм, народний депутат України (фракція «Блок Петра Порошенка»), член Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, ініціатор законопроектів, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Перша вимога стосується читабельності інформації на жетонах правоохоронців. «Сьогодні жетони є нечитабельні, тому що спосіб нанесення номера був обраний найдешевший. Це призвело до того, що цей номер не можна побачити вже з метрової відстані, вночі – це в принципі неможливо, при навіть найменшому заломленні світла, якщо фотографувати цей номер під кутом – теж нічого не видно», – розповів Михайло Каменєв, виконавчий директор ГО «Правозахисна Ініціатива», експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

За новими стандартами індивідуальний номер повен бути нанесений на жетон таким чином, щоб його можна було легко почитати і розпізнати на фото. «По друге, зазначення індивідуального номеру має бути однакове у посвідченні поліцейського, на жетоні і на шоломі – це має бути один і той самий номер. Цей номер має закріплюватись за працівником Національної  поліції і Національної гвардії довічно», – зазначив Мустафа Найєм.

У законопроектах також пропонують зобов’язати військовослужбовців Нацгвардії (за винятком тих, які проходять службу у зоні АТО) носити жетони аналогічні до поліцейських. За відсутність жетонів у правоохоронців під час мирних зібрань пропонують ввести дисциплінарну відповідальність.

Також пропонують створити єдину онлайн-базу жетонів працівників Національної поліції і Національної гвардії. «Така база має бути створена не просто Національною поліцією та Національною гвардію, а за нормами, які встановлює уряд для того, щоб ми потім незалежно від цих органів могли встановлювати дані цих поліцейських», – деталізував Мустафа Найєм. Така база має бути частково доступна для громадськості – у відкритому доступі має бути ім’я та прізвище правоохоронця, його посада та спеціальне звання.

«Запровадження змін є актуальним не лише з позиції мирних зібрань, проблем з Революцією Гідності, неможливістю притягнути до відповідальності великої кількості міліціонерів, які порушували права і свободи людей, а і стосовно повсякденної роботи патрульних поліцейських, які так чи інакше, але вчиняють правопорушення», – наголосив Євген Крапивін, експерт групи з реформування органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ.