Огляд ЗМІ за 7-9 вересня 2018

ВИСНОВКИ

«Deutsche Welle Україна» у своїй статті пише, що законопроект президента Петра Порошенка про закріплення в Конституції України стратегічного курсу на членство у ЄС і НАТО в Брюсселі не викликав значного ентузіазму навіть серед прихильників євроінтеграції України. ЄС не вважає, що зараз на часі навіть визнавати перспективу членства України або ж Грузії чи Молдови. А НАТО дотримується своєї обіцянки колись прийняти Україну, але практично поки мова про План дій щодо членства і близько не йде.

Президент Петро Порошенко наголошує, що європейська і євроатлантична інтеграція, а також автокефалія православної церкви є виключно правом України. За словами президента, НАТО виявилося, на відміну від Будапештського меморандуму і інших документів, єдиним можливим і ефективним інструментом для забезпечення національної безпеки. “Як і у випадку з НАТО та Європейським Союзом, ми не будемо питати дозволу ні у Путіна, ні у Кирила, як нам молитися, в які храми ходити, куди нам рухатися і як нам жити”.

Вселенський патріархат призначив як своїх екзархів в Києві архієпископа Памфілійського Данила з США і єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні. У РПЦ заявили про свій “рішучий протест” і “глибоке обурення”. Також у Московському патріархаті заявили, що розірвуть відносини з Константинопольською церквою через рішення надати Українській православній  церкві автокефалію.

Депутати “народної ради” самопроголошеної “ЛНР” прийняли постанову щодо проведення виборів глави і депутатів “парламенту” “ЛНР” 11 листопада 2018 року. Аналогічне рішення ухвалено в самопроголошеній “ДНР”. Крім того, “народна рада” самопроголошеної “ДНР” достроково зняла повноваження з глави “ДНР” Олександра Захарченка у зв’язку з його загибеллю та призначила виконувачем обов’язків глави “ДНР” Дениса Пушиліна до проведення виборів. МЗС України закликало міжнародних партнерів посилити тиск на Кремль через наміри РФ провести в ОРДЛО “позачергові вибори” бойовиків. Леонід Кучма вважає, що рішення про проведення виборів у так званих “ДНР/ЛНР” може поставити під загрозу Мінський процес. Кучма також переконаний, що це рішення не могло бути ухвалено без узгодження з російською стороною. У ЄС заявили, що оголошення про проведення виборів в самопроголошених “ЛНР/ДНР” суперечить мінським угодам. “Ми очікуємо, що Росія повною мірою використовуватиме свій вплив на сепаратистів із цього боку”, – заявив офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що економіка зростає, проте Україна має борг, який сама не може виплатити, тому треба виходити на зовнішні ринки та співпрацювати з МВФ. Невиконання умов Міжнародного валютного фонду поставить Україну на межу дефолту. Во. міністра фінансів Оксана Маркарова заявила, що Україна виконала більшість своїх зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом. “Продовження співпраці з МВФ поліпшить імідж країни і створить передумови для залучення коштів інших міжнародних партнерів, зокрема Світового банку та ЄС”, – сказала Маркарова. Національний банк, як і раніше, прогнозує підвищення тарифів на газ на 25% цього року і на 15% наступного року.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мінімальна заробітна плата з 1 січня 2019 року зросте до 4170 грн. Гройсман додав, що дані зміни будуть відображені в проекті державного бюджету на 2019 рік, який уряд має намір внести відповідно до законодавства, до 15 вересня.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що найближчим часом скерує до Верховної Ради подання на зняття з нардепа недоторканності. Однак, про кого саме йдеться не уточнив. За його словами, фігурант причетний до привласнення 278 об’єктів нерухомості. У цьому списку – будинки культури, РАЦС, інститут трубної промисловості, навіть аеродром Кам’янка. Ці об’єкти вже повернули державі. І от тепер депутат має понести за це кримінальну відповідальність.

У матеріалі “Дзеркалі тижня” йдеться про те, що месенджери виконувача обов’язків глави ДФС Мирослава Продана були зламані і “всі зацікавлені правоохоронці” отримали доступ до його листування з 2012 року. Зазначається, що у листуванні є і “низка доручень від президента”, але це “піна у потоці справжньою каламутної води”. “Це був останній і більш ніж переконливий аргумент як для самого Продана, так і для прем’єра, що цю битву їм не виграти”, – пише ДТ. За повідомленням ЗМІ, Продана “вивели з-під удару настільки красиво, наскільки це було можливо”: “Нібито звільнився сам, і лише тому що хоче брати участь у конкурсі на посаду голови ДФС, який ще навіть не оголосили і невідомо, коли він буде”.

