Після передачі землі громадам – налаштовані багато працювати – голова Скала-Подільської об’єднаної громади

Скала-Подільська об’єднана громада Тернопільської області має 1071 га земель за межами населених пунктів. Нещодавно Уряд прийняв розпорядження про передачу таких земель у комунальну власність об’єднаним громадам. Вже зараз голова Скала-Подільської ОТГ Віктор Мирончук обмірковує, як це сприятиме залученню інвесторів. «Якби ці землі були одним масивом, а не розкидані територією громади, ми б могли легко знайти інвестора. Зараз опрацьовуємо інформацію, яка саме це земля, яка її вартість, яким чином можна розпорядитися, щоб максимально використати для залучення інвестицій. Думаємо, як правильно оцінити, змінити цільове призначення. Ейфорії я не маю, але є бажання тверезої великої праці стосовно цих земель», – розповів голова під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту УКМЦ «Речник громад».

Після об’єднання Скала-Подільська громада збільшила свій місцевий бюджет з 5 до 14 мільйонів гривень. Проте, разом із зростанням доходів, побільшало і викликів. Найбільш болючим питанням у громаді є медицина. «Колосальні кошти потрібні, щоб профінансувати медицину на тому рівні, на якому вона є зараз. Ми сподіваємося на успішність медичної реформи в Україні та працюємо над участю Скала-Подільської громади у цій національній мережі. Потрібно збалансувати кількість персоналу, якість надання послуг та потреби громади» – пояснив пан Мирончук.

В об’єднаної громади багато роботи та викликів, та все ж голова переконаний – альтернативи об’єднанню немає. «Реформа – це медичне втручання в організм. І якщо 25 років тому нам би вистачило таблеток, то зараз – потрібне хірургічне втручання. Шанси у нас хороші, але час спливає. Нам ніхто не допоможе, треба самим робити рішучі кроки», – переконаний Віктор Мирончук.

Згуртуватися та зрозуміти собі ціну допомогла об’єднаній громаді і участь у спільному проекті Програми DOBRE та телеканалу «1+1» Громада на мільйон. «Ми зрозуміли, що здатні об’єднуватися, усвідомили, хто ми є, куди йдемо та впевнені, що варті більшого», – поділився голова громади.