Київ, Житомир, Львів та Черкаси – лідери за кількістю використання пасків безпеки серед водіїв – експерти

Київ, Житомир, Львів та Черкаси посіли перші місця за використанням пасків безпеки серед водіїв з рейтингом 52,9%, 39,2%, 38,2% та 34% відповідно. Такі результати дослідження за 2018 рік, проведеного ГО «Vision Zero» та Центром демократії і верховенства права в обласних центрах України, розповіли експерти під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі. Також до переліку міст-лідерів, де пасками безпеки користуються більше 20% водіїв, увійшли Івано-Франківськ, Дніпро, Запоріжжя, Чернігів, Рівне, Тернопіль, Вінниця, Маріуполь, Одеса та Луцьк. Серед міст з найнижчим рейтингом використання пасків безпеки – Хмельницький (9,1%), Миколаїв (10,4%) та Кропивницький (11,8%). Всього у дослідженні взяли участь 32,780 респондентів у 24 містах.

За словами Віктора Загреби, керівника дослідження та співзасновника ГО «Vision Zero», середній показник використання пасків безпеки складає 23% відсотки. У минулому році цей показник становив 15%. «Порівняно з минулим роком, у 10 містах є дуже значне зростання цього показника, від 8 до 27% […] Ситуація загалом погана, […] але динаміка позитивна», – зазначив експерт. Віктор Загреба також додав, що дослідження було проведене виключно в адміністративних центрах, тому ситуація у малих містах та сільській місцевості залишається невизначеною. Також той факт, що дослідження проводилось серед водіїв, не дає можливості говорити про загальну культуру використання пасків безпеки, зауважили експерти. Серед пасажирів середній показник може бути ще нижчим.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, ініціатор кампанії «За безпечні дороги», пов’язує зростання використання паска безпеки із законопроектом №8492, прийнятим у першому читанні у вересні, який збільшить штраф за невикористання паска з 51 гривні до 850 гривень. «Такі закони мають системний ефект, оскільки змушують людину вибрати безпечну поведінку, яка знаходиться в інтересах захисту життя і здоров’я громадянина. При тому, держава у такий спосіб, розробляючи та приймаючи закони, фактично вказує, підказує і наголошує людині, яка поведінка є бажаною правильною і яка є соціальною нормою […] Ми не знаємо жодної країни, яка би, не встановлюючи відповідальність, лише інформаційними кампаніями і закликами, досягала би високого рівня користування пасками безпеки», – підкреслив Тарас Шевченко та висловив сподівання, що законопроект буде прийнятий у другому читанні.

Інформаційне відео про міфи про ремені безпеки, випущене в рамках кампанії, можна переглянути за посиланням.