Огляд ЗМІ за 21 червня 2018

ВИСНОВКИ

Президент США Дональд Трамп заявив про можливість зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним в наступному місяці.

Президент України Петро Порошенко провів з президентом Росії Володимиром Путіним телефонну розмову, в ході якого закликав його звільнити утримуваних у в’язницях РФ українців, а також активізувати процес виконання взятих на себе зобов’язань в рамках Мінських домовленостей. Посли країн G7 в Україні глибоко занепокоєні ситуацією з українським кінорежисером Олегом Сенцовим, а також іншими українськими в’язнями й затриманими в Росії. Посольство США в Україні закликає Росію надати доступ до всіх українських ув’язнених, утримуваних на її території, зокрема до режисера Олега Сенцова.

Верховна Рада схвалила президентський законопроект (№8497) про створення Вищого антикорупційного суду України. За основу і в цілому документ підтримали 265 народних депутатів. Цей закон є технічним, але необхідний для запуску процесу створення Антикорупційного суду.

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому президентський законопроект (№8068) «Про національну безпеку України». Документ визначає і розмежовує повноваження державних органів у сферах національної безпеки і оборони. Відповідно до закону, фундаментальними національними інтересами є, зокрема, інтеграція України в європейський простір у різних сферах, набуття членства в Європейському Союзі та НАТО. Законом встановлено, що сектор безпеки і оборони країни підлягає демократичному цивільному контролю. У Верховній Раді може бути створено комітет, у повноваженнях якого буде контроль діяльності органів спецпризначення з правоохоронними функціями, правоохоронними органами та розвідувальними. Президент Петро Порошенко заявив, що прийняття цього закону є важливим кроком на шляху України до членства в НАТО та сприятиме розширенню військово-технічної співпраці із союзниками. Він також додав, що має намір закріпити євроатлантичний курс України у Конституції. У БПП заявили, що ухвалення даного законопроекту започатковує реальний перехід української армії до вимог стандартів НАТО та Євросоюзу. Нардеп Дмитро Тимчук заявив, що із законопроекту прибрали функцію боротьби з корупцією та організованою злочинністю. «Але у СБУ залишається функція контррозвідувальну діяльність в економічній сфері», – додав Тимчук. Частина депутатів вважає, що таким чином СБУ зможе продовжувати «кошмарити» бізнес. Крім того, нардеп Іван Вінник повідомив, що у законопроекті немає правки, яка змушує облгази створювати реєстр користувачів газу. Він відзначив, що це питання планується урегулювати в окремому законопроекті.

“Блок Петра Порошенка” висунув кандидатуру Ірини Фріз на посаду міністра з питань ветеранів. «Я вважаю, що Міністерство ветеранів – це, в першу чергу, державний менеджмент, запроваджений у більшості країн, яким довелося пізнати війну. Робота Міністерства ветеранів має, в першу чергу, унеможливити корупційні прояви, скоротити час надання послуг, а також забезпечити чесний та прозорий розподіл ресурсів між ветеранами, які їх потребують», – заявила Фріз. Народний депутат із фракції “Батьківщина” Сергій Власенко заявив: “Хто така Ірина Фріз? Прес-секретар Порошенка? Я за те, щоб призначали міністрами професійних людей, які знаються (на конкретній сфері)”.

Верховна Рада прийняла закон про валюту у другому читанні. “За” проголосувало 228 депутатів. Документ лібералізує валютні операції в Україні. Головною відмінністю нового законопроекту є ідея, що “дозволено все, що не заборонено”. Це значить, що майже будь-які валютні операції між резидентами і  нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень. Валютний контроль буде скасовано більш ніж для 40% операцій, реєстрації кредитів від нерезидентів та ліцензування інвестування за кордон. Окрім цього будуть скасовані валютні обмеження для бізнесу.

Кабінет міністрів розширив повноваження поліцейських з контролю над митниками для підвищення митних надходжень. Тепер поліцейські мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в інших місцях митної території України, в яких органи Державної фіскальної служби здійснюють митні формальності, з метою виявлення фактів порушення митних правил. Також поліцейські і службові особи Міністерства внутрішніх справ отримали право доступу до автоматизованої системи митного оформлення “Інспектор-2006”.

