Ініціатива «На суд за доступ» уже зібрала 12 тисяч гривень на підтримку позовів за доступ до публічної інформації

Ініціатива «На суд за доступ» зібрала понад 12 тисяч гривень для підтримки 16 судових позовів від 12 журналістів. У рамках краудфандингової ініціативи журналісти та активісти можуть отримати компенсацію судового збору за позов з приводу доступу до публічної інформації. «Раніше для журналістів  позов у суд був підйомний – судовий збір складав близько 70-80 гривень. Зараз судовий збір складає більше 700 гривень і ці кошти, особливо для регіонального журналіста, знайти дуже важко. Тому ми вирішили, зробити платформу, де можна подати заявку на отримання компенсації судового збору і стати благодійником», – розповіла Надія Бабинська (Вірна), ініціаторка кампанії «#насудзадоступ», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Ініціатива допомагатиме журналістам до часу зниження судового збору на рівні законодавства.  «Законопроект про зниження судового збору уже внесли на розгляд, але це відбудеться не одразу. А цей проект допомагає вирішувати нагальні питання уже зараз», – зазначила Леся Ганжа, головна редакторка сайту «Доступ до правди». Подати заявку на отримання компенсації або ж стати благодійником можна заповнивши заявку на сайті «Доступ до правди» у розділі «На суд за доступ». Також на сайті можна знайти детальну інформацію про усі справи, які уже отримали підтримку.

Проблеми починаються на рівні законодавства. І потім створюються системні проблеми на практиці і реалізації цих прав. «На даний момент викликів і проблем у сфері доступу до інформації набагато більше, ніж організацій і людей, які у цій сфері працюють. Тому будь-які об’єднання, коаліції і спільна робота у цьому напрямку надає набагато більший ефект, ніж коли кожен працює окремо», – додав Олександр Бурмагін, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини».