Александр Хуг, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні

Наприкінці минулого тижня кількість порушень режиму припинення вогню на Донбасі зросла на 60% – СММ ОБСЄ

WATCH IN ENGLISH

В останні три дні минулого тижня кількість порушень режиму тиші на Донбасі зросла на 60%. «За перші чотири дні тижня місія ОБСЄ зафіксувала 1400 випадків порушення режиму припинення вогню, тоді як в останні три дні – понад 2300», – повідомив Александр Хуг, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, під час скайп-включення в Українському кризовому медіа-центрі. На деяких ділянках лінії зіткнення спостерігалося затишшя, водночас на деяких інших перестрілки переходили в активні бойові дії, під час яких використовувалася як стрілецька зброя, так і заборонені міномети та артилерія.

За інформацією ОБСЄ, минулого тижня внаслідок бойових дій загинули дві цивільні особи – мати та донька, внаслідок влучення снаряду поблизу їхнього будинку у Золотому. Поблизу того ж населеного пункту одного чоловіка було поранено осколком від снаряду. Ще один, у Лутугиному, отримав поранення внаслідок підриву на міні. Загалом за цей рік місія зафіксувала 205 жертв серед цивільного населення, серед яких 39 загиблих і 166 поранених.

На минулому тижні безпілотники СММ зафіксували велику кількість нових мін та важку техніку уздовж лінії розмежування. Александр Хуг зазначив, що загалом за цей рік СММ ОБСЄ зафіксувала майже 3000 одиниць озброєння, розміщених з порушенням визначених ліній відведення.