Огляд ЗМІ за 18 вересня 2018

ВИСНОВКИ

Верховна Рада збільшила кількість членів Центральної виборчої комісії з 15-ти до 17 осіб. Голосування за призначення нових членів ЦВК очікується в четвер, 20 вересня.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендував народним депутатам підтримати направлення до Конституційного суду президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення курсу України на інтеграцію в ЄС і НАТО. “Батьківщина” закликала президента Петра Порошенка внести правки до поданого ним проекту змін до Конституції щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, зробивши їх менш декларативними. “По-перше, треба говорити, що це не європейська ідентичність, як пропонує глава держави, а європейський, євроатлантичний цивілізаційний вибір.  Друга пропозиція стосується того, що президент не є гарантом курсу членства в НАТО та ЄС, а забезпечує підтримання високого рівня обороноздатності України та дотримання курсу на членство в НАТО”, – пояснив нардеп Борис Тарасюк. За словами політика, третя пропозиція “Батьківщини” стосується пункту 14 перехідних положень Конституції, що свого часу було включено задля надання можливості Чорноморському флоту Росії зберегти базу на території України. Адже участь в НАТО передбачає можливість розміщення баз Альянсу на території країн-членів, сказав нардеп.

Верховна Рада звернулася до Норвезького Нобелівського комітету, запропонувавши кандидатуру українського режисера, політв’язня Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів фракції “Опозиційний блок” Сергія Дунаєва, Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова.

Верховна Рада посилила соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей. Закон №8394 визначає порядок надання житлових приміщень військовослужбовцям – внутрішньо переміщеним особам, звільненим з військової служби, та членам їхніх сімей, які приїхали з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей. Нардеп Ірина Фріз заявила, що цей закон є відновленням справедливості стосовно військових, які залишилися вірними присязі.

Верховна Рада дозволила доправляти друковані засоби масової інформації споживачам Луганської та Донецької областей за пільговими тарифами.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект, згідно з яким збільшуються штрафи у 17 разів для водіїв через порушення правил використання ременів безпеки чи шоломів. “Законопроектом пропонується внести зміни до частини 5 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та збільшити адміністративну відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами з 51 гривні до 850 гривень”, – йдеться у пояснювальній записці.

Глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв повідомив, що уряд на переговорах з МВФ досяг принципової домовленості про поступове підвищення ціни газу до рівня імпортного паритету до 2020 року. За словами Коболєва, питання ціни на газ є ключовим компонентом переговорів з місією МВФ, які ведуться наразі в Києві. “Є попередній компроміс, якого уряд досяг (з МВФ). Темпи зараз обговорюються”, – додав він.

Печерський районний суд Києва надав слідчим Генеральної прокуратури доступ до рахунків ряду компаній у справі Приватбанку. Доступ надано до рахунків “Укртатнафти”, авіакомпаній “Дніпроавіа”, “Роза вітрів”, аеропорту “Дніпропетровськ”, НПК “Галичина”, “1+1 Продакшн”, а також декількох фізосіб, з яких встановлений тільки бізнесмен Михайло Кіперман та низки менш відомих компаній.

Згідно із результатами дослідження, проведеного Європейською бізнес асоціацією, український бізнес закладає на 2019 рік вартість американського долара на рівні 30 гривень. Понад 61% виконавчих директорів компаній заявили, що не планують масштабних інвестицій на 2019 рік. У той же час, 75% СЕО очікують позитивного розвитку бізнесу в Україні в наступному році. Так, 42% власників бізнесу очікує на збільшення доходу від розвитку бізнесу в розмірі 10-20%. Прогнози 43% СЕО по прибутковості в валюті становлять до 10%.

Європейський Союз готовий надати Україні другий транш обсягом 54 мільйони євро на підтримку Фонду енергоефективності.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Парламент збільшив кількість членів ЦВК (95 публікацій у ЗМІ)
  • Депутати зробили крок до збільшення штрафів за непристебнутий ремінь у 17 разів (53 публікації у ЗМІ)
  • Луценко вніс до Ради подання на трьох депутатів “Опоблоку” (40 публікацій у ЗМІ)
  • ГПУ отримала доступ до рахунків компаній групи “Приват” (24 публікації у ЗМІ)
  • Сенцова висунули на Нобелівську премію (20 публікацій у ЗМІ)

ОНОВЛЕННЯ СКЛАДУ ЦВК.

Верховна Рада збільшила кількість членів Центральної виборчої комісії з 15-ти до 17 осіб. Відповідний законопроект №9090 за основу і в цілому підтримали 236 народних депутатів. Голосування за призначення нових членів ЦВК очікується в четвер, 20 вересня Перед голосуванням за розширення складу Центрвиборчкому спікер Андрій Парубій сказав: “Або післязавтра, в четвер ввечері, Україна буде з новою Виборчою комісією, або ми маємо ризик зайти у вибори зі старою виборчою комісією”. “Хто за оновлення складу ЦВК, той проголосує за розблокування (процесу – ред.). І я закликаю всіх підтримати і проголосувати даний закон”, – сказав голова Верховної Ради

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендував народним депутатам підтримати за основу та в цілому законопроект, яким пропонується збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії з 15 до 17. “Рекомендували підтримати”, – повідомив член правового комітету, народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка” Олександр Черненко журналістам у вівторок. Крім того, за його словами, комітет також рекомендував народним депутатам підтримати направлення до Конституційного суду президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення курсу України на інтеграцію в ЄС і НАТО.

