20 організацій спільно з народними депутатами створили Громадську коаліцію за створення ринку сільськогосподарських земель

Близько 20 українських організацій та низка народних депутатів підписали Меморандум про створення Громадської Коаліції за скасування мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель з 1 січня 2019 року. «Меморандум – це конкретна концепція, яка містить позиції відносно того, як саме українці і суспільство в цілому виграють від відкриття ринку сільськогосподарської землі і опис того, на яких принципах ми вважаємо потрібно будувати цей ринок», – розповів Дмитро Яблоновський, представник Центру економічної стратегії, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Скасування мораторію покликане вивести купівлю-продаж земель із тіньового сектора. «Зараз тіньовий ринок насправді існує, але ціна на землі там у два рази дешевша, ніж мала би бути, і жодних податків не сплачується. Як мінімум на податках, за моїми оцінками, ми будемо заробляти порядка 300 мільйонів доларів щороку за рахунок того, що операції з купівлі-продажу будуть оподатковуватись», – зазначив Олексій Мушак, народний депутат України. «Ми зараз говоримо про те, що ми хочемо вивести цей ринок з тіні. Питання у тому, чи буде Україна продовжувати мати цей тіньовий обіг грошей. Потрібно пояснювати населенню, наскільки це призведе до зростання інвестиційного клімату, і що ти можеш не продавати, якщо не хочеш. Це не означає, що завтра хтось до вас прийде і це все забере», – додала Владислава Рутицька, представниця Національної ради реформ.

Для власників земель та бізнесу скасування мораторію створить додаткові стимули для довгострокових інвестицій у сільськогосподарський сектор. «Наслідки для бізнесу одні – це розширення тих інвестицій, які є сьогодні. Тому що Україна не єдина держава, яка володіє аграрними ресурсами. У нас є ряд сусідів, де можна так само будувати заводи і вирощувати насіння… Бізнесу, щоб він працював в Україні далі потрібні чіткі умови, стабільність і чіткість нормативно-правового регулювання та принцип темпоральної дії», – зазначила Сюзана Григоренко, представниця Насінневої асоціації України.

Скасування мораторію є зобов’язанням України перед Європейським судом з прав людини. «Ми зараз маємо ситуацію, коли в Україні немає вибору чи змінювати ситуацію, чи залишити все так як є. Дискусія може бути лише щодо того, яке саме регулювання має вводитись. Європейський суд сказав, що його рішення не потрібно трактувати так, що мораторій повинен бути відмінений прямо зараз. Але він сказав, що той мораторій, який в Україні є зараз не відповідає принципам Європейської конвенції, він порушує право на власність громадян і це регулювання має бути змінено. Можливо ринок землі не буде повністю відкритий, можливо там будуть певні обмеження, проте особи мають мати можливість вільно розпоряджатись своєю землею», – деталізував Михайло Тарахкало, представник Української гельсинської спілки за права людини.

«Виграш від скасування мораторію буде не тільки для тих, хто в аграрному бізнесі, але саме для стимулювання розвитку сільської місцевості і вирівнювання тих умов проживання і діяльності, які мають у розвинутих центрах, шляхом створення тих осередків, які ведуть підприємницьку діяльність ефективно і легально, сплачуючи податки. Тому виграють усі», – зазначив Роман Шпек, представник Незалежної асоціації банків України.

Організації та народні депутати України можуть приєднатись до Меморандуму за посиланням.