Київська школа економіки презентувала онлайн-сервіс аналітики закупівель

Київська школа економіки (KSE) презентувала CPVtool – онлайн-сервіс аналітики закупівель. Проект розробив Центр вдосконалення закупівель при KSE. Сервіс дозволяє аналізувати ринок конкретного предмету закупівлі. Основна мета CPVtool – підвищити професійність закупівельників. «Наш інструмент створений саме для закупівельників. Саме для того, щоб трохи полегшити процес підготовки та організації тендеру», – наголосив Олексій Грибановський, дата-аналітик Центру вдосконалення закупівель, під час презентації онлайн-сервісу в Українському кризовому медіа-центрі.

CPVtool дозволяє закупівельникам у декілька кліків проаналізувати аналогічні закупівлі та змоделювати на їхній основі власну заявку. «Ми раді, що будують додаткові інструменти, які роблять роботу замовників і учасників ринку простішими. Власне кажучи, все це робиться для того, щоб вони проводили тендери якісніше, аби їм було зробити це легше. Чим якісніші тендери будуть, тим більше конкуренція. Ціни будуть нижче, якість вище і ми всі з вами, як платники податків, отримаємо більше», – зауважив Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Часто помилки у закупівельному процесі є наслідком браку відповідних знань, а не бажанням створення корупційних схем. Таку тезу висловила юридичний радник проекту «Підзвітність та прозорість у державному управлінні та послугах» Тетяна Лісовська. «Ми впевнені, що цей інструмент, який створено завдяки Київській школі економіки, допомагає замовнику працювати з великим масивом даних, які вже є в електронній системі закупівель. Ми вважаємо, що це гарний крок вперед, щоб система була ще більш зручною і привабливою для її користувачів – як для замовників, так і для бізнесу», – зазначила Тетяна Лісовська.

«Зараз ми рухаємося у тому напрямку, щоб допомагати не просто бачити, аналізувати ринкову ситуацію з замовником чи бізнесу з Prozorro, а щоб реально допомагати їм писати якісну тендерну документацію, яка буде призводити до того, що на тендер буде приходити більше замовників. Більше замовників – більша економія і більш низька ціна», – підсумував Олексій Грибановський.