НАЗК виявило ознаки кримінальних правопорушень у трьох електронних деклараціях омбудсмена Людмили Денісової. Під час повної перевірки звітів про доходи уповноваженого Верховної Ради з прав людини за 2015, 2016 та 2017 роки були виявлені ознаки правопорушень, передбачених статтею 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації). Зібрані матеріали передадуть для перевірки до Національного антикорупційного бюро.

Нардеп від БПП Володимир Арешонков повідомив, що Президент Петро Порошенко на неформальній зустрічі з народними депутатами фракції БПП не говорив прямо про участь у передвиборній кампанії, але заінтригував своїм майбутнім посланням до Верховної Ради. “Було сказано, що якісь нові або несподівані речі, можливо, ви почуєте у посланні, яке буде найближчим часом”, – сказав він.

Партія “Самопоміч” ініціювала відкликання депутата Київської міської ради Романа Марченка, на користь якого було виділено земельні ділянки в столиці; стосовно інших членів фракції “Самопоміч” будуть аналогічні дії, якщо вони не визнають своєї відповідальності. Сергій Гусовський вважає, що причиною такого рішення став страх керівництва партії на початку виборчих перегонів.

Колектив фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва вимагає від телеканалу “112 Україна” спростувань через маніпулятивне використання результатів його досліджень. Там зазначається, що 6 вересня на телеканалі “112 Україна” після блоку теленовин о 21.20 в рубриці “Епізод” з посиланням на прес-конференцію фонду “Демократичні ініціативи” прозвучало кілька неправдивих тверджень. Зокрема, посилаючись на соціологічне опитування фонду “ДІ” та Центру Разумкова, в ефірі стверджувалося, що останні результати громадської думки “засвідчують зростання популярності партії “За життя”. “Насправді, як показують дані опитувань, ніякого “зростання популярності партії “За життя!” не відбувається: у грудні 2017 року за неї були готові проголосувати 6,7% населення, у травні 2018 року – 6,0%, у серпні 2018 року – 6,1%”, – наголосили в фонді.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • “Позачергові вибори” в ОРДЛО – це порушення Мінських угод, – МЗС (30 публікацій у ЗМІ)
  • Томос для України: РПЦ загрожує розривом Константинополю (27 публікацій у ЗМІ)
  • ЄС: Анонсовані “вибори” в ОРДЛО суперечать мінським домовленостям (23 публікації у ЗМІ)
  • У НАТО прокоментували намір внести зміни до Конституції щодо курсу на ЄС і альянс (14 публікацій у ЗМІ)
  • Гройсман заявив, що із нового року в Україні збільшиться мінімалка (11 публікацій у ЗМІ)

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

У НАТО заявили, що твердо підтримують право України вільно обирати свій євроатлантичний шлях без зовнішнього втручання. Про це заявив офіційний представник штаб-квартири НАТО у коментарі “Укрінформу”. “Ми тверді у нашій підтримці права України вирішувати своє власне майбутнє і зовнішньополітичний курс, вільно, без зовнішнього втручання”, – наголосили в Альянсі. У НАТО також відзначили, що Україна відновила свої євроатлантичні прагнення, а відтак, рішення Бухарестського саміту про те, що держава у майбутньому набуде членства, залишаються незмінними.

“Принципова позиція України полягає в наступному – ми не питали і не збираємось питати в країни-агресора або в Путіна дозволу щодо нашої європейської інтеграції, і щодо нашої євроатлантичної інтеграції. Це виключно суверенне право українського народу”, – підкреслив Порошенко. За словами президента, НАТО виявилося, на відміну від Будапештського меморандуму і інших документів, єдиним можливим і ефективним інструментом для забезпечення національної безпеки.

УТВОРЕННЯ АВТОКЕФАЛЬНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ.

