Огляд ЗМІ за 17 жовтня 2018

ВИСНОВКИ

В Керченському політехнічному коледжі сталися вибух і стрілянина. В результаті, за останніми даними, загинули 19 людей. Стрілянину в коледжі влаштував один з його учнів – Владислав Росляков, який потім наклав на себе руки. Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за статтею “теракт”. Президент Петро Порошенко заявив, що розслідування таких справ є важливим для України, адже Крим є українською територією, і українці, що живуть в окупації на півострові, – громадяни Української держави. Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив заяву меджлісу, в якому повна відповідальність за масове вбивство в коледжі в Керчі покладається на окупаційну владу Криму та Російську Федерацію як країну-окупанта. “Більше всього не хочу, щоб українську реакцію на трагедію в Керчі називали цинічною. Співчуваємо родинам загиблих. Але чесним і легітимним є питання: чи можливим було б подібне жахіття без атмосфери, яка панує в Росії і яку вона принесла на мирний півострів?”, – заявив міністр МЗС України Павло Клімкін. Нардеп Ірина Фріз заявила, що до анексії Криму Російською Федерацією на півострові не було інцидентів зі стріляниною в навчальних закладах.

Президент Петро Порошенко провів зустріч із головою Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічене, під час якої висловив вдячність ПА НАТО за послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та рішуче засудження російської агресії.

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що після кожного випадку вибухів на арсеналах призначав розслідування, після якого приймав рішення про дисциплінарне покарання винних. За його словами, за результатами цих розслідувань ним було притягнуто до відповідальності понад 65 чоловік. “З них – заступник начальника Генерального штабу був звільнений зі служби за службовою невідповідністю. 5 генералів отримали стягнення різного типу, починаючи від невідповідності перебування на посаді та іншими. І інші офіцери отримали відповідне стягнення”, – розповів очільник Міноборони. Члени Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони вирішили вимагати виділення додаткових 2 млрд грн на облаштування військових складів боєприпасів. Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що для повного переоснащення складів боєприпасів необхідно 15 млрд грн.

Глава Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок заявив про відсутність правових підстав для відсторонення від посади його першого заступника Сергія Семочко. Божок повідомив, що Семочко не позбавлений допуску до держтаємниці.

Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника “Софія Київська”. Зазначається, що передача саме цієї культової споруди, яка перебуває у власності держави, буде мати унікальне як практично-церковне, так і символічно-духовне значення. Дані опитування “Рейтинг” свідчать, що 54% опитаних позитивно ставляться до ідеї створення єдиної помісної церкви в Україні, негативно до ідеї єдиної церкви ставляться – 19% опитаних. Також 19% заявили, що їм байдуже. Також 30% українців вважають, що очолити Єдину помісну церкву повинен глава УПЦ КП  патріарх Філарет. 7% вважають, що очільником має стати митрополит Онуфрій (УПЦ МП), 3% – митрополит Макарій (УАПЦ).

За даними Державної служби статистики від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-серпні 2018 року збільшилось на 45,7% в порівнянні з січнем-серпнем 2017 року і становило 5,0041 мільярда доларів.

Кабінет Міністрів України ще на два тижні продовжив дію спеціальних зобов’язань (PSO) з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго за зниженою ціною, яка закінчувалася 18 жовтня.

Україна посіла 83 місце зі 140 в рейтингу глобальної конкурентоспроможності економіки, піднявшись на шість сходинок в порівнянні з 2017 роком. Про це йдеться в звіті Global Competitiveness Index, випущеним Всесвітнім економічним форумом спільно з Євразійським інститутом конкурентоспроможності та консалтинговою компанією Strategy Partners. “Україна посіла 83 місце – у неї слабо розвинені інститути, вкрай нестійкі фінансова система і макроекономічні показники”, – йдеться в дослідженні.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • ГПУ порушила справу за статтею теракт через події в Керчі, – Петро Порошенко (749 публікацій у ЗМІ)
  • Глави МЗС України й Угорщини обговорять проблему Закарпаття (97 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко вніс законопроект про передачу Андрієвського собору у користування Вселенського патріархату (64 публікації у ЗМІ).
  • Кабмін переніс підвищення цін на газ для населення – ЗМІ (12 публікацій у ЗМІ)
  • НАТО готове допомогти Україні із гарантуванням безпеки на складах боєприпасів – Клімкін (10 публікацій у ЗМІ)

