Огляд ЗМІ за 11 липня 2018

ВИСНОВКИ

Саміт Північноатлантичного альянсу підтвердив євроатлантичні прагнення України. Про це йдеться у декларації  учасників саміту НАТО у Брюсселі. У документі наголошується, що незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка твердо дотримується принципів демократії та верховенства права, є запорукою євроатлантичної безпеки. Президенти України та США розглядають можливість зустрічі на полях саміту в Брюсселі. Угорщина заявляє, що продовжить блокувати всі зустрічі України та НАТО на вищому рівні через закон про освіту.  В цілому саміт проходить на тлі жорсткого публічного конфлікту між країнами ЄС та США щодо майбутнього НАТО.

Стратегічний радник МЗС Тарас Качка в стаття для «Дзеркала тижня», аналізуючи підсумки саміту Україна-ЄС, робить акцент на тому,  що ЄС високо оцінив реформи, зроблені Україною за останні чотири роки. Той факт, що Україна не отримує запрошення на вступ до ЄС, пов’язаний із геополітичними факторами: турбулентність самого ЄС та жорстка позиція РФ.

Згідно офіційному прогнозу розвитку української економіки від МЕРТ, за найоптимістичнішим сценарієм, який передбачає подальшу реалізацію складних реформ (земельної, податкової) та сприятливу зовнішню кон’юнктуру, у 2019 році ріст ВВП становить лише 4,1%, у 2020 році – 5%, у 2021 році – 5,4%. Серед позитивних новин – зростання  Індексу інвестиційної привабливості України за підсумками перших шести місяців 2018 року, який кожні півроку вимірюється Європейською Бізнес Асоціацією.

На тлі вимог ЄС зробити антикорупційний зміст мейнстрімом українських перетворень Суд Європейського союзу відмінив санкції проти Андрія Клюева, екс-керівника Адміністрації Президента України, а Верховний Суд України за дивних обставин («раптова хвороба» одного із суддів колегії ВС) відправив справу про націоналізацію Укртелекому на повторний розгляд.

За результатами оприлюднення скандального листування міністра енергетики Насалика із СЕО “Росатома”, керівник українського уряду Володимир Гройсман доручив всім урядовцям  «свою переговорну позицію при будь-яких контактах з Росією погоджувати з урядом». Про звільнення міністра не йдеться наразі.

НАТО-УКРАЇНА-РОСІЯ.

У Брюсселі на саміті НАТО у присутності ЗМІ відбулася жорстка дискусія між президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом та генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Столтенберг розпочав зустріч із розповіді про те, що витрати всіх партнерів на оборону зростають, 8 з 29 країн-членів НАТО виконують вимогу про 2% ВВП на оборону. Але Трамп у відповіді заперечив, зробивши наголос, що США захищають Європу від Росії, в той час як європейські країни – заробляють гроші на торгівлі з РФ, а також спонсорують російську державу.

Угорщина продовжить блокувати всі зустрічі України та НАТО на вищому рівні через закон про освіту, але не блокуватиме заяву за підсумками зустрічі НАТО-Україна-Грузія. Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто перед початком саміту НАТО.

Президенти України та США розглядають можливість зустрічі на полях саміту в Брюсселі.

Саміт Північноатлантичного альянсу підтвердив євроатлантичні прагнення України. Про це йдеться у декларації  учасників саміту НАТО у Брюсселі. У документі наголошується, що незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка твердо дотримується принципів демократії та верховенства права, є запорукою євроатлантичної безпеки.

УКРАЇНА – ЄС.

Головний успіх саміту Україна-ЄС, вважає Тарас Качка, стратегічний радник МЗС, полягає у тому, що баланс здобутків у реформах — на нашу користь. Прогрес у реформах дає можливість доволі серйозно говорити про поширення на Україну режиму внутрішнього ринку ЄС у пріоритетних секторах. «Було видно, як добре сторони підготували цей саміт. Це могло бути реакцією на дещо нервовий минулорічний саміт, або гарним жестом до ювілейного саміту, або, можливо, прагненням показати, що в наших відносинах з ЄС усе ж є багато доброго, не лише взаємні претензії та критика», – пише експерт.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ ІЗ ФУТБОЛУ.

