Е-сервіси для громад: що варто знати про нову електронну платформу Dosvit

Громадська організація SocialBoost, партнер програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE), анонсувала створення єдиної електронної платформи Dosvit (dosvit.org.ua). На базі платформи зможуть функціонувати сайти громад, управлінці та мешканці отримають доступ до інвестиційних інструментів розвитку та механізмів громадської участі.

Платформа буде реалізована як комплексна ІТ-система для розробників, видимою частиною якої буде вебсайт громади із набором інтегрованих додатків та набору інструментів розробки. За їх допомогою можна впроваджувати і легко інтегрувати додаткові сервіси як за власною ініціативою, так і на замовлення громад. А це значно розширить функціональність і зменшить вартість запуску подібних сервісів для громад на місцях.

За задумом розробників, система поділяється на додатки та сервіси. Додатки — це програми, якими користуються ОТГ і її мешканці. Сервіси — технічні можливості для розробників, ІТ-спеціалістів з громад. Такі додатки перш за все допоможуть громадам досягати кращих результатів роботи у підвищенні інвестиційної привабливості громад, більш ефективній комунікації з мешканцями та їхньому залученні до прийняття рішень на місцях, запускати сервіси електронної демократії, а органам місцевої влади це надасть можливість легко і прозоро звітувати про свою діяльність громадянам.

За словами розробників, ІТ-спеціалісти з громад зможуть налаштувати сайт громади на домені платформи, або на власному, навіть не маючи навичок програмування. А ще створити сховище нормативних документів ОТГ з їх публікацією на сайті і можливістю пошуку за різними критеріями, публікувати новини і оголошення з можливістю їх розсилки через месенджери зареєстрованим користувачам, розміщувати інформацію про нерухоме майно, проводити опитування. Чи то переглянути економічний профіль громади і стратегії розвитку в структурованому форматі з елементами інфографіки.

Наразі платформа Dosvit знаходиться в процесі розробки, а самі громади беруть безпосередню участь у формуванні переліку функцій та вимог до платформи.

«У рамках проекту ми відвідали 36 громад у семи цільових областях програми USAID DOBRE. Спілкувались з місцевими держслужбовцями, громадськими організаціями, бізнесом, проводили з ними сесії з проектування місцевих порталів громад. Завдяки цьому ми розуміємо, чого саме чекають громади, який функціонал вони хочуть бачити на своїх сайтах, які інструменти хочуть використовувати. Dosvit дозволить підвищити ефективність взаємодії з мешканцями та прозоро звітувати, презентувати свої досягнення і залучати нові інвестиції за допомогою IT-інструментів, а також ефективно співпрацювати з ІТ- спільнотою задля розвитку системи», — розповів Віктор Гурський, Виконавчий директор SocialBoost, організації-розробника платформи.

Громади отримають свої власні сайти з багатим функціоналом і єдину панель управління всіма додатками. Не потрібно більше завантажувати десятки сайтів, аби отримати мапи з корисною інформацією, інформацію про громаду для потенційного інвестора чи для пересічного мешканця, звітну документацію про місцевий бюджет, сервіси опитування громадської думки чи для впровадження бюджету участі, каталоги інвестиційних проектів, реєстри нерухомого майна, туристичні сервіси тощо. Відтепер весь цей функціонал можна буде отримати на одній платформі. Щоб скористатись будь-яким з додатків, користувачеві достатньо буде увійти в особистий кабінет мешканця ОТГ, або просто завантажити сторінку з потрібною інформацією. І головне — громада зможе самостійно запускати свої унікальні додатки на базі такої платформи.

«Вперше в Україні громади отримають електронні сервіси, що створені спеціально для них, тому що з самого початку базуються на їхніх реальних повсякденних проблемах і потребах. Єдина IT-платформа для ОТГ не лише збільшить можливості громад, дозволивши обирати ті діджитал-сервіси, які їм потрібні. Вона також дозволить українським розробникам більш тісно співпрацювати з громадами, оскільки останні будуть технічно готові до такої співпраці. Особливий акцент буде зроблено на тих функціях платформи, які підвищать інвестиційну привабливість громад та створять прямий зв’язок між громадами та мешканцями», — зазначає керівник програми USAID DOBRE Беррі Рід.

В свою чергу, ІТ-фахівці з громад отримають набір інструментів, використовуючи які, зможуть створювати готові до використання додатки. Вони отримають інструменти доступу до картографічних сервісів, даних, доступних у машинозчитуваному вигляді, звітів, інструментів ідентифікації громадян, та інших інструментів для розробників. Такий функціонал дозволить їм легко інтегрувати нові функції і сервіси до платформи. Dosvit базується на принципах мікросервісів, обміну і доступності інформації. А кожен окремий додаток можна за потреби налаштувати та організувати обмін інформацією з іншими такими додатками, таким чином розширюючи функціональність.

«Створюючи електронні системи для громад ми зважаємо на думку майбутніх користувачів і на зручність використання сервісу. Не завжди необхідно читати 52 сторінки бюджету, аби дізнатися скільки надійшло ресурсів, як і на що їх витратили. Можна переглянути інфографіку по бюджету, де інформація подана в простій формі і її можна відстежувати в режимі реального часу», — каже Наталія Захарченко, спеціаліст з організаційного розвитку програми DOBRE.

Швидкий та зручний доступ до необхідної інформації завдяки одній платформі — саме такий підхід розробники платформи прагнуть розповсюдити першочергово на всі громади-партнери програми DOBRE. Наразі відібрано 7 тестових громад для участі, для запуску платформу вже у травні-червні 2018-го.

Перші пілотні запуски нададуть можливість отримати зворотній зв’язок від користувачів з громад і внести необхідні корективи до системи. По закінченні пілотного тестування розробники планують надати доступ до платформи для всіх бажаючих громад та міст.

Дізнатися більше на dosvit.org.ua

***

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. До консорціуму виконавців програми DOBRE, на чолі з Global Communities, входять: Український кризовий медіа центр, Social Boost, Фундація підтримки місцевої демократії, Польща (FRDL/FSLD), Малопольска школа державного управління при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Національний демократичний інститут (NDI). Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.