До порядку денного Верховної Ради включили законопроект №6688, яким хочуть дозволити СБУ без рішення суду блокувати сайти. Його автори, нардепи з комітету нацбезпеки і оборони Іван Вінник, Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновіл пропонують внести зміни до деяких законів з метою “протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”. У разі ухвалення закону такими загрозами вважатимуть вплив на дії органів влади і віднесуть їх до категорії “технологічний тероризм”. Законодавчою ініціативою обурилася перший заступник голови комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова. Також Національна спілка журналістів України та Інтернет асоціація України проти даної ініціативи.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що регламентний комітет Верховної ради порушив закон, повернувши подання на притягнення до кримінальної відповідальності нардепів Олександра Вілкула, Дмитра Колеснікова, Сергія Дунаєва та Олександра Пономарьова. За його словами, комітет мав розглядати подання у присутності очільника ГПУ, але зібрався окремо і повернув його документи спікеру парламенту, бо депутати “не розуміють, що вони отримали”. Очільник ГПУ заявив, що наразі збігли всі законні терміни для розгляду подань у сесійній залі і пообіцяв внести їх знову наприкінці серпня.

Шевченківський районний суд Києва повернув прокурору для усунення недоліків справа за обвинуваченням колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка і групи інших осіб у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом.

“Слідство.Інфо” повідомляє, що нова порція документів Panama Papers підтверджує, що міський голова Одеси Геннадій Труханов має чи, принаймні, мав російський паспорт. Як повідомляє “Слідство.Інфо”, копію закордонного паспорта Труханова виявили серед ідентифікаційних документів власників та директорів компанії Corderoy Asset Partners Ltd, яка вже фігурувала в історії про Труханова. У документі надруковано, що “МЗС Росії” 26 червня 2003 року видало Труханову закордонний паспорт терміном дії на 5 років. Фотографії на копії паспорта не видно, номер теж не чіткий.

Також “Слідство.Інфо” з посиланням на нову порцію Panama Papers повідомляє, що за декілька днів до оприлюднення архіву Panama Papers, кіпрські юристи Петра Порошенка просили адміністраторів з юридичної фірми Mossack Fonseca, яка і була основою витоку для панамського архіву, внести термінові зміни до документів офшорної компанії президента. Журналісти з посиланням на отримані документи, повідомляють, що наприкінці березня 2016 року юристи компанії Prime Asset Partners президента намагалися вивести персонально Порошенка з власників компанії, передавши його акції українському фонду.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Сенцов передав ЄСПЛ “великий привіт” і нагадав про свою кількарічну скаргу (89 публікацій у ЗМІ)
  • Новий статус СБУ: депутати проголосували за закон про нацбезпеку (86 публікацій у ЗМІ)
  • ЗМІ повідомляють про підготовку до зустрічі Трампа і Путіна (49 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко у телефонній розмові закликав Путіна звільнити українських заручників (46 публікацій у ЗМІ)
  • Суд завернув САП справу Мартиненка (12 публікацій у ЗМІ)

УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТВ’ЯЗНІ У РФ.

Президент України Петро Порошенко провів з президентом Росії Володимиром Путіним телефонну розмову, в ході якого закликав його звільнити утримуваних у в’язницях РФ українців, а також активізувати процес виконання взятих на себе зобов’язань в рамках Мінських домовленостей, повідомляє в четвер прес-служба глави української держави. “Глава Української держави закликав звільнити українських заручників, яких тримають у російських в’язницях і на окупованих нею територіях. Він також наголосив на важливості допуску уповноваженого (Верховної Ради України – ІФ) з прав людини Людмили Денісової до (українського політв’язня – ІФ) Олега Сенцова та інших ув’язнених українців”, – ідеться в оприлюдненому в четвер удень повідомленні.

Посли країн “Великої сімки” (G7) в Україні глибоко занепокоєні ситуацією з українським кінорежисером Олегом Сенцовим, який перебуває у російській колонії суворого режиму й оголосив голодування, а також іншими українськими в’язнями й затриманими в Росії. “Ми глибоко занепокоєні ситуацією з Олегом Сенцовим, а також з іншими українськими в’язнями й затриманими в Росії. Їх звільнення як частина широкого двостороннього обміну затриманими буде важливим гуманітарним кроком уперед”, – ідеться в твіті, розміщеному в акаунті канадського головування послів G7 в Україні.

