Огляд ЗМІ за 13-15 липня 2018

ГОЛОВНЕ

Підготовка до зустрічі Путіна та Трампа відбувається на тлі закликів Росії з боку міністрів ЗС країн-членів “Великої сімки” повністю співпрацювати зі слідством, щоб встановити істину і досягти справедливості щодо жертв МН17, та заяви радника Білого Дому з питань безпеки Д. Болтона про те, що важко вірити у те, що Путін нічого не знав про втручання РФ у вибори президента США 2016 року. У той же час президент Європейської ради Д. Туск наголошує на тому, що Україна сьогодні потребує підтримки як ніколи, оскільки є висока ймовірність зміни американської політики щодо неї. Сам Трамп вважає, що у будь-якому випадку буде критика його зустрічі із Путіними, незалежно від результату.  Український аналітик Фесенко каже, що Україні не потрібно боятися зміни курсу США через зустріч Трампа та Путіна, втім не виключає, що президенти домовляться про реалізацію спільного бізнес-проекту, щоб потім використовувати це в якості аргументу про договіроздатність Путіна.

Президент Макрон приїхав до Росії на фінал ЧС із футболу, де планував провести робочу зустріч із Путіним. В той же час мер Парижа Анн Ідальго заявила, що під час фінального матчу ЧС із футболу думає про Олега Сенцова, який вже четвертий рік перебуває в тюрмі  та голодую другий місяць. На вихідних в соціальних мережах з’явилася інформація про смерть Олега, яка не отримала впевненого спростування з боку російської влади.

Арсен Аваков продовжує пушити в медіа його стратегію деокупації тимчасово окупованих територій, визначивши питання, які можуть бути предметом обговорення і по яких дискусії не можливі. Серед питань, компроміс по яких не можливий, на думку політика, вступ України до НАТО та ЄС.

Експертне середовище продовжує обговорювати підвищення кредитної ставки НБУ до 17,5%. На думку членів Наглядової Ради НБУ Козюка та Мілованова, такий крок – це заклик до реформ, без яких важко буде втримати економічну ситуацію під контролем.

Експерти вважають, що через запуск проекту “Північний потік-2” Україні важко буде зберегти за собою статус  транзитної країни та підтримувати у належному стані ГТС. У той же час комерційний директор НАК “Нафтогаз” Юрій Вітренко анонсує трьохсторонні переговори (Україна-ЄС-Україна), на яких делегація від України наполягатиме на застосуванні європейських правил до співпраці України із Газпромом в питанні транзиту російського газу українською територією.

Щотижневик “Дзеркало тижня” звинувачує вище українське керівництво у перетворенні запровадження санкцій для російських бізнесменів у бізнес в Україні, наголошуючи на відсутності в санкційних списках російських прізвищ та підприємств, що присутні в санкційних документах ЄС та США. Фінансова розвідка США виявила 700 мільйонів доларів, які “сім’я Януковича”  вивела за кордон між 2008 і 2014 роками. Документи, які вдалося отримати журналістам, вказують, що українські правоохоронці вибірково користувалися знахідками американських колег.

ЗУСТРІЧ ТРАМПА ТА ПУТІНА.

Глави МЗС “Великої сімки” закликали Росію “повністю співпрацювати зі слідством, щоб встановити істину і досягти справедливості щодо жертв МН17”.  Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ країн G7, яку оприлюднило МЗС Канади напередодні річниці катастрофи малайзійського літака, збитого 17 липня у 2014 році бойовиками над окупованим Донбасом, та напередодні зустрічі Трампа із Путіним, яка пройде 16.07 у Гельсінкі.

