12 кандидатів на керівні посади у ДБР мають сумнівну репутацію – результати аналізу

WATCH IN ENGLISH

До 12 із 27 кандидатів на керівні посади у центральному апараті Державного бюро розслідувань і його територіальних підрозділах є запитання щодо походження майна, діяльності на попередньому місці роботи або конфлікту інтересів. Це результати аналізу кандидатів на керівні посади центрального апарату та територіальних підрозділів Державного бюро розслідувань, здійсненого активістами громадських організацій «State Watch» і «Автомайдан», які представили в Українському кризовому медіа-центрі.

«Принаймні дві кандидатури, щодо яких були підозри щодо непідтверджених активів, які переслідували активістів або які були причетні до справ Майдану – Євген Аблов, який претендував на Миколаївське відділення ДБР, а також пан Руденко, який претендував на Вінницьке відділення – були зняті, і це перемога. Але із 27 кандидатів, щодо 12 у нас є обґрунтовані підозри, що ці люди були причетні до переслідування активістів, або до неправомірних дій у правоохоронних органах, або мають непідтверджені активи, які вказують на корупційну складову», – розповів народний депутат України Мустафа Найєм.

Артем Матвєєв, який претендує на посаду очільника територіального управління у Краматорську, у деклараціях за 2015-2016 роки не вказав інформації про житло. Запитання до походження майна є щодо Миколи Друзяка (кандидат на посаду директора територіального управління у Львові), Олега Денеги (кандидат на посаду директора територіального управління у Миколаєві), Євгена Шевцова (кандидат на посаду керівника першого управління організації досудових розслідувань), Олександра Турова (кандидат на посаду керівника другого управління організації досудових розслідувань; Віталія Француза (кандидат на посаду керівника управління кадрової роботи та державної служби); Володимира Криволапова (кандидат на посаду керівника Управління оперативних розробок); Оксани Пащенко (кандидат на посаду керівника Управління правового забезпечення); Сергія Житника (кандидат на посаду керівника Управління супроводження оперативними підрозділами досудових розслідувань). До Артема Бугайця, кандидата на посаду керівника третього управління організації досудових розслідувань, є запитання щодо походження активів і діяльності на попередніх посадах.

Мар’яна Гайовська-Ковбасюк, кандидат на посаду керівника відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ, яка потрапила в рекомендаційний список зовнішньої комісії, внутрішню комісію не пройшла – через неможливість пояснити походження майна. «Також у нас є підозра щодо можливого конфлікту інтересів, оскільки її чоловік працював разом з Романом Трубою, головою ДБР, в одному і тому ж органі», – зазначив Мустафа Найєм. До Богдана Чобітка, кандидата на посаду керівника Управління внутрішнього контролю, є питання щодо попереднього місця роботи, у СБУ.

Представники громадськості, які брали участь у відборі кандидатів, направляють до керівника Державного бюро розслідувань Романа Труби листа із закликом звернутися  до компетентних правоохоронних органів для перевірки майнового стану зазначених 12 кандидатів, а також – звернутися до юридичних кіл для роз’яснення, чи є для нього пропозиція зовнішньої комісії рекомендаційною, чи зобов’язуючою.

«Це люди, які будуть очолювати всі територіальні органи ДБР, які будуть відповідати своїм обличчям і репутацією за найбільший правоохоронний орган в країні, який буде займатися розслідуванням справ, у тому числі, стосовно держслужбовців і правоохоронних органів.  […] Ми сподіваємося, що пан Труба не буде приймати рішення до того, як з’ясуються усі деталі біографії і майнового стану цих кандидатів. Це не війна з прізвищами – це лише попередження, що якщо ці люди прийдуть на ці посади, від самого початку ДБР буде дискредитоване. Це означає, що не буде жодної співпраці з міжнародними органами, буде війна з громадянським суспільством, і, у першу чергу – що цей орган напередодні виборів може перетворитися на «політичний кийок», – наголосив Мустафа Найєм.

Олександр Лємєнов, член внутрішньої конкурсної комісії №1 в Державному бюро розслідувань, закликав також поставити під питання ефективність і доброчесність зовнішньої комісії. «Якщо зовнішня комісія не змогла пройти елементарний тест на доброчесність, визначивши переможцями такий перелік кандидатів – із одним з них [Мар’яна Гайовська-Ковбасюк] я безпосередньо зустрічався в рамках співбесіди, і ми їх не пропустили – то у мене є чітка вимога до відповідальних нардепів проголосувати і підтримати зміни, які усунуть зовнішню комісію від набору кадрів для ДБР», – наголосив він. Непризначення сумнівних кандидатів не має стати причиною для зволікання з призначенням тих, до яких немає запитань.

18 липня завершився відбір кандидатів на посади до Державного бюро розслідування, яке здійснювала зовнішня комісія з відбору кандидатів.