Найбільшим досягненням української зовнішньої політики за 2018 рік вважають збереження санкцій проти Росії – експертне опитування

WATCH IN ENGLISH

Найбільшим досягненням зовнішньої політики України за 2018 рік вважають збереження санкцій проти Росії – 42%, найбільшим провалом – стан українсько-угорських відносин (20%). Такі підсумки експертного опитування, організованого Радою зовнішньої політики «Українська призма». Опитування проводили у період з 1 по 14 грудня, у ньому взяли участь 120 експертів. «Якщо говорити про оцінку, яку експерти поставили українській дипломатії, позиції розділилися рівномірно між «3» і «4» [по 43,8%]», – розповів Сергій Герасимчук, заступник голови правління, Ради зовнішньої політики «Українська призма», під час презентації в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед інших топ-5 досягнень називають отримання Україною Томосу про автокефалію (21%), успішну діяльність в ПАРЄ та Раді Європи (7%), отримання летальної зброї від США та перемоги над Росією у міжнародних судах (по 5%). За сферами зовнішньої політики, найкращу оцінку дали спроможності української дипломатії консолідувати західних партнерів для продовження санкцій та роботі в міжнародних організаціях. Суттєво краще, ніж торік, оцінюють співпрацю з МВФ.

Серед топ-5 провалів, крім відносин з Угорщиною  – будівництво «Північного потоку-2» (10%), загострення ситуації в азовсько-чорноморському регіоні (10%). 4% вважають провалом прогрес реалізації Угоди про асоціацію з ЄС. 8% відповіли, що помітних провалів не було.

Найбільшою проблемою, що перешкоджає ефективнішій зовнішній політиці, вважають відсутність стратегічного бачення зовнішньої політики. Так відповіли 67%.

Найбільш дружніми до Україна називають Литву, