Споруда біля фундаменту Десятинної церкви порушує зобов’язання України перед ЮНЕСКО – юрист

Об’єкт незаконного будівництва біля фундаменту Десятинної церкви порушує зобов’язання України перед ЮНЕСКО. Таку тезу висловила юрист Марина Соловйова під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Дана споруда, про яку іде мова, розташована на території буферної зони Софії Київської. Жодного документу, який би підтверджував, що є наміри чи проектна документація, чи землевідведення, до ЮНЕСКО спрямовано не було. Не тільки національне законодавство було порушено, коли була побудована ця споруда, але і міжнародна спільнота була дуже обурена», – пояснила Марина Соловйова.

Національний історичний музей збирає документи для позову до суду, розповіла директор музею Тетяна Сосновська. «Незаконна споруда, про яку іде мова, побудована не на фундаменті Десятинної церкви. У 2004 році просили дозвіл побудувати на фундаментах. Вона побудована поряд з фундаментами. Але це охоронна зона, де не може бути ніякого незаконного будівництва, – зазначила Тетяна Сосновська. – Ми збираємо документи і просимо допомогти в тому, щоб ми могли якомога швидше отримати юридично завірені копії документів, які нам потрібні для формування позову. Якщо ці документи сягають 2004, 2000 року, то для цього потрібна робота в архівах. Тому ці пошуки можуть дуже затягнутися».

«Це об’єкт незаконного будівництва, який знищив археологічний шар VIII-IX століття. Ще буде оцінено, скільки це коштує і скільки повинні відшкодувати ті, хто відповідають за це, українській державі», – зазначив експерт Юрій Духовчиний.

«Хочу внести ясність у ту акцію, яка відбулася і той процес, який відбувається зараз. Вони не мають жодного релігійного підтексту. Все відбувається у громадській площині. Мета нашої акції – привернути увагу до жахливого факту присвоєння історичної, культурної та національної української спадщини Російської Федерацією, – наголосив архітектор Олексій Шемотюк. – Я дуже сподіваюся, що цей прецедент буде початком відкриття фронту захисту української культури. Я закликаю вас дивитися на цю ситуацію трошки ширше».