Огляд ЗМІ за 20 вересня 2018

ВИСНОВКИ

Президент Петро Порошенко виступив у ВР із щорічним посланням до народних депутатів. Петро Порошенко заявив, що Україна вибралася з пастки позаблоковості та твердо слідує шляхом до ЄС і НАТО. Петро Порошенко наголосив, що Україні необхідно в повному обсязі виконати Угоду про асоціацію з Європейським союзом, а також шукати інші зовнішньоторговельні ринки. «Упродовж наступного року планую перевести в практичну площину реалізацію моїх ініціатив з інтеграції України в Цифровий спільний ринок, Енергетичний Союз, а також поглиблення співробітництва у митній сфері. Але щоб рухатися далі передусім нам треба від першої до останньої літери виконати Угоду про асоціацію», – заявив Президент. Порошенко вважає, що швидкість реалізації Угоди про асоціацію з ЄС поки що недостатня, тому закликає парламент і уряд “набрати більший темп”. Петро Порошенко також заявив, що вимагає  від керівництва Міноборони країни і Збройних сил нестандартних і асиметричних відповідей на будь-які сценарії і плани противника, якнайшвидшого завершення переходу на стандарти НАТО, а також анонсував низку заходів для зміцнення обороноздатність держави. “Сьогодні маємо взяти планку зовсім іншої висоти: нові технології, модернізація, доозброєння і переозброєння, перехід на стандарти НАТО з урахуванням нашого унікального досвіду відсічі агресії”, – заявив Петро Порошенко. Президент також спростував підготовку силових сценаріїв визволення окупованих районів Донецької та Луганської областей, однак зазначив, що українська армія має бути готова до будь-яких сценаріїв. Петро Порошенко висловив переконання, що зняття санкцій стосовно Російської Федерації не буде, при цьому він наголосив: “Ми будемо послідовно протидіяти спробам послабити санкційний тиск на Росію”. Петро Порошенко наголосив на необхідності прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі шляхом розгортання миротворчого контингенту під егідою ООН на всій території окупованої частини регіону і має намір порушити це питання на сесії Генасамблеї ООН. Петро Порошенко заявив, що в Україні все ще діє російська агентура, яка контролює ЗМІ, та підтримує ідею законопроекту про реєстрацію агентів впливу держави-агресора. Крім того, Петро Порошенко закликав ВР в найкоротші терміни проголосувати за скасування депутатської недоторканності. Крім того, президент наголосив на невідворотності процесу надання Українській православній церкві автокефалії, а також гарантує захист держави і повагу до права вибору священиків і мирян УПЦ (Московського патріархату).

У Верховній Раді ухвалили рішення про включення до порядку денного 9-ї сесії парламенту та передачі до Конституційного суду проекту закону №9037 про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та в НАТО. За це проголосував 321 народний депутат. Проти висловився тільки співголова “Опозиційного блоку” Юрій Бойко, який заявив, що дані зміни не важливі для українців.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що не залишить без уваги ситуацію з видачею українським громадянам паспортів інших держав. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недружніми та ризикованими ідеї української сторони щодо висилки угорського консула в м. Берегове Закарпатської області. Він також допускає перешкоджання європейській інтеграції України в подальшому.

Верховна Рада України призначила 14 нових членів ЦВК. Новопризначеними членами ЦВК стали Алла Басалаєва (“Відродження”), перший заступник міністра юстиції України Наталія Бернацька (“Народний фронт”), директор департаменту аналітичної роботи МВС Михайло Вербенський (“Блок Петра Порошенка”), Андрій Євстігнєєв (“Батьківщина”), народний депутат із фракції “Народний фронт” Ірина Єфремова, заступник керівника секретаріату парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя Ольга Желтова (“БПП”), Олег Конопольський (“БПП”), Світлана Кустова (“БПП”), Ольга Лотюк (“БПП”), Віталій Плукар (“БПП”), Євген Радченко (“Самопоміч”), Тетяна Сліпачук (“Воля народу”), Леонтій Шипілов (“НФ”), народний депутат із фракції Радикальної партії Тетяна Юзькова. Представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що вакантне місце в складі ЦВК залишиться за фракцією “Опозиційного блоку”.

Народні депутати визначили порядок подальшого розгляду президентського законопроекту № 7203 про внесення змін до Конституції України в частині скасування депутатської недоторканності з огляду на рекомендації, надані Конституційним Судом. Таким чином, пропозиції та поправки до президентського законопроекту парламентарі можуть подавати до 19 жовтня. До 7 листопада пропозиції опрацьовуватимуть непрофільні комітети. Головний комітет – з питань правової політики та правосуддя – повинен буде опрацювати пропозиції та поправки до 21 листопада 2018 року.