Вселенський патріархат призначив як своїх екзархів в Києві архієпископа Памфілійського Данила з США і єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні, повідомляє голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря). “У рамках підготовки до надання автокефалії Православної церкви в Україні Вселенський патріархат призначив як своїх екзархів у Києві його преосвященство архієпископа Данила Памфілійського зі Сполучених Штатів та його преосвященство єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади які обидва служать українським православним вірянам у своїх країнах у Вселенському патріархаті”, – написав архієписк на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю з посиланням на генерального секретаря Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату.

У Руській Православній Церкві заявили про свій “рішучий протест” і “глибоке обурення” у зв’язку з повідомленням про призначення двох екзархів Константинопольського Патріархату у Києві. Про це повідомляється у заяві, яку оприлюднено 8 вересня на офіційному сайті Московського патріархату. У РПЦ заявили, що рішення про призначення екзархів “прийнято без узгодження з Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм і є грубим нехтуванням церковними канонами”. На думку РПЦ, рішення про призначення “повністю суперечить позиції Константинопольського Патріархату і особисто Патріарха Варфоломія, який неодноразово заявляв, що визнає митрополита Онуфрія єдиним канонічним главою Православної Церкви в Україні”.

Московський патріархат заявив, що розірве відносини з Константинопольською церквою через рішення надати Українській православній  церкві (УПЦ) автокефалію. Про це пише DW.com. Як повідомив представник Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон, “засоби церковної дипломатії на сьогодні вичерпані”. Коментуючи недавню зустріч патріарха Кирила і глави Константинопольської церкви Варфоломія, на якій обговорювалася доля УПЦ, Іларіон заявив, що “зовні це була цілком цивілізована, ввічлива і навіть братська бесіда”, але інша сторона “не тільки не почула” аргументи РПЦ, але і вчинила “підло і підступно”.

«ВИБОРИ» В ДНР.

Депутати “народної ради” самопроголошеної “ЛНР” прийняли постанову щодо проведення виборів глави і депутатів “парламенту” “ЛНР” 11 листопада 2018 року. Аналогічне рішення ухвалено в самопроголошеній “ДНР”, повідомляє interfax.ru. Крім того, “народна рада” самопроголошеної “ДНР” достроково зняла повноваження з глави “ДНР” Олександра Захарченка у зв’язку з його загибеллю та призначила виконувачем обов’язків глави “ДНР” Дениса Пушиліна до проведення виборів. При цьому рішення про те, хто представлятиме “ДНР” у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на сході України, ще не прийнято, сказав Д. Пушилін.

З огляду на намір окупаційної адміністрації Російської Федерації провести на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях так звані позачергові вибори Міністерство закордонних справ України закликає міжнародних партнерів посилити тиск на Москву. “З огляду на появу в російських засобах масової інформації повідомлень про намір окупаційної адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України провести так звані позачергові вибори ватажків бойовиків та їхніх нелегітимних представницьких органів, Міністерство закордонних справ України наголошує, що такі дії Кремля грубо порушують зобов’язання Російської Федерації як сторони Мінських домовленостей”, – йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненій у п’ятницю ввечері.

Другий президент України, представник країни в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає, що рішення про проведення виборів у так званих “ДНР/ЛНР” може поставити під загрозу Мінський процес. “Це рішення повністю суперечить Мінським угодам. Це дуже серйозний крок, який може поставити хрест на Мінському процесі”, – сказав він журналістам у Києві в п’ятницю. На думку Л. Кучми, це рішення не могло бути ухвалено без узгодження з російською стороною.

В Європейській зовнішньополітичній службі (ЄЗС) заявили, що оголошення про проведення виборів в самопроголошених “ЛНР / ДНР” суперечить мінським угодам. “Реалізація мінських угод усіма сторонами є ключем до досягнення надійного мирного врегулювання конфлікту на сході України”, – йдеться в комюніке ЄЗС, поширеному в суботу в Брюсселі. У ньому наголошується, що оголошення про проведення в “ЛНР” і “ДНР” виборів 11 листопада 2018 року, “суперечить духу і букві мінських угод, в яких містяться конкретні положення, що стосуються організації місцевих виборів в цьому регіоні”.

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З МВФ.

Економіка зростає, проте Україна має борг, який сама не може виплатити, тому треба виходити на зовнішні ринки та співпрацювати з МВФ. Невиконання умов Міжнародного валютного фонду поставить Україну на межу дефолту. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу “Інтер”. “Нас закинули в серйозну боргову яму. Очевидно, що економіка зростає, але у нас на плечах такий борг, який ми самі не можемо виплатити. Треба виходити на зовнішні ринки, перекредитовуватися, зменшувати відсотки”, – зазначив прем’єр. Гройсман запевнив, що він “перший за те, аби зменшувати ціни на ресурси.

Національний банк, як і раніше, прогнозує підвищення тарифів на газ на 25% цього року і на 15% наступного року. Про це повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб на брифінгу, передає УНІАН. “Прогноз не змінився: ми очікуємо зростання тарифів на газ десь на 25% цього і на 15% наступного року”, – сказав він, відзначивши, що поки що регулятор не змінював свій прогноз. За словами заступника голови НБУ, враховуючи, що комунальні тарифи становлять близько 20% індексу споживчих цін, цього року вплив підвищення цін на газ на інфляцію становитиме близько 1,2%. “Зараз очікуємо, яке рішення буде ухвалено”, – сказав Сологуб.

Україна виконала більшість своїх зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом. Про це заявила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова під час зустрічі з представниками місії Фонду. Відзначається, що Маркарова провела зустріч з керівником місії МВФ Роном ван Роденом і постійним представником МВФ в Україні Йостою Люнгманом. “Візит місії МВФ – позитивний сигнал у відносинах України з Фондом. Станом на сьогодні ми вже виконали більшість зобов’язань перед МВФ в рамках поточної програми співробітництва”, – заявила Маркарова. Також в ході зустрічі сторони розглянули подальші кроки в рамках двостороннього співробітництва, включаючи можливість отримання фінансової допомоги для збереження і підтримання макроекономічної стабільності.

ЕКОНОМІКА.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мінімальна заробітна плата з 1 січня 2019 року зросте до 4170 грн. Про це він повідомив  в ході робочої поїздки до Вінницької області в п’ятницю, передає Інтерфакс-Україна. “На наступний рік мінімальна заробітна плата зросте з 3723 до 4170 грн”, – сказав очільник уряду. Гройсман додав, що дані зміни будуть відображені в проекті державного бюджету на 2019 рік, який уряд має намір внести відповідно до законодавства, до 15 вересня. Разом з тим у Федерації профспілок стверджують, що урядовці знову пропонують встановити мінімальну зарплату меншу від очікуваного фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб

АНТИКОРУПЦІЯ.

Народного депутата, причетного до корупційних схем та розкрадання коштів оборонпрому, мають притягнути до кримінальної відповідальності. Про це на брифінгу в Дніпрі заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко, інформує “5 канал”. Луценко наголосив,  що найближчим часом скерує до Верховної Ради подання на зняття з нардепа недоторканності. Однак, про кого саме йдеться не уточнив. За його словами, фігурант причетний до привласнення 278 об’єктів нерухомості. У цьому списку – будинки культури, РАЦС, інститут трубної промисловості, навіть аеродром Кам’янка. Ці об’єкти вже повернули державі. І от тепер депутат має понести за це кримінальну відповідальність.

Месенджери виконувача обов’язків глави фіскальної служби (ДФС) Мирослава Продана були зламані і “всі зацікавлені правоохоронці” отримали доступ до його листування з 2012 року. Про це йдеться у матеріалі “Про митарство і митарів”, опублікованому у “Дзеркалі тижня”. Зазначається, що у листуванні є і “низка доручень від президента”, але це “піна у потоці справжньою каламутної води”. “Це був останній і більш ніж переконливий аргумент як для самого Продана, так і для прем’єра, що цю битву їм не виграти”, – пише ДТ. За повідомленням ЗМІ, Продана “вивели з-під удару настільки красиво, наскільки це було можливо”: “Нібито звільнився сам, і лише тому що хоче брати участь у конкурсі на посаду голови ДФС, який ще навіть не оголосили і невідомо, коли він буде”.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки кримінальних правопорушень у трьох електронних деклараціях омбудсмена Людмили Денісової. Про це повідомляє прес-служба НАЗК. За її даними, під час повної перевірки звітів про доходи уповноваженого Верховної Ради з прав людини за 2015, 2016 та 2017 роки були виявлені ознаки правопорушень, передбачених статтею 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації). Зібрані матеріали передадуть для перевірки до Національного антикорупційного бюро.