Активісти розішлють українцям 3 мільйони інформаційних листівок про те, які податки сплачує кожен громадянин

Активісти проекту «Ціна держави» розішлють українцям 3 мільйони листівок про те, які податки сплачує до бюджету кожен громадянин. Це друга хвиля інформаційної кампанії про вартість державних послуг для громадян України. Проект впроваджують Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна та Центр протидії корупції за підтримки програми USAID «Долучайся!». «Наша мета полягає у тому щоб розвінчувати ключові міфи, які існують у сприйнятті теми податків, бюджету і загалом теми так званих «державних грошей». За підсумками кампанії, щонайменше 4 мільйони українців дізнаються про те, скільки їм коштує держава і про те, що всі ми сплачуємо податки», – розповів Микола Малуха, експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За даними соцопитувань, українці здебільшого не знають про те, яку частку свого доходу вони реально віддають державі, зазначив Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції. «Майже половина опитаних киян вважають, що не сплачують за державні послуги в жодній формі. По Україні ця цифра становить 30% – тобто, третина українців не розуміють базових принципів функціонування держави», – розповів він.

Під час першої хвилі кампанії, у 15 містах активісти презентували дослідження про те, скільки власних коштів віддають громадяни за утримання державних інституцій і державні послуги, зокрема мешканці тієї чи іншої області.

Серед ключових меседжів кампанії – що 73% надходжень до бюджету України  становлять гроші платників податків-фізичних осіб, не державних підприємств тощо; що кожен українець, який працює офіційно, віддає державі як податок 50% доходів; що податки сплачують усі громадяни, навіть пенсіонери – купуючи товари та сплачуючи за послуги. Активісти також детально пояснювали, як оподатковується заробітна плата, як сплачуються податки під час розрахунку за товари і послуги.

«Якщо взяти середньостатистичний чистий дохід людини на місяць у розмірі 7 тисяч гривень, за рік на освіту громадянин заплатить 6800 гривень, на медицину – приблизно 3620 гривень. Якщо людина не знає, що вона оплачує всі ці послуги – вона і не буде вимагати якісніших послуг. Також ми пояснювали про субсидії, що це не держава роздає якісь абстрактні гроші – це наші податки, якими ми покриваємо витрати на комунальні послуги людям, які не можуть повністю за них сплачувати. Стаття бюджету «соціальний захист» обійдеться українцю в середньому в 5 тисяч гривень. Там якраз більша частина – субсидії», – пояснив Микола Малуха.

«Не існує ніяких «безкоштовних державних послуг» – вони усі оплачуються з наших податків. В середньому українська родина з двома працюючими віддає державі за рік більше 4 тисяч доларів,  у великих містах – майже 5 тисяч. Важливо розуміти ці цифри, і наскільки це наповнює державний бюджет – тоді ти починаєш мислити як власник [цих коштів]», – підсумував Віталій Шабунін.