ТЕРАКТ У КРИМСЬКОМУ КОЛЕДЖІ.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за статтею “теракт” за фактом вибуху, що стався в коледжі в окупованій Росією Керчі, оскільки Крим є українською територією і громадяни, що проживають там, також є громадянами України, повідомив президент України Петро Порошенко. “Сьогодні в Керчі сталося жахливе вбивство. Мені прокуратура доповіла, що порушено кримінальну справу”, – сказав глава держави під час зустрічі з українською делегацією в Парламентській асамблеї Ради Європи, повідомляє прес-служба глави Української держави. Він зазначив, що у полі зору розслідування особа потенційного вбивці та жахливі наслідки його дій. Президент акцентував увагу на тому, що розслідування таких справ є важливим для України, адже Крим є українською територією, і українці, що живуть в окупації на півострові, – громадяни Української держави.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив співчуття родинам загиблих під час масового вбивства в коледжі в Керчі (тимчасово окупована Росією територія Криму), а також поставив питання про можливість цього без привнесеної на півострів Росією атмосфери жаху. “Більше всього не хочу, щоб українську реакцію на трагедію в Керчі називали цинічною. Співчуваємо родинам загиблих. Але чесним і легітимним є питання: чи можливим було б подібне жахіття без атмосфери, яка панує в Росії і яку вона принесла на мирний півострів?”, – написав П. Клімкін у своєму акаунті у Twitter у середу ввечері.

Член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони, народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка” Ірина Фріз заявила, що до анексії Криму Російською Федерацією на півострові не було інцидентів зі стріляниною в навчальних закладах. “До анексії Криму Російською Федерацією таких інцидентів на півострові не було. Владислав Росляков, якого ЗМІ називають виконавцем того, що вже кваліфікували як терористичний акт, має досить цікавий контент на своїй сторінці “ВКонтакте”, – написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook, коментуючи події в політехнічному коледжі м. Керчі окупованого Криму.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив заяву меджлісу, в якому повна відповідальність за масове вбивство в коледжі в Керчі покладається на окупаційну владу Криму та Російську Федерацію як країну-окупанта. “Від імені меджлісу кримськотатарського народу висловлюю співчуття рідним і близьким загиблих і постраждалих у результаті трагедії, що сталася в політехнічному коледжі міста Керчі, тимчасово окупованого Російською Федерацією. Вина і відповідальність за наслідки трагедії, що сталася, повністю і цілком покладаються на російську окупаційну владу та органи влади Російської Федерації – держави, яка окупувала Крим”, – написав він на своїй сторінці у Facebook у середу.

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Президент України Петро Порошенко провів зустріч із головою Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічене (літ. Rasa Juknevičienė), під час якої висловив вдячність ПА НАТО за послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та рішуче засудження російської агресії. “Він висловив сподівання, що ПА НАТО надаватиме пріоритетну увагу питанням подальшого поглиблення партнерства з Україною у рамках політики відкритих дверей Альянсу. П. Порошенко відзначив необхідність збереження трансатлантичної єдності та узгоджених підходів країн-членів для ефективної протидії гібридним загрозам з боку Росії”, – повідомляє в середу ввечері прес-служба глави Української держави.

ВИБУХИ БОЄПРИПАСІВ У ІЧНІ.

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що після кожного випадку вибухів на арсеналах призначав розслідування, після якого приймав рішення про дисциплінарне покарання винних. Про це він повідомив журналістам у середу після засідання комітету з питань нацбезпеки та оборони. Відповідаючи на питання, щодо причин вибухів на арсеналі під Ічнею, міністр зазначив, що це “хворобливе питання”, але щоразу після інших подібних випадків призначав власне розслідування у межах свого відомства. “Щодо рішень, які я приймав… У своєму розслідуванні я можу дослідити тільки передумови, які могли сприяти вибухам на базах і арсеналах. Але я точно не можу визначити, у якій спосіб був підрив”, – сказав Полторак.

Члени Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони вирішили вимагати виділення додаткових 2 млрд грн на облаштування військових складів боєприпасів після того, як обговорили захищеність арсеналів із міністром оборони України Степаном Полтораком і начальником Генерального штабу Віктором Муженком. “Члени комітету ухвалили рішення, що ми зараз терміново вимагатимемо виділення не менше ніж 2 млрд грн додатково на будівництво арсеналів”, – повідомив член комітету, голова фракції “Блоку Петра Порошенко” Артур Герасимов журналістам за підсумками засідання комітету в середу в Києві. За його словами, не менше ніж 0,5 млрд грн має бути використано на технічні засоби забезпечення периметрів військових арсеналів і не менше ніж 1,5 млрд грн – на будівництво підземних сховищ.