ПОДАННЯ НА ЗНЯТТЯ НЕДОТОРКАННОСТІ ІЗ НАРДЕПІВ.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів фракції “Опозиційний блок” Сергія Дунаєва, Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова. Скан-копії відповідних документів від 17 вересня генпрокурор розмістив на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок. Як зазначається в документах Генпрокуратури, подання стосовно О. Вілкула та Д. Колєснікова ініціювали два різні прокурори першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області, а стосовно С. Дунаєва – заступник генпрокурора, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій передав до парламентського комітету з питань регламенту подання генерального прокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів із фракції “Опозиційний блок” Олександра Вілкула, Сергія Дунаєва та Дмитра Колєснікова. А.Парубій на пленарному засіданні парламенту у вівторок поінформував парламентарів, що отримав від генерального прокурора подання на цих народних депутатів. “Я невідкладно передаю документи на розгляд комітету з питань регламенту. Я переконаний, ми маємо підтримати подання генерального прокурора своїми голосами. Якщо народний депутат невинуватий, він зможе, як будь-який громадянин, довести свою невинуватість у суді”, – заявив він.

РОЗШИРЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ.

Верховна Рада посилила соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей: за законопроект №8394 про внесення змін до ст. 12 закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей” у вівторок проголосували 269 народних депутатів. Закон визначає порядок надання житлових приміщень військовослужбовцям – внутрішньо переміщеним особам, звільненим з військової служби, та членам їхніх сімей, які приїхали з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Ухвалення Верховною Радою законопроекту №8394, який регулює питання забезпечення житлом військовослужбовців із тимчасово окупованих територій, є відновленням справедливості стосовно військових, які залишилися вірними присязі, заявляє народний депутат фракції партії “Блок Петра Порошенка”, голова постійної парламентської делегації в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз. “Цей законопроект – це відновлення справедливості та потужний сигнал від держави тим, хто був вірний військовій присязі, вийшов з окупованих територій і продовжив службу Україні. Мета законопроекту – дати змогу тим, хто залишив на окупованих територіях житло, отримати грошову компенсацію або приміщення на підконтрольній Україні території”, – зазначила І. Фріз під час обговорення законопроекту.

ПРИВАТБАНК.

Печерський районний суд Києва надав слідчим Генеральної прокуратури доступ до рахунків ряду компаній у справі Приватбанку. Відповідні рішення суд виніс 4 вересня, повідомляє FinClub. Генпрокуратура з 6 червня 2017 року веде розслідування за фактом створення злочинної організації, а також керівництва такою організацією і участь в ній з метою заволодіння протягом 2008-2016 років коштами Приватбанку в особливо великих розмірах колишніми посадовцями фінустанови. За даними слідства, з 20 жовтня по 22 листопада 2016 року Приватбанк уклав кредитні договори з 36 юрособами на 126,9 млрд гривень на термін від 8 до 10 років за ставкою 10,5% річних. Протягом одного-двох днів з моменту отримання кредитних коштів все позичальники перерахували їх на погашення кредитів 193 юросіб, які були надані в попередні роки.

ЕКОНОМІКА.

Український бізнес закладає на 2019 рік вартість американського долара на рівні 30 гривень. Про це йдеться в дослідженні прогнозів представників бізнесу на наступний рік, проведеному Європейською бізнес асоціацією. “При плануванні бюджетів на наступний рік бізнес закладає вартість валюти на рівні 30 грн за 1 долар, тоді як на поточний рік прогнози були на рівні 28 грн за долар”, – сказала виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко. Понад 61% виконавчих директорів компаній заявили, що не планують масштабних інвестицій на 2019 рік. У той же час, 75% СЕО очікують позитивного розвитку бізнесу в Україні в наступному році. Так, 42% власників бізнесу очікує на збільшення доходу від розвитку бізнесу в розмірі 10-20%. Прогнози 43% СЕО по прибутковості в валюті становлять до 10%.

ЕНЕРГЕТИКА.

Уряд України на переговорах з МВФ досяг принципової домовленості про поступове підвищення ціни газу до рівня імпортного паритету до 2020 року. Про це повідомив глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, передає “Інтерфакс-Україна”. “Є попередній компроміс, якого уряд досяг (з МВФ – ред.). Темпи зараз обговорюються”, – сказав він. За словами голови “Нафтогазу”, питання ціни на газ є ключовим компонентом переговорів з місією МВФ, які ведуться наразі в Києві. У той же час Коболєв зазначив, що не впевнений, що озвучені ЗМІ цифри підвищення ціни на першому етапі (23,5-25% – ред.) вірні.

НАК “Нафтогаз України” підозрює газозбутову компанію у завищенні майже вдвічі показників використання газу споживачами, які отримують субсидії, заявив глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв. “Коли газбут виставляє рахунок і оплачує держава, то споживання вдвічі більше”, – констатував керівник НАК на форумі Європейської бізнес-асоціації у вівторок, розповідаючи про відкриття, які зробив “Нафтогаз”, отримавши контроль над однією з таких компаній у Кропивницького.

Європейський Союз готовий надати Україні другий транш обсягом 54 мільйони євро на підтримку Фонду енергоефективності. Про це повідомила заступник генерального директора Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Європейської Комісії Катаріна Матернова, повідомляє “Урядовий портал”. Такої домовленості було досягнуто на першому засіданні ради донорів у вівторок, йдеться у повідомленні. “Європейський Союз готовий надати другий транш фінансової допомоги в розмірі 54 млн євро на підтримку Фонду енергоефективності України. Як тільки буде підписана угода, кошти надійдуть до Мультидонорського фонду”, – наголосила Матернова.