Основні рекомендації для України напередодні виборів – здійснити виборчу реформу та вжити заходів для попередження втручання у вибори – місія НДІ та Європейського парламенту

WATCH IN ENGLISH

Для забезпечення прозорих і демократичних виборів  в Україні наступного року, необхідно здійснити реформу виборчого законодавства, вжити заходів для попередження кібервтручання у вибори та інших форм гібридного впливу, а також досягти згоди між учасниками виборчих перегонів про відмову від технологій, які можуть загострити конфлікти всередині суспільства. Такі основні тези доповіді місії Національного демократичного інституту та депутатів Європарламенту за підсумками моніторингового візиту до України озвучили учасники делегації на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Загалом у висновку місії – 51 рекомендація.

Протягом минулого тижня, делегація зустрічалася із представниками основних політичних партій, потенційними кандидатами у президенти та їхніми штабами, громадськими організаціями, представниками ЗМІ, уряду, депутатами, членами Центральної виборчої комісії та дипломатичною спільнотою.

Виборча реформа

Учасники делегації наголошують, що Верховна Рада ще має час для ухвалення Виборчого кодексу, або принаймні точкових змін до виборчого законодавства. Ребекка Хармс, депутатка Європейського парламенту, наголосила, що зобов’язання переходу на пропорційну виборчу систему було чітко прописане у коаліційній угоді 2014 року. «На нашу думку, це ключовий із кроків, необхідний для покращення демократичного  процесу і представництва. Ми наголошуємо на тому, що у парламенту ще є час вирішити це питання та прийняти Виборчий кодекс. Ми вчора мали зустріч зі спікером Андрієм Парубієм. Ми знаємо, що попереду складний процес, що є тисячі поправок, але закликаємо наших українських колег продовжити цю складну роботу», – зазначила  Ребекка Хармс.

«Якщо консенсусу щодо Виборчого кодексу досягти не вдасться – є низка важливих законодавчих ініціатив, які у будь-якому разі необхідно просувати – щодо забезпечення справедливого виборчого процесу та відповідальності за порушення, щодо гендерних квот та низки інших питань. Деякі з них були розглянуті у першому читанні, деякі готові до першого читання і можуть бути оперативно розглянуті», – зазначив Пет Мерло, директор виборчих програм НДІ.

Також закликають забезпечити можливість для внутрішньо переміщених осіб та внутрішніх трудових мігрантів реалізувати своє право на голос.

Пет Мерло зазначив, що за підсумками зустрічі зі спікером Верховної Ради «обіцянок не було, але були обговорення», і учасники місії закликали «своєчасно і уважно розглянути ці питання».

Попередження втручання у вибори

Учасники місії наголошують, що попередження можливих кібервтручань та інших форм гібридного впливу на передвиборчий процес з боку Росії є одним із ключових викликів для України.

«Протидія втручанню Кремля має бути пріоритетним завданням, щоб гарантувати стабільність і єдність країни. Соціальні мережі та інші інтернет-платформи мають також розуміти свою відповідальність. Щоб надати можливість українським громадянам робити поінформований вибір, усі кандидати повинні мати рівний доступ до ЗМІ, а шкідливим дезінформаційним атакам необхідно протидіяти», – наголосила  Лора Джуетт, регіональна директорка програм регіону Євразії в НДІ.

Посол Дерек Мітчелл, президент Національного демократичного інституту,  зазначив, що компанії Facebook варто було б до виборів відкрити окремий український офіс. «Ми відкрито закликаємо Facebook відкрити офіс у Києві – зі співробітниками, які володіють українською і будуть цілодобово займатися моніторингом, аби гарантувати, що мережа не використовується для дезінформації, розпалювання ворожнечі і загострення протиріч у суспільстві», – заявив Дерек Мітчелл.

«Найперше, що ми можемо зробити [для протидії інформаційним атакам], що ми намагаємося робити у США та Європі – дати зрозуміти гравцям із Кремля, що ми стежимо за тим, що вони роблять через офіційні і приватні канали. Це хороший засіб стримування», – додав Посол Вільям Тейлор, виконавчий віце-президент Інституту миру (США).

Члени делегації закликають учасників виборчих перегонів утриматися від дій, які можуть загострити протиріччя у суспільстві. «Росія спробує скористатися будь-якими існуючими протиріччями – вони будуть їх виявляти і грати на них. Один зі способів цьому протидіяти – дозволити природні політичні дебати, але подбати, щоб не використовувалися технології чи гасла, які поглиблюють протистояння у суспільстві. Щойно хтось почне маніпулювати цими темами, росіянам значно простіше буде використати їх для власної гри», – наголосив Дерек Мітчелл.

«Ми закликаємо кандидатів та їхні виборчі штаби розглянути можливість домовитися про певний «кодекс поведінки», декларацію, у якій чітко зазначено, що вони зобов’язуються поважати закон та не вдаватися до силових методів під час виборів, а також із закликом до правоохоронних органів розслідувати подібні випадки неупереджено і своєчасно», – зазначила Ребекка Хармс.

Серед інших рекомендацій місії – подбати про підвищення медіаграмотності та забезпечити прозорість медіавласності, забезпечити належне фінансування суспільного мовлення, гарантувати невідворотність покарання за будь-які погрози чи напади.