Президент Петро Порошенко каже, що Україна високо цінує підтримку хорватських футболістів Домагоя Віди та Огнена Вукоєвича. Про це він написав у середу на своїй сторінці у Facebook та в Твіттері. “Історія відносин українців та хорватів сягає корінням у глибину віків. Хорвати як ніхто інший знають, чого вартує підтримка в часи скрути, в дні тяжкого протистояння”, – пише глава держави.

МАКРОЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ.

МЕРТ традиційно розраховує три сценарії економічного розвитку. Перший сценарій передбачає здійснення реформ та збереження сприятливих умов на світових ринках. Сценарій передбачає помірну реакцію економіки на реформи. Згідно цього сценарію зростання ВВП становитиме 3% у 2019 році, 3,8 % – у 2020-му, 4,1% – у 2021-му році. Цей сценарій збігається з прогнозами МВФ і на основі саме цього прогнозу МЕРТ пропонує розраховувати бюджет на наступний рік. Другий сценарій передбачає реалізацію складних реформ – земельної та податкової в частині оподаткування прибутків підприємств (введення податку на виведений капітал). Зовнішня кон’юнктура буде сприятливою. Згідно цього сценарію у 2019 році ріст ВВП становитиме 4,1%, у 2020 році – 5%, у 2021 році – 5,4%. Третій сценарій – песимістичний. Він передбачає, що негативні тенденції зовнішньої кон’юнктури послаблюватиме можливості впровадження реформ, в першу чергу у фінансовому секторі. Гальмування економічного розвитку та втрата довіри іноземних інвесторів загострять проблему розрахунку України за своїми борговими зобов’язаннями. За цим сценарієм зростання ВВП у 2019 році становитиме 1,1%, у 2020 році – 1,6%, у 2021 році – 2,1%.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує зростання роздрібних цін на газ для населення у 2018 році на 18%. Згідно з прогнозом, ціна на газ для населення в 2019 році може збільшитися на 5-8%, у 2020 році – на 14%, та не збільшуватись в 2021 році.

За рік Україна піднялася з 50-го на 43-е місце в рейтингу інноваційних країн і вперше обійшла Росію. Про це йдеться на сайті Global Innovation Index. Першою серед найбільш інноваційних країн, як і рік тому, стала Швейцарія. До першої трійки також входять Швеція та Нідерланди. Польща знаходиться на 39-й позиції, Росія – 46-а, Молдова – 48-а, Білорусь – на 86 місці.

Індекс інвестиційної привабливості України за підсумками перших шести місяців 2018 знаходиться на рівні 3,1 з можливих 5 балів, що свідчить про позитивні зрушення в першій половині року. Такими є результати дослідження, яке Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) проводить кожні півроку.

БОРОТЬБА ІЗ КОРУПЦІЄЮ.

Генеральний прокурор Юрій Луценко ліквідував Департамент спеціальних розслідувань, очолюваний Сергієм Горбатюком і створив нове управління, яке той очолить

Суд Європейського союзу анулював санкції проти Андрія Клюєва, колишнього глави адміністрації президента, екс-секретаря РНБО часів Віктора Януковича.

Видання Liga інформує, що рішення про націоналізацію Укртелекому відкладається на наступний рік через рішення Верховного Суду, який підтримав касацію однієї з дочірніх компаній СКМ та направив справу на повторний розгляд. Видання інформує, що рішення було ухвалено завдяки «раптовій хворобі» одного із суддів колегії, що працювала у ВВ по справі Укртелекому.

ЕНЕРГЕТИКА.

Керівник Кабміну Володимир Гройсман вважає, що свою переговорну позицію при будь-яких контактах з Росією міністри повинні погоджувати з урядом. Таку тему він підняв на Кабміні 11 липня через ситуацію з “листом від міністра енергетики Ігоря Насалика” до заступника директора Росатома.

БІЗНЕС.

Господарський суд Донецької області 21 червня постановив стягнути майно Зугреського ПЛЕМПТАХОРЕПРОДУКТОР, яке раніше було передано банком «Фінансова ініціатива» в забезпечення по рефінансуванню Національному банку України (НБУ).Йдеться про рефінансування, яке НБУ надавав банку Олега Бахматюка в червні 2014 року. Суд постановив стягнути це майно на користь НБУ в рахунок заборгованості Фінансової ініціативи на 2,1 млрд грн. Зокрема, НБУ отримав в заставу пташники, корівники, інкубатори та інші технічні будівлі підприємства.