100 тисяч доларів гранту розподілять між 4 проектами для підтримки ветеранів – Конґрес Українців Канади, Канадсько-Українська Фундація

WATCH IN ENGLISH

Переможцями конкурсу на гранти від Фонду «Захисники України» стали проекти 4 громадських організацій. Це програма «Boost to Business» Української соціальної академії, проект Центру психологічної підтримки ветеранів та їхніх сімей «Поруч», Центр для учасників АТО для тимчасового притулку і реабілітації і курси з подолання психологічного шоку та запобігання ПТСР від ГО «Побратими» та «Допомога Україні». Загальна сума грантів – 100 тисяч доларів. Про це повідомив Павло Ґрод, президент Конґресу Українців Канади, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Загалом на конкурс подалися більше 80 проектів. Їх розглядала комісія суддів і радників – люди, які пожертвували кошти для Фонду «Захисники України», медики, громадські лідери і ветерани. Пріоритет надали проектам, які спрямовані на підтримку ветеранів. «Ми були приємно здивовані кількістю поданих заявок, багато з них були на високому рівні. На жаль, ми не могли підтримати усі проекти, але вирішили підтримати 4, які найкраще відповідали нашим критеріям», – розповів Павло Ґрод.

«Boost to Business» – це програма із розвитку підприємницької діяльності для бійців АТО, яка передбачає річний цикл навчання із 7 модулів. «Учасники вчитимуться генерувати ідеї, створювати бізнес-модель і бізнес-план, отримають необхідні знання із проектного менеджменту, управління персоналом, маркетингу та інших складових підприємницької діяльності», – розповів Петро Дарморіс, директор програм управлінського розвитку Української соціальної академії. За підсумком очікується запуск учасниками власного бізнесу. Кращі 10 проектів отримають грант на їхнє впровадження і менторську підтримку.

Центру психологічної підтримки ветеранів та їхніх сімей «Поруч», проект Союзу ветеранів АТО Донбасу, знаходиться у Краматорську. «Ми працюємо у трьох напрямках: «ветеран-родина», «ветеран-громада» і психологічна підтримка. Найближчим часом додамо також спортивний напрямок», – зазначив Володимир Бабич, представник Союзу ветеранів АТО.

Центр для учасників АТО «Бандерівський схрон» займається підтримкою ветеранів, які опинилися у кризовій ситуації (різні залежності, психологічні розлади, складна ситуація у сім’ї тощо), з усієї території України. «Зараз ми постійно можемо приймати до 25 ветеранів. На кінець літа ми зможемо приймати на 10 людей більше», – розповів Ігор Чернецький, керівник Центру.

Проект ГО «Побратими» та «Допомога Україні» – це групи взаємопідтримки для ветеранів, у яких працюють за принципом «рівний-рівному»: з ветеранами працюють ветерани. «Буде проведено 20 груп взаємопідтримки для ветеранів і 20 – для дружин ветеранів. Торік ми вже провели тренінг для дружин ветеранів і зараз маємо вже 27 дружин, які готові передавати власний досвід. Ми хочемо створити на постійній основі місце зустрічі для людей, щоб поділитися досвідом і отримати підтримку за двома базовими принципами – гідність і взаємоповага», – розповів Артем Денисов, директор ГО «Побратими». Також щомісяця проводитимуть виїзні групи, вже є попередні домовленості з Івано-Франківськом, Полтавою і Одесою.

Грантові кошти для Фонду «Захисники України» – 100 тисяч доларів – зібрали у минулому році під час гала-вечірки на честь української збірної «Ігор Нескорених», організованої Конгресом Українців Канади. Гостями заходу, окрім української збірної, були Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України, десятки інших офіційних осіб з Канади і України та декілька сотень гостей.

«Для Конґресу Українців Канади та українсько-канадської громади, яку ми тут представляємо, велика честь мати нагоду підтримати українських героїв, які вже 5-й рік хоробро захищають Україну від російського вторгнення. […] Ми закликаємо всю українську діаспору і прихильників України долучатися до цього фонду, щоб підтримати наших захисників», – додав Павло Ґрод.

«Це ігри, які дають майбутнє пораненим. Вони бачать, як інші поранені йдуть вперед, і крокують за ними. На сьогодні ми вже підняли цю планку удвічі: того року у відборі брали участь близько 100 ветеранів, цього року – вже близько 200. Завдяки цим іграм ми провели також кубок по футболу, який також назвали «Іграми нескорених», – зазначив Вадим Свириденко, Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО.

«Для мене велика честь долучитися до цього проекту і сприяти тому, щоб усі державні інституції теж працювали над втіленням мрії. Від самого початку ми дивилися на участь України в «Іграх Нескорених» значно ширше, ніж просто участь наших ветеранів у спортивних змаганнях вільного світу. Ми розглядали цей проект як один із шляхів повернення віри в себе для наших захисників, тих, хто віддавав і продовжує віддавати свої сили, здоров’я і життя на захист цінностей вільного світу», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України. Вона висловила сподівання, що указ Президента про розвиток системи спортивної реабілітації учасників бойових дій, підписаний минулого місяця, сприятиме ще ширшому залученню ветеранів до таких заходів.