Віктор Ляшко, заступник генерального директора з нагляду за інфекційними хворобами Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Додаткові 220 тисяч доз вакцини КПК уже у регіонах – МОЗ

Ситуація із захворюваністю на кір в Україні стабілізувалась. «За 9-й тиждень 2018 року на кір захворіли 684 особи, з них 286 дорослих і 418 дітей – це на 12% менше ніж у попередній тиждень»,- повідомив Віктор Ляшко, заступник генерального директора з нагляду за інфекційними хворобами Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Додаткові 220 тисяч доз вакцини КПК, які нещодавно надійшли в Україну, уже поставили в регіони. «Уже зараз вони доставлені до всіх регіонів України окрім Чернігівської області, яка очікує доставку партії до кінця сьогоднішнього дня», – зазначив Віктор Ляшко. З урахуванням цієї поставки зараз залишок вакцини складає 387 тисяч доз. Наступна партія у 800 тисяч доз прибуде наприкінці березня, ще 77 тисяч – у кінці травня, та 900 тисяч –  у другому півріччі.

«Ми зробили дослідження напруженості імунітету, який є в населення України. Найближчим часом будуть результати і можемо спланувати кількість вакцин, щоб покрити всіх не вакцинованих  дітей і кількість не вакцинованих дорослих (хоча б в групах ризику), які повинні бути захищені», – розповів Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко нагадав, що для того, щоб хвороба повністю пішла з країни, рівень охоплення населення щепленням має складати 95-98%. У рамках посиленої імунізації станом на 1 березня 2018 року охоплено щепленням 77% дітей, які свого часу пропустили першу дозу вакцини і 81% – які пропустили другу дозу вакцини. У минулому році вперше рівень охоплення населення щепленням перевищив 90%.

З початку 2018 року на кір захворіли 6484 особи (2226 дорослих і 4258 дітей),  4421 особу госпіталізували. Від ускладнень з початку року померли 7 людей (5 дітей і 2 дорослих).