СПРАВА СЕМОЧКО.

Глава Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ) Єгор Божок заявляє про відсутність правових підстав для відсторонення від посади його першого заступника Сергія Семочко щодо якого Служба безпеки України перевіряє інформацію в рамках кримінальної справи про держзраду. “Немає правових підстав для відсторонення”, – сказав Є. Божок журналістам у середу в Києві, відповідаючи на запитання про те, чому С. Семочко не відсторонений від займаної посади. Водночас глава СЗР наголосив, що Служба проводить внутрішнє розслідування, інформація про яке також не підлягає розголошенню.

ТОМОС ДЛЯ УПЦ КП.

Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника “Софія Київська”. Відповідний проект закону № 9208 зареєстрований на сайті парламенту 17 жовтня. У документі зазначається, що держава намагається всебічно надавати підтримку, в межах чинного законодавства, процесові створення в Україні помісної церкви та допомагає створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату. “Повноцінне ж функціонування цього представництва, серед іншого,  потребує також забезпечення належною гідною культовою спорудою, в якій посланці Вселенського патріархату матимуть змогу регулярно здійснювати Богослужіння”, – йдеться у пояснювальній записці.

Більшість респондентів, опитаних соціологічною групою, позитивно ставляться до створення єдиної помісної церкви в Україні. Про це свідчать дані опитування “Рейтинг” від 17 жовтня. Згідно з результатами дослідження, 54% опитаних позитивно ставляться до ідеї створення єдиної помісної церкви в Україні, негативно до ідеї єдиної церкви ставляться – 19% опитаних. Також 19% заявили, що їм байдуже. Загалом в опитуванні взяли участь 2000 респондентів старше 18 років. Дослідження проводилося з 27 вересня до 4 жовтня 2018 року. Помилка репрезентативності –  не більше 2,2%. Також українці на 36% вважають, що створення єдиної церкви об’єднає країну, 23% стверджують, що автокефалія скоріше посилить розкол, 24% заявили, що таке рішення ні об’єднає, ні посилить розкол, 17% опитаних не змогли відповісти.

30% українців вважають, що очолити Єдину помісну церкву повинен глава УПЦ КП  патріарх Філарет. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”. 7% вважають, що очільником має стати митрополит Онуфрій (УПЦ МП), 3% – митрополит Макарій (УАПЦ). Разом з тим 11% вважають що жоден з них не повинен очолювати Помісну церкву. Ще 42% поки не сформували своєї думки стосовно цього питання.

ЕКОНОМІКА.

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-серпні 2018 року збільшилось на 45,7% в порівнянні з січнем-серпнем 2017 року і становило 5,0041 мільярда доларів. Про це з посиланням на Державну службу статистики повідомляє “Інтерфакс-Україна”. Згідно з її даними, в серпні від’ємне сальдо становило 940 млн доларів, тоді як в липні – 1,406 млрд доларів, червні – 602,7 млн, травні – 632 млн доларів, квітні – 221,6 млн, березні – 460 млн доларів, лютому – 457 млн доларів, січні – 284,1 млн доларів. У січні-серпні 2018 року експорт товарів у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року зріс на 12,4%, становивши 30,911 млрд доларів, імпорт – на 16,1% до 35,915 млрд доларів. У серпні 2018 року по порівнянні з минулим місяцем сезонно скориговані обсяги експорту зросли на 4,7%, імпорту – зменшилися на 4,4%.

Кабінет Міністрів України ще на два тижні продовжив дію спеціальних зобов’язань (PSO) з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною, яка закінчувалася 18 жовтня. Про це повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” поінформоване джерело в уряді. “Наскільки мені відомо, продовжили на два тижні. Але давайте дочекаємося публікації Кабміну”, – сказав співрозмовник агентству “Інтерфакс-Україна” в середу.

Україна посіла 83 місце зі 140 в рейтингу глобальної конкурентоспроможності економіки, піднявшись на шість сходинок в порівнянні з 2017 роком. Про це йдеться в звіті Global Competitiveness Index, випущеним Всесвітнім економічним форумом спільно з Євразійським інститутом конкурентоспроможності та консалтинговою компанією Strategy Partners, передає НВ. “Україна посіла 83 місце – у неї слабо розвинені інститути, вкрай нестійкі фінансова система і макроекономічні показники”, – йдеться в дослідженні.