Посольство США в Україні закликає Росію надати доступ до всіх українських ув’язнених, утримуваних на її території, зокрема до режисера Олега Сенцова, який оголосив голодування. “З огляду на те, що світ спостерігає за ЧС, Росія має надати доступ до всіх українських ув’язнених, зокрема до режисера Олега Сенцова, який перебуває на другому місяці голодування в російській в’язниці”, – зазначено в повідомленні посольства США в Україні на сторінці в мікроблозі Twitter у четвер.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ.

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому президентський законопроект (№8068) про національну безпеку України. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за закон проголосували 248 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер. Документ визначає і розмежовує повноваження державних органів у сферах національної безпеки і оборони. Відповідно до закону, фундаментальними національними інтересами є, зокрема, інтеграція України в європейський простір у різних сферах, набуття членства в Європейському Союзі та НАТО.

Набуття чинності ухваленим Верховною Радою законом України про національну безпеку є важливим кроком на шляху України до членства в НАТО та сприятиме розширенню військово-технічної співпраці (ВТС) із союзниками, заявляє президент України Петро Порошенко. “Цей закон – вагомий крок на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції. Це наш стратегічний курс, і найближчим часом маю намір закріпити його в Конституції”, – наводить слова П. Порошенка прес-служба глави держави в четвер.

Ухвалення Верховною Радою в другому читанні та в цілому президентського проекту закону “Про національну безпеку України” (№8068) започатковує реальний перехід української армії до вимог стандартів НАТО та Євросоюзу, заявляють у парламентській фракції “Блок Петра Порошенка” (БПП). За словами депутата фракції “БПП”, секретаря Комітету з питань нацбезпеки та оборони Івана Вінника, які в четвер наводить прес-служба партії, законопроект розробляли із залученням експертів НАТО для створення ефективних сучасних механізмів управління та підпорядкування Збройних сил та інших військових формувань.

УТВОРЕННЯ ВАСУ.

Верховна Рада схвалила президентський законопроект (№8497) про створення Вищого антикорупційного суду України (ВАКС). Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, за основу і в цілому документ підтримали 265 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер. Цей закон є технічним, але необхідний для запуску процесу створення ВАКС.

УТВОРЕННЯ МІНІСТЕРСТВА У СПРАВАХ ВЕТЕРАНІВ.

Фракція “Блок Петра Порошенка” (“БПП”) підтримала кандидатуру Ірини Фріз на посаду глави Міністерства у справах ветеранів. Як повідомила прес-служба партії, таке рішення було ухвалено в четвер на засіданні фракції. Водночас заступник голови фракції Олексій Гончаренко в коментарі журналістам висловив сподівання, що інші фракції парламенту підтримають кандидатуру І. Фріз.

Народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка” Ірина Фріз, яку фракція “БПП” висунула кандидатом на посаду міністра у справах ветеранів, заявила, що працюватиме над тим, щоб це міністерство стало “єдиним вікном” для вирішення всіх нагальних проблем ветеранів. “Перші кроки, які ми будемо робити в міністерстві, окрім затвердження структури, штатних одиниць, будемо розробляти новий закон про ветеранів, формувати державний реєстр ветеранів, започаткуємо додатковий формат комунікації для ветеранів – це електронні запити до профільних міністерств. Кожен ветеран матиме можливість у режимі онлайн, 24 години на добу протягом тижня, звернутися до міністерства й отримати професійну відповідь, роз’яснення або допомогу”, – сказала І. Фріз журналістам у парламенті, коментуючи підтримку фракцією “БПП” її кандидатури на посаду міністра у справах ветеранів України, повідомляє прес-служба “БПП” у четвер.

ЕКОНОМІКА.

Верховна Рада прийняла закон про валюту у другому читанні. “За” проголосувало 228 депутатів. Документ лібералізує валютні операції в Україні. Головною відмінністю нового законопроекту є ідея, що “дозволено все, що не заборонено”. Це значить, що майже будь-які валютні операції між резидентами і  нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень. Валютний контроль буде скасовано більш ніж для 40% операцій, реєстрації кредитів від нерезидентів та ліцензування інвестування за кордон. Окрім цього будуть скасовані валютні обмеження для бізнесу.

