[:ua]Олександр Папіш, проектний менеджер Студії онлайн-освіти «EdEra»[:]

Розпочинає роботу онлайн-курс для директорів шкіл «Управління школою. Практикум» – розробники

WATCH IN ENGLISH

Розпочинає роботу онлайн-курс «Управління школою. Практикум» — для директорів шкіл, заступників директорів та інших освітян з керівними функціями. Його мета — допомогти адміністраціям шкіл та керівникам відділів освіти налагодити ефективне  управління у своїх заклдадах. Курс створений фахівцями Студії онлайн-освіти «EdEra» та Центру іноваційної освіти «Про.Світ», на основі досвіду програми «Школа 3.0», яку «Про.Світ» впроваджує у львівських школах. «Ми сподіваємося, що цей курс стане інструментом, який допоможе усім, хто задіяний у шкільному управлінні, розвинути ефективні взаємозв’язки всередині школи, щоб усі учасники процесу – вчителі, учні, батьки, адміністрація школи – змогли побудувати комфортне освітнє середовище, орієнтоване на учня, і відчути повноту системи якісного навчання», – зазначив Олександр Папіш, проектний менеджер Студії онлайн-освіти «EdEra», на презентації курсу в Українському кризовому медіа-центрі. На сьогодні на курс зареєструвалися вже близько 3000 слухачів.

«Ми розуміємо, що дистанційний курс та три модулі очного курсу, який вже пройшли усі вчителі 1-го класу, не цілком достатньо для того, щоб змінилися підходи і цінності […] Це буде відбуватися тоді, коли цінності директора і заступника будуть відповідати цінностям Нової української школи. Даний курс допоможе осягати ці речі», – зазначив Павло Хобзей, заступник міністра освіти і науки України.

Серед основних принципів, які пропонують впровадити школам – системний підхід до організації своєї роботи, регулярне планування та аналіз; орієнтованість на інтереси і потреби учня; принцип «вчитися у дії» – змінювати плани і підходи, якщо обрана стратегія не вB8станційний курс та три модулі очного курсу, який вже пройшли усі вчителі 1-го класу, не цілком достатньо для того, щоб змінилися підходи і цінності […] Це буде відбуватися тоді, коли цінності директора і заступника будуть відповідати цінностям Нової української школи. Даний курс допоможе осягати ці речі», – зазначив Павло Хобзей, заступник міністра освіти і науки України.

Серед основних принципів, які пропонують впровадити школам – системний підхід до організації своєї роботи, регулярне планування та аналіз; орієнтованість на інтереси і потреби учня; принцип «вчитися у дії» – змінювати плани і підходи, якщо обрана стратегія не виправдовує себе на практиці; система менторства у вчительському колективі. «Щоб зробити школу ефективною, щоб усі були вмотивовані, кожен повинен відчувати, що він важливий. Тому в онлайн-курсі ми пояснюємо, як ефективно зібрати інформацію про потреби школи у всіх учасників  – учителів, батьків, учнів, і на основі цього формувати фокус розвитку»,- зазначила Анна Уварова, програмна директорка Центру іноваційної освіти «Про.Світ».

Курс складається із 4 модулів, кожен з яких відкриватиметься за графіком. Матеріали першого модулю вже доступні для користування. Наприкінці кожного модулю є блок оцінювання, а також практичне завдання, яке оцінюється за принципом взаємооцінювання – кожен здає свою роботу і отримує 4 роботи інших учасників курсу для перевірки. Оцінку виставляють за середнім балом, який отримала кожна робота.

Курс повністю безкоштовний. Усі матеріали доступні цілодобово. Теми супроводжуються додатковими матеріалиправдовує себе на практиці; система менторства у вчительському колективі. «Щоб зробити школу ефективною, щоб усі були вмотивовані, кожен повинен відчувати, що він важливий. Тому в онлайн-курсі ми пояснюємо, як ефективно зібрати інформацію про потреби школи у всіх учасників  – учителів, батьків, учнів, і на основі цього формувати фокус розвитку»,- зазначила Анна Уварова, програмна директорка Центру іноваційної освіти «Про.Світ».

Курс складається із 4 модулів, кожен з яких відкриватиметься за графіком. Матеріали першого модулю вже доступні для користування. Наприкінці кожного модулю є блок оцінювання, а також практичне завдання, яке оцінюється за принципом взаємооцінювання – кожен здає свою роботу і отримує 4 роботи інших учасників курсу для перевірки. Оцінку виставляють за середнім балом, який отримала кожна робота.

Курс повністю безкоштовний. Усі матеріали доступні цілодобово. Теми супроводжуються додатковими матеріалами, які можна завантажити і використовувати у щоденній роботі. Також діє форум, на якому учасники можуть обговорювати теми і обмінюватися досвідом. Після успішного складання фінального іспиту учасники отримають електронний сертифікат про проходження курсу.

Курс створили за фінансової підтримки Посольства США в Україні через проект малих грантів для публічної дипломатії. «Основний принцип фінансування наших проектів – дати людям не «рибу», а «вудку», і навчити нею користуватися – дати інструменти, які дозволять зробити управління школою більш професійним, щоб втілити прекрасні ідеї, які були закладені в концепцію Нової української школи», – зазначила Віра Терновська, фахівець з питань освіти Посольства США в Україні. Віра Терновська також повідомила, що сьогодні стартує новий цикл конкурсу проектів, у якому пріоритет надаватимуть проектам, спрямованим на підтримку реформ в освіті.

Павло Хобзей додав, що МОН планує запровадити супервізію для підтримки вчителів перших класів, які працюють за програмою НУШ. «Ми хочемо для підтримки учителів які є у першому класі і у початковій школі, щоб запровадити наставництво, супервізію – підтримувати учителів, відвідувати уроки, дивитися, як вони засвоїли нові методики […] Вчитель має бути лідером процесу – давати завдання, але не тиснути на особистість учня. Це непросто, але без цих змін у нас не відбудеться», – деталізував заступник міністра.