2 липня відбудеться слухання у справі Павла Гриба у Ростові-на-Дону – адвокат

WATCH IN ENGLISH

Справа Павла Гриба передана до Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону. Вже 2 липня відбудеться підготовче слухання у цій справі, а за два тижні розпочнеться слухання по суті. «Стан здоров’я погіршується, тому що протягом усього часу він не отримував необхідної кількості ліків, у нього не було нормального харчування та дієти, яка повинна бути через наявну хворобу. Я дуже прошу тих людей, які можуть приїхати, підтримати Павла у Північно-Кавказькому окружному суді. Я сподіваюся, що це не буде закрите судове засідання», – наголосила російський адвокат Марина Дубровіна під час прес-брифінгі в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед кримських татар, яких затримали у Криму, – Ісмаіл Рамазанов. Окупаційна влада звинувачує Ісмаіла у розпалюванні ненависті та ворожнечі, а також приниження гідності людини або групи осіб (ст. 282 Кримінального кодексу РФ). «Ісмаіл Рамазанов вже майже півроку перебуває у слідчому ізоляторі. Щомісяця йому подовжують термін перебування під вартою. Продовжують на одних і тих самих підставах – необхідно виконати те або інше, необхідно виконати слідчі дії. Жах ситуації в тому, що жодних слідчих дій з ним не проводять», – зауважив адвокат Ісмаіла Рамазанова Олексій Ладін. Окрім цього, судова практика Росії не передбачає позбавлення волі для тих, кого судять за даною статтею Кримінального кодексу РФ.

На території Криму нараховується вже 94 політично вмотивованих кримінальних справи, серед них 61 особа – кримські татари. Останнім часом зросла кількість жінок в тимчасово окупованому Криму, яких затримують або допитують через дописи у соціальних мережах або власному блозі. Два тижні тому 27-річну Еліну Мамедову допитали та відпустили під підписку про невиїзд. ЇЇ також підозрюють у розпалювання ворожнечі та ненависті через дописи в Інтернеті за 2014-2015 роки. «Одна з тенденцій, які ми зараз бачимо, – за останні два тижні затримали трьох жінок. Ще одна тенденція – тиск на активістську спільноту, зокрема, на активістів «Кримської солідарності». Кримінальне переслідування та адміністративне переслідування – активний метод залякування населення, щоб люди на території Криму були максимально лояльними», – підсумувала Таміла Ташева, співзасновниця і координаторка громадської організації «КримSOS».