В Україні потрібно створювати більше бізнес-інкубаторів на зразок європейських – активісти

Участь України у Економічному форму «Європа-Україна», що відбувся напередодні у польському місті Жешув, засвідчила зацікавленість зі сторони європейської бізнес спільноти до налагодження двосторонньої співпраці з українськими молодими підприємцями.  «На зустрічах ми побачили, що польські колеги зацікавлені у співпраці з  українськими стартапами як на території Польщі, так і на території України. Ми побачили, що у нас є спільні інтереси і багато практичних можливостей, які можна було б реалізовувати», – розповів Руслан Анфілов, голова Ради ГО «Фундація креативного бізнесу», експерт ГО «Інститут податкових реформ», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Співпраця з європейськими бізнес-інкубаторами та технопарками може допомогти Україні створити середовище сприятливе для розвитку малого та середнього бізнесу у країні. «Зараз бізнес інкубатори  в Україні не дають таких комфортних умов розвитку, як це є, скажімо, у Польщі. Тому я впевнена, що саме на цьому питанні потрібно зосередити свою увагу», – наголосила Олена Хотенко, голова Ради ГО «Інститут податкових реформ», Голова Ради Територіального відділення Асоціації платників податків України у Київській області.

«Бізнес інкубатори у Європі відрізняються від того, що є в Україні. В Україні подібні організації навчають і допомагають людям, які хочуть якогось кар’єрного зростання. А, наприклад, в Польщі вони безпосередньо беруть готові проекти і за символічні кошти допомагають їм розвиватись», – розповів Андрій Станіславський, виконавчий директор ГО «Європейська молодіжна ліга». «Такі організації допомагають молодим людям відповідати на ті важливі питання, які повстають перед кожною молодою людиною, яка хоче відкрити свою справу, а саме – правильне бюджетування, сплата податків, правильне ведення бухгалтерії, маркетинг», – розповіла Наталя Мазур, менеджер із зовнішньоекономічної діяльності ГО «Європейська молодіжна ліга».

У рамках двосторонньої співпраці з  польськими бізнес-інкубаторами для молодих українських підприємців  влітку цього року проведуть серію навчальних заходів.  «На літо у рамках Клубу української промоції «StartUP Club» ми запросили польських колег приїхати до Києва і поділитись з українцями  досвідом впровадження стартапів», – деталізувала Наталя Мазур. «В рамках запланованих заходів нинішнім представникам малого і середнього бізнесу і тим, хто тільки буде розпочинати власну справу представлять перспективні напрямки економіки,  досвід польських підприємців,  ті труднощі, з якими вони зіштовхнулись виходячи на ринки ЄС, а також можливості для реалізації потенціалу у нашій країні», – розповів Михайло Радіо, виконавчий директор ГО «Фундація креативного бізнесу», експерт ГО «Інститут податкових реформ».