Відкрите кримінальне провадження щодо закупівлі «Анакінри» може заблокувати доступ пацієнтів до ліків

Відкрите кримінальне провадження щодо закупівлі препарату «Анакінра» може заблокувати доступ пацієнтів до нього. Такі побоювання висловили учасники прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. У листопаді 2018 року Національною поліцією було порушено справу за статтею «Шахрайство в особливо великих розмірах». Обвинувачення направлені на представників Міністерства охорони здоров’я, а предметом справи є ліки, які є речовим доказом та можуть бути вилучені. «Нарешті життєво необхідні препарати пацієнти отримали. Проте в рамках досудового розслідування працівники правоохоронних органів вилучили документи у ДП «Укрвакцина», МОЗ та медичних закладів, які мають надавати відповідну допомогу. Закупівлі незареєстрованого в Україні препарату проводили міжнародні організації у відповідності з законом, тому складу злочину тут немає», – зазначив Олександр Ябчанка, речник Міністерства охорони здоров’я України

Станом на 2018 рік в Україні четверо дітей, хворих на первинний імунодіфіцит, потребують препарат «Анакінра». Потреба в лікуванні є пожиттевою і щоденною, тому можливість забезпечити пацієнтів відповідним препаратом знаходиться під загрозою. «Цього року Україна вперше змогла закупити та завезти ліки для дітей, хворих на дуже рідкісну форму первинного імунодефіциту. Ввезення цього препарату відбулося без реєстрації, у відповідності до Статті 17 Закону України «Про лікарські засоби». З самого початку розподілу ліків по Україні розпочалася одіозна кримінальна справа з цього приводу. В ході розслідування відбувається тиск на всіх учасників цього процесу», – розповіла Євгенія Фердман, юридичний консультант фонду «Пацієнти України».

За словами учасників брифінгу, препарат «Анакінра» видається медичними закладами пацієнтам кожного місяця. «Препарат «Анакінра» нам необхідний пожиттєво. Раніше нам доводилося самим за свої кошти привозити препарат з закордону. Нарешті, цього року ми отримали цей препарат від держави. Через цю кримінальну справу ми не знаємо, чи ми отримаємо доступ до ліків завтра», – додала Олена Похтель, мама дитини, хворої на первинний імунодефіцит.