Найбільше корупційних зловживань у дорожній галузі на місцях – у закупівлях – експерти

Найпоширеніші корупційні зловживання у дорожній галузі на місцях – у закупівлях робіт і послуг, зокрема допорогових закупівлях. Такі висновки моніторингу ситуації у дорожній галузі після децентралізації управління, проведеного експертами урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції». «Це мала кількість підрядників і можливість замовників дорожніх робіт вступати з ними у змову та отримувати неправомірну вигоду за рахунок того, що тендери можуть бути прописані в інтересах конкретних підрядників, дискваліфікація підрядників за формальними ознаками, уникнення закупівель через «ProZorro» шляхом дроблення лотів на менші», – розповіла Оксана Величко, координатор урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Окрім закупівель, це політична корупція, коли депутати зумисно виділяють фінансування на дороги, які не є пріоритетними, але знаходяться у їхній сфері інтересів; зловживання з кадровими призначеннями, вибором та витратами матеріалів.

Експерти нагадали, що з 1 січня цього року у підпорядкування органів місцевої влади перейшли понад 122 тисячі кілометрів доріг. У підпорядкуванні «Укравтодору» залишилися близько 47 тисяч кілометрів автошляхів. На ремонтні роботи у 2018 році в бюджеті закладено 45 мільярдів гривень. Після передачі доріг місцевого значення у розпорядження обласних державних адміністрацій, більшість областей створили спеціальні департаменти, відповідальні за ремонти доріг.  Деякі області передали ці функції управлінням з капітального будівництва, які, у зв’язку з браком досвіду, іноді делегують ремонти службам автомобільних доріг.

За словами Володимира Левковича, аналітика CoST Ukraine, основна проблема у сфері закупівель – низька конкуренція. За підсумками моніторингу, який здійснювала CoST Ukraine, у 2017 році середня кількість учасників торгів становила 2,77. Іноді проблема у невеликій кількості зацікавлених підрядників, іноді – у штучних бар’єрах допуску до участі. «Ми виявляли випадки, коли тендерна документація сформована таким чином, що обмежує можливість участі підрядників-іноземців або підрядників з іншого регіону. Однією з основних проблем є також формальний підхід до визначення кваліфікації. Зустрічаються випадки відхилень тендерних пропозицій у зв’язку з наданням довідок «не по формату» […]. Трапляється великий відсоток відмін закупівель, коли результат тендеру «не той», який цікавив замовника – до 40% від усіх оголошених закупівель», – розповів Володимир Левкович.

Він зазначив, що найближчим часом CoST Ukraine опублікують звіт з порівняльним аналізом доріг місцевого і державного значення. Також готують до запуску портал «Прозора інфраструктура», який міститиме відкриті дані про реалізацію інфраструктурних проектів.

У Тернопільській області внаслідок децентралізації бюджет на ремонт доріг місцевого значення зріс із 9,5 мільйонів гривень у 2017 році до майже  300 мільйонів гривень у 2018 році. У зв’язку з різними порушеннями, уклали лише 2 договори на 60 мільйонів гривень, розповів Андрій Возний, експерт громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля».

Серед антикорупційних запобіжників, запропонованих експертами – встановити жорсткіші вимоги до проведення допорогових закупівель, зокрема, зробити обов’язковим використання електронної системи закупівель. «Потрібно, щоб закон про публічні закупівлі регулював питання допорогових закупівель. Ніхто не каже про відміну допорогових закупівель, але закон повинен встановити чіткі вимоги для всіх. Однією з таких вимог, на нашу думку, має бути використання електронних майданчиків – це дозволить громадськості і підрядникам контролювати закупівлі», – зазначила Ірина Лагунова, експерт «Разом проти корупції».

По-друге, пропонують заборонити закупівлю послуг на поточний середній ремонт доріг окремими ділянками та конкретизувати, для якої ділянки і в якому обсязі закуповуються послуги, шляхом змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі №454. По-третє, пропонують прописати у державних будівельних нормах, що час з моменту виготовлення асфальтобетонної суміші до її укладання має становити максимум 3 години. Рекомендують також запровадити незалежний інженерний контроль якості дорожних робіт для всіх видів ремонту та експлуатаційного утримання. Зараз це здійснюють штатні інженери замовника.

Також радять підготувати методичні рекомендації-посібник з електронних закупівель робіт і послуг у дорожній галузі, у якому були б однозначно розтлумачені положення законодавства – для зменшення кількості помилок внаслідок недостатніх знань замовника чи підрядника, який бере участь у тендері, а також – щоб звузити можливість відхиляти заявки за формальними ознаками і висувати надлишкові вимоги до учасників тендеру.

На думку Артема Безуглого, в.о. директора ДП «ДерждорНДІ», щоб підвищити конкуренцію на торгах, зацікавивши більшу кількість потенційних підрядників, доречно змінити механізм ціноутворення і контролювати насамперед кінцевий результат – обсяги, якість робіт, дотримання строків і гарантійні зобов’язання.