У те, що президент РФ Володимир Путін нічого не знав про втручання офіцерів російської розвідки у президентські вибори в США у 2016-му, “важко повірити”, заявив радник Білого дому з питань нацбезпеки Джон Болтон, коментуючи питання, чи є сумніви у тому, що Путін знав про те, що відбувається. Болтон зазначив, що під час зустрічі з Путіним у червні в рамках підготовки до саміту лідерів США і РФ “президент РФ дав зрозуміти, що російська держава не брала участі у втручанні у вибори США”. Також, як повідомляє Reuters, в ефірі “АВС” Болтон заявив, що Сполучені Штати не очікують “конкретних результатів” за підсумком зустрічі Трампа і Путіна. “Ми запитали, і росіяни погодилися – що це (зустріч – ред.) буде в основному не структурованою. Ми не очікуємо конкретних результатів”, – заявив Болтон.

Президент Франції Еммануель Макрон має намір обговорити питання України під час зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним у Москві в неділю. “Джерело в Єлисейському палаці заявило, що ситуація в Україні недостатньо прогресувала для того, щоб Макрон запросив Путіна на саміт “Великої сімки” на півдні Франції влітку 2019 року”, – пише Reuters.

Президент США Дональд Трамп у розмовах з президентом Європейської ради Дональдом Туском не приховував менший ентузіазм до України, ніж бажання зрозуміти те, що Росія зробила в Україні.  Він наголосив, що Україна зараз потребує підтримки як ніколи раніше, особливо у світлі можливої глибокої зміни американської політики щодо неї. “У кількох розмовах зі мною президент Трамп не приховував, що має менші захоплення щодо України і більше розуміння того, що зробила Росія в Україні” – розповів Туск. “Ми як кисню потребуємо і підтримки, і розуміння, і взаємної співпраці між Польщею і Україною” – наголосив він.

Президент США Дональд Трамп назвав анексію Криму катастрофою свого попередника Барака Обами, зазначивши, що це одна з проблем, які перейшли йому у спадок і які він намагається залагодити. “Обама вчинив жахливу помилку з Кримом. Він буквально здав Крим. Я не думаю, що це могло статися, якби я був президентом. Це була його катастрофа” – наголосив Трамп.

Президент Петро Порошенко сказав, що говорив із американським колегою Дональдом Трампом про покращення співробітництва між країнами, звільнення заручників та енергетичну безпеку. Про це він розповів в інтерв’ю журналістам трьох українських телеканалів – “112-Україна”, “СТБ” та “Інтер”. Порошенко сказав, що говорив з Трампом про необхідність посилення захисту України і покращення співробітництва, в тому числі в оборонній сфері. “Президент надав відповідні завдання з цього приводу. Деталі тут я розповідати не буду, але ми дуже швидко розвиваємося і щодо надання консультативної, едвайзерської, допомоги з боку Сполучених Штатів, бо це взаємовигідна співпраця”, – зазначив Порошенко. “Безумовно я підняв питання звільнення заручників і просив підняти це на зустрічі (з Володимиром Путіним – УП), яка в понеділок відбудеться в Гельсінкі”, – додав він. Крім того, президенти обговорювали питання енергетичної безпеки, де вони “зафіксували спільність позицій і підходів”.

ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ.

Члени Ради НБУ Віктор Козюк та Тимофій Мілованов, аналізуючи рішення Правління НБУ про підвищення облікової ставки до 17,5%, наголошують на тому, що підвищення ставки – це не механічна реакція на минулі події, а оцінка ризиків майбутнього. Це заклик до реформ, без яких буде важко втримати економічну ситуацію.

Реформи металургійної та гірничодобувної промисловості  виведуть із тіні мільярдні кошти. За його словами, для подальших досягнень потрібно провести модернізацію галузі, запровадити сучасні механізми управління, здійснити структурні реформи, які виведуть із тіні мільярдні кошти, унеможливити корупційні ризики. “Нашим завданням є забезпечення переходу металургійної і гірничодобувної промисловості на новий, високотехнологічний щабель виробництва із сучасними європейськими стандартами, що гарантують її розвиток та конкурентоспроможність на глобальному ринку”, – додав Гройсман.

КОРУПЦІЯ.

Щотижневик “Дзеркало тижня” пише, що Президент Петро Порошенко не соромиться “забувати” вносити до санкційних списків російських олігархів та політиків, котрі є у списках США і ЄС. Автори тексту висловлюють сумнів в тому, що ситуацію вдасться змінити, оскільки торгівля санкціями стала в Україні товаром.

Національне антикорупційне бюро скерувало до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скаргу на постанову прокурора САП про закриття кримінального провадження у “справі рюкзаків” щодо двох підозрюваних – сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Фінансова розвідка США виявила 700 мільйонів доларів, які “сім’я Януковича”  вивела за кордон між 2008 і 2014 роками. Про це йдеться у статті BuzzFeed, оприлюдненій 12 липня. Документи, які вдалося отримати  журналістам, вказують, що українські правоохоронці вибірково користувалися знахідками американських колег.

З України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих. Про це йдеться у доповіді британської неурядової організації Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, пише DT.UA. Організація протягом останніх двох років досліджувала проблему нелегальних лісозаготівель в Україні й назвала доповідь “Причетні до корупції. Як компанії-мільярдери та уряди ЄС не справляються з проблемами українських лісів”.

ЕНЕРГЕТИКА.

НАК “Нафтогаз України” вийде на тристоронні переговори з РФ за участю Європейського Союзу з пропозицією забезпечувати транзит природного газу по своїй території після 2019 року за європейськими правилами. Про це повідомив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко в ефірі радіо “Новое время”. “Ми їдемо з головною нашою пропозицією – це застосувати європейські правила, а щодо транзиту російського газу через територію України … Ми говоримо, що за тими ж правилами, за якими Газпром працює в Європі – ми наполягаємо, щоб Газпром працював і в Україні”, – сказав він. “Це стосується всього: і тарифів на транзит газу, і бронювання потужностей, і обмін даними. Ось все-все-все, як в Європі, так і у нас”, – додав він. За словами Вітренко, такий підхід дозволить зняти дискусії про те, що пропозиції української сторони є необґрунтованими: “Щоб нас ніхто не звинувачував, що українці незрозуміло чого хочуть”.

Близький товариш президента Ігор Кононенко у себе в офісі регулярно проводить зустрічі з власниками енергетичного бізнесу України. Про це йдеться у розслідуванні проекту “Схеми”, який спільно ведуть “Радіо Свобода” і телеканал “UA:Перший”. За словами журналістів, їм вдалося зафіксувати, як до будівлі, де розташований офіс Кононенка, за короткий проміжок часу приїжджали одразу три бізнесмени (Кропачев, Фукс та Шкрібляк) з інтересами в енергетичній сфері.

МУНДІАЛЬ.

Головний підсумок чемпіонат світу: Путіна «відмили». І якщо це зробили в нинішніх умовах, з такими бридкими вихідними даними, на які змогли закрити очі, значить будуть робити це і надалі. Під колективно підписані документи – про те, що Росія – агресор і пора б їй припинити діяти так, як вона діє. Під мантри про міжнародному громадській думці, яке проти. Під розмови про санкції (які Італія, Угорщина і іже з ними готові з Росії зняти). Під всю ту ритуальну дипломатію, яка перекреслюється простим кроком: благословити Путіна на проведення феєричного глобального дійства, а потім приїхати і прийняти в ньому участь – таку оцінку ЧС надає український щотижневик “ФОКУС”.

Мер Парижа Анн Ідальго перед початком фінального матчу Чемпіонату світу з футболу в Москві нагадала про українського режисера Олега Сенцова, який знаходиться в російському СІЗО. “У той час, коли очі всієї планети прикуті до Москви і фіналу Чемпіонату світу з футболу, я дуже думаю про Олега Сенцова, українського режисера, який уже чотири роки перебуває у в’язниці і голодує протягом двох місяців”, – заявила Ідальго.