Кабінет міністрів розширив повноваження поліцейських з контролю над митниками для підвищення митних надходжень. Про це йдеться в постанові №479 від 20 червня, яке вже вступило в силу. Згідно з нею, поліцейські мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в інших місцях митної території України, в яких органи Державної фіскальної служби здійснюють митні формальності, з метою виявлення фактів порушення митних правил. Також поліцейські і службові особи Міністерства внутрішніх справ отримали право доступу до автоматизованої системи митного оформлення “Інспектор-2006”.

ЗНЯТТЯ НЕДОТОРКАНОСТІ ІЗ НАРДЕПІВ.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликає комітет із питань регламенту Верховної Ради не зривати проходження в парламенті внесених ним подань про надання згоди на притягнення кримінальної відповідальності народних депутатів. “Зараз я стою на трибуні з тим, щоб закликати припинити ігри в депутатську самооборону від законом визначеної відповідальності”, – сказав він із трибуни парламенту під час пленарного засідання в четвер. Обурення Ю.Луценка викликало те, що були зірвані терміни розгляду подань на народних депутатів Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова, Сергія Дунаєва (всі – фракція “Опозиційний блок”) і Олександра Пономарьова (група “Воля народу”).

Генеральний прокурор України Юрій Луценко має намір наприкінці серпня знову внести до Верховної Ради подання про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова, Сергія Дунаєва (всі троє – фракція “Опозиційний блок”), а також Олександра Пономарьова (група “Воля народу”) з огляду на закінчення термінів розгляду поданих ним раніше подань. “Я обов’язково внесу подання щодо чотирьох народних депутатів знову до Верховної Ради України. Але, враховуючи, що термін роботи ваш, шановані колеги, добігає кінця, до літніх канікул, я вимушений це зробити лише наприкінці серпня місяця”, – сказав він із трибуни парламенту на пленарному засіданні в четвер.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Шевченківський районний суд Києва повернув прокурору для усунення недоліків справа за обвинуваченням колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка і групи інших осіб у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом, передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”. “Обвинувальний акт щодо Миколи Мартиненка, Валерія Василькова, Руслана Журила, Сергія Переломи, Олександра Сорокіна та Володимира Богданця… повернути прокурору для усунення недоліків”, – озвучила рішення головуючий у справі суддя Оксана Голуб в ході підготовчого засідання в четвер зачитала суддя, заслухавши виступи сторін. Раніше в ході засідання підсудні погодилися з тим, щоб справу розглядав Шевченківський райсуд Києва (запобіжний захід їм обирав Солом’янський райсуд Києва).

Нова порція документів Panama Papers підтверджує, що міський голова Одеси Геннадій Труханов має чи, принаймні, мав російський паспорт. Як повідомляє “Слідство.Інфо”, копію закордонного паспорта Труханова виявили серед ідентифікаційних документів власників та директорів компанії Corderoy Asset Partners Ltd, яка вже фігурувала в історії про Труханова. У документі надруковано, що “МЗС Росії” 26 червня 2003 року видало Труханову закордонний паспорт терміном дії на 5 років. Фотографії на копії паспорта не видно, номер теж не чіткий.

За декілька днів до оприлюднення архіву Panama Papers, кіпрські юристи Петра Порошенка просили адміністраторів з юридичної фірми Mossack Fonseca, яка і була основою витоку для панамського архіву, внести термінові зміни до документів офшорної компанії президента. Про це йдеться у розслідуванні “Слідство.Інфо” з посиланням на нову порцію Panama Papers, яку отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung та поділилася нею з Міжнародним консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) та OCCRP. Журналісти з посиланням на отримані документи, повідомляють, що наприкінці березня 2016 року юристи компанії Prime Asset Partners президента намагалися вивести персонально Порошенка з власників компанії, передавши його акції українському фонду.

Хабарництво та корупція залишаються основними видами економічних злочинів, які негативно впливають на діяльність українських організацій. Про це пише прес-служба НАБУ з посиланням на результати опитування компанією PwC українських респондентів у рамках Всесвітнього дослідження економічних злочинів та шахрайства 2018. Як наголошується, лише за останні два роки від цих злочинів постраждали 48% опитаних компаній, а кожний третій український респондент (33%) пригадав, що його організація отримувала пропозицію дати хабара. Як показало дослідження, найпоширенішими видами злочинів, із якими стикаються компанії, є незаконне привласнення майна (46%), шахрайство у сферах закупівель (33%) та управління персоналом (33%), кіберзлочини (31%).