Верховна Рада України призначила Ірину Завгородню та Олега Первомайського суддями Конституційного суду України. Кандидатуру Завгородньої запропонувала фракція “Блок Петра Порошенка”, Первомайського – фракція “Народний фронт”.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею “Службова недбалість”, яка могла призвести до помилкової екстрадиції до РФ інгуша Тимура Тумгоєва. “Якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав даний факт під час екстрадиційної перевірки, має бути покараний в рамках кримінального провадження”, – заявила Лариса Саран.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Президент України Петро Порошенко звернувся з останнім в своїй каденції посланням до Верховної Ради України (277 публікацій у ЗМІ)
  • Рада оновила ЦВК, призначила суддів КСУ і розійшлася до завтра (256 публікацій у ЗМІ)
  • Скандальну сутичку між НАБУ і САП розслідуватиме СБУ (99 публікацій у ЗМІ)
  • Глава МЗС Угорщини допустив перешкоджання євроінтеграції України в подальшому (85 публікацій у ЗМІ)
  • Димові шашки, петарди та четверо поранених: активісти намагалися взяти штурмом Верховну Раду (75 публікацій у ЗМІ)

ПОСЛАННЯ ПРЕЗИДЕНТА ДО ВР.

Президент України Петро Порошенко вимагає від керівництва Міноборони країни і Збройних сил нестандартних і асиметричних відповідей на будь-які сценарії і плани противника, якнайшвидшого завершення переходу на стандарти НАТО, а також анонсував низку заходів для зміцнення обороноздатність держави. “Сьогодні маємо взяти планку зовсім іншої висоти: нові технології, модернізація, доозброєння і переозброєння, перехід на стандарти НАТО з урахуванням нашого унікального досвіду відсічі агресії”, – сказав він в четвер вранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись до парламенту зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Президент України Петро Порошенко наголошує на необхідності прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі шляхом розгортання миротворчого контингенту під егідою ООН на всій території окупованої частини регіону і має намір порушити це питання на сесії Генасамблеї ООН. “Має бути продемонстрований реальний прогрес у врегулюванні (конфлікту на Донбасі – ІФ), головним індикатором якого є узгодження параметрів розгортання на Донбасі миротворчої місії під егідою ООН. Обов’язково на всій території окупованих районів, обов’язково з її виходом на українсько-російський кордон”, – сказав він у четвер уранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись до парламенту із щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Президент України Петро Порошенко практично переконаний, що зняття санкцій стосовно Російської Федерації не буде, але ризик їх пом’якшення є. “Неприємний осад, звісно, є, але, з іншого боку, надзвичайно важливо, що санкції проти Москви тепер пов’язані не лише з Україною. Чому? Це означає, що приходить абсолютно тверезе розуміння того, що Росія – це не лише наша проблема. Що вона є загрозою для усього цивілізованого світу”, – сказав він у четвер уранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись до парламенту із щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що в Україні все ще діє російська агентура, яка контролює ЗМІ, та підтримує ідею законопроекту про реєстрацію агентів впливу держави-агресора. Виступаючи четвер уранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись до парламенту з щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, він зазначив, що деякі телеканали, газети, інтернет-видання “стали неприхованими рупорами російської пропаганди”. “В Україні все ще діє мережа російської агентури, яка бере під контроль медіа, плодить “незалежні” громадські організації. Вони незалежні від України, але підконтрольні Кремлю і роздмухують антиукраїнські, антиєвропейські та антиамериканські настрої. Отож, я підтримую ідею законопроекту реєстрації агентів впливу держави-агресора”, – заявив П. Порошенко.

Президент України Петро Порошенко закликає Верховну Раду в найкоротші терміни проголосувати за скасування депутатської недоторканності. “Упевнений, що в партійні програми вже вкотре вписати обіцянку скасувати депутатську недоторканність. Наполягаю на невідкладному голосуванні відповідних змін до Конституції”, – сказав він у четвер уранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись зі щорічним посланням до парламенту про внутрішній і зовнішній стан України. Президента нагадав, що “максимально спростив вам (депутатам – ІФ) завдання”, запропонувавши ввести цю норму з наступного скликання парламенту, конституційний суд дав добро.

Президент України Петро Порошенко зазначає, що Україні необхідно в повному обсязі виконати Угоду про асоціацію з Європейським союзом, а також шукати інші зовнішньоторговельні ринки. “Більше ніхто не заперечує нашу європейську ідентичність. Упродовж наступного року планую перевести в практичну площину реалізацію моїх ініціатив з інтеграції України в Цифровий спільний ринок, Енергетичний Союз, а також поглиблення співробітництва у митній сфері. Але щоб рухатися далі передусім нам треба від першої до останньої літери виконати Угоду про асоціацію”, – сказав він під час звернення до Верховної Ради зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Президент України Петро Порошенко заявляє про невідворотність процесу надання Українській православній церкві автокефалії, а також гарантує захист держави і повагу до права вибору священиків і мирян УПЦ (Московського патріархату). “Посилити єдність має створення Єдиної помісної православної церкви. Екзархи Вселенського патріарха без дипломатичних умовностей сказали мені, що процес надання автокефалії виходить на фінішну пряму. Я не знаю, коли саме ухвалять томос і коли його привезуть до Києва. Але впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже ніхто не зможе”, – сказав він у четвер уранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись зі щорічним посланням до парламенту про внутрішній і зовнішній стан України.

Президент України Петро Порошенко спростовує підготовку силових сценаріїв визволення окупованих районів Донецької та Луганської областей, при цьому зазначає, що українська армія має бути готова до будь-яких сценаріїв. “Кремль намагається переконати наших союзників у нібито підготовці Україною силового сценарію визволення Донбасу. Звичайно, у нас має бути подібна опція, бо всяка армія має бути готова до будь-яких сценаріїв – в України є право на самооборону відповідно до ст. 51 Статуту ООН. І ми про це окремо заявили в нещодавно ухваленому законі про реінтеграцію Донбасу”, – сказав П. Порошенко в четвер уранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись до парламенту з щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

У Верховній Раді ухвалили рішення про включення до порядку денного 9-ї сесії парламенту та передачі до Конституційного суду проекту закону №9037 про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та в НАТО. За це проголосував 321 народний депутат. Перед цим до парламентарів звернулася представниця президента у ВР Ірина Луценко, яка зазначила, що євроатлантична інтеграція відповідає національним інтересам України. Вона додала, що у Конституції пропонується закріпити курс на ЄС і НАТО, а також вилучити пункт 14 та заборонити розміщення на території України іноземних військових баз. У свою чергу голова комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич наголосив, що проект закону отримав схвальні відгуки і від інших комітетів, зокрема, від антикорупційного комітету, комітетів з питань оборони та євроінтеграції.

ПАСПОРТНИЙ СКАНДАЛ НА ЗАКАРПАТТІ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що не залишить без уваги ситуацію з видачею українським громадянам паспортів інших держав. “Здається, мене дехто в Україні та за кордоном недочув. Проблемою на скандальному відео з Генконсульства в Береговому є не тільки роздача громадянства, а заклик приховати це від України. Є про що говорити, і ми будемо діяти!” – написав він на своїй сторінці в мікроблозі Twitter у четвер.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто називає недружніми та ризикованими ідеї української сторони щодо висилки угорського консула в м. Берегове Закарпатської області через інформацію про видання угорських паспортів українським громадянам, і допускає перешкоджання європейській інтеграції України в подальшому, повідомляється на офіційному сайті угорського уряду в четвер. “Після заходів, які є дискримінаційними для закарпатських угорців, і різних спроб залякати їх, серія нападів на нас тепер перейшла на інший рівень… Такий крок поставить відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді… Угорщина постійно стежить за розвитком подій, і можливо, що в майбутньому також можуть знадобитися подальші заходи щодо уповільнення інтеграції України”, – заявив П. Сіярто журналістам у Будапешті.

ОНОВЛЕННЯ СКЛАДУ ЦВК.

Новопризначеними членами ЦВК стали Алла Басалаєва (“Відродження”, за – 280 голосів депутатів), перший заступник міністра юстиції України Наталія Бернацька (“Народний фронт”, за – 307), директор департаменту аналітичної роботи МВС Михайло Вербенський (“Блок Петра Порошенка”, за – 286), Андрій Євстігнєєв (“Батьківщина”, за – 309), народний депутат із фракції “Народний фронт” Ірина Єфремова (за – 307), заступник керівника секретаріату парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя Ольга Желтова (“БПП”, за – 305), Олег Конопольський (“БПП”, за – 288), Світлана Кустова (“БПП”, за – 306), Ольга Лотюк (“БПП”, за – 296), Віталій Плукар (“БПП”, за – 302), Євген Радченко (“Самопоміч”, за – 289), Тетяна Сліпачук (“Воля народу”, за – 317), Леонтій Шипілов (“НФ”, за – 308), народний депутат із фракції Радикальної партії Тетяна Юзькова (за – 307).

Вакантне місце в складі Центральної виборчої комісії (ЦВК) після призначення 14 нових членів, залишиться за фракцією “Опозиційного блоку”, зазначає представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко. “Єдина фракція, яка не погоджувалася на присутність лише одного члена, а хотіла двох – це “Опозиційний блок”. Прогнозовано, напевно, це буде кандидатура від “Опозиційного блоку”, – сказала вона журналістам у кулуарах парламенту в четвер.

ЗНЯТТЯ НЕДОТОРКАНОСТІ ІЗ НАРДЕПІВ.

Народні депутати визначили порядок подальшого розгляду президентського законопроекту (№ 7203) про внесення змін до Конституції України в частині скасування депутатської недоторканності з огляду на рекомендації, надані Конституційним Судом. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідну постанову про подальшу роботу над законопроектом на пленарному засіданні парламенту в четвер підтримали 274 народні депутати. Водночас нардепи відхилили аналогічний проект постанови, що стосується альтернативного депутатського проекту (№ 6773) конституційних змін. Його підтримали 213 народних депутатів за 226 мінімально необхідних голосів.

ЕКСТРАДИЦІЯ ТУМГОЄВА.

Прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомляє про відкриття кримінальної справи з огляду на екстрадицію до РФ громадянина цієї країни Тимура Тумгоєва, про якого з’явилася інформація, що він брав участь у бойових діях на Донбасі як доброволець. “Сьогодні до ЄРДР було внесено відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва до РФ та можливої наявності в діях службових осіб ГПУ, СБУ, МВС і ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування. За результатами досудового розслідування буде прийнято рішення відповідно до вимог чинного законодавства”, – написала Л. Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook.