Експерти та депутати Київської міської ради представили проект бюджетного регламенту  

Експерти та депутати Київської міської ради представили проект бюджетного регламенту. Над розробкою документу працювали експерти Реанімаційного пакету реформ-Київ, фахівці Міністерства фінансів та Київської міської державної адміністрації. Очікується, що у вересні проект бюджетного регламенту обговорять на пленарному засіданні міської ради. «Бюджетний регламент – це можливість більш обґрунтовано, більш прозоро, більш підзвітно, більш якісно з точки зору залучення громадян, депутатів приймати рішення у міській раді. Зрозуміло, що, якщо таким чином будуть забезпечені процедури прийняття рішень – то буде підвищено довіру до цих рішень», – наголосив Іван Сікора, експерт РПР-Київ, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед основних змін, які пропонуються, – змінення термінів обговорення та формування бюжету. «Ми пропонуємо Київській міській державній адміністрації до 15 травня подати проект про основні пріоритети бюджетної політики на наступний рік та на наступні два планові роки, – зазначив Олексій Руденко, депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Київській міській раді. – Далі ми даємо 1,5 місяці громаді, експертам, комісіям, депутатам, фракціям долучитися до процесу обговорення цього стратегічного документу. Усі документи, які надають депутатам під час обговорення, мають публікуватися. Це нормальний процес доступу до публічної інформації. Лише після цього, до 30 липня, цей документ має бути затверджений Київською міською радою. Якщо він не затверджується – ми також надаємо певну свободу, так звану, мовчазну згоду, виконавчому органу рухатися далі, якщо експерти, громада, депутати не були спроможні зафіксувати стратегічний документ».

Окрім цього, протягом наступних трьох місяців всі розпорядники бюджетних коштів Києва мають сформувати свої запити. Усі запити мають бути публічними – вони будуть публікуватися на сайті Київської міської ради. «Бюджетні призначення, які є у бюджеті, – це не тільки цифра і право для головного розпорядника, але й відповідальність. У першу чергу, це відповідальність головного розпорядника за ті дії, які він планує зробити. Це теж є досить важливим, оскільки прогнозування своєї діяльності дає можливість досягати поставленої мети. Відсутність таких планів призводить до того, що ми сьогодні почали один об’єкт, завтра за цей об’єкт забули та почали інший. У кінцевому випадку, через 2-3 роки ми маємо багато початих об’єктів, але мало завершених. Кошти мають працювати на громаду, вони мають приносити результат», – наголосив Олександр Корень, перший заступник директора Департаменту фінансів Київської міської державної адміністрації.

Серед інших змін, які пропонують депутати, – подання поправок до бюджету в чітко узгодженій формі та виключна можливість міського голови подати певні правки під час фінального голосування за міський бюджет на наступний рік. «Ми вирімо, що документ, який готувався у повністю відкритому режимі, з максимальною кількістю консультацій та залученням фахівців з різних боків – однозначно буде представляти те бачення, яке сьогодні може бути і мусить бути реалізоване у Києві. Він є реальним кроком вперед до прозорого використання коштів киян», – підсумував Сергій Гусовський, голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Київській міській раді.