Планують відновити функціонування Ради голів громадських рад при органах виконавчої влади – ініціативна група

На базі Міністерства внутрішніх справ сьогодні відбудеться зустріч голів громадських рад та профільних відомств для відновлення Ради голів громадських рад при органах виконавчої влади як інструменту діалогу між владою та громадянським суспільством. Про це повідомили представники ініціативної групи під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами Сергія Доротича, голови громадської ради при Державній регуляторній службі та всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва», постанова про запровадження Ради голів була затверджена у 2012 році. У 2014 Рада перестала збиратися. «На сьогоднішній день багато критики щодо роботи громадських рад, щодо питань їх функціонування та дієздатності. […] Здебільшого, справді, панує розчарування і громадські ради неефективні, в силу того, що немає діалогу, не спілкується керівник органу з громадською радою, не присутній на засіданнях і в такий спосіб він порушує законодавство України», – відзначив Сергій Доротич.

«У даному випадку ми маємо фактично універсальний механізм, який не потребує ніякого фінансування. […] Це в наших спільних інтересах – покращити та посилити наш уряд, йогом можливості у виробленні політики, яка адекватніше б відповідала дуже складним викликам, з якими наша країна зіткнулася зараз», – зазначив Олександр Балдинюк, голова громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, президент асоціації «Укркондпром», коментуючи необхідність відновлення Ради голів.

На першому засіданні щодо відновлення роботи Ради можуть бути присутні не всі голови громадських рад при відомствах, але ця зустріч буде першим кроком, зазначив Володимир Мартиненко, голова громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України, радник міністра, член Колегії МВС України та голова Центру запобігання та протидії корупції. «Ми будемо працювати над тим, щоб максимально запустити в роботу 658 урядову постанову. […] Тут немає нічого унікального – такий механізм існує, він передбачений нормативними документами», – додав Володимир Мартиненко.

«Для того, щоб був якийсь спільний і зрозумілий вектор політики, дуже важливо збирати голів громадських рад, які є сьогодні, для того, щоб обговорювати і виробляти спільну політику. Бо жоден орган не живе в вакуумі, всі ми існуємо в суспільстві і всі ми маємо узгоджувати рішення один з одним для того, щоб виробляти єдину лінію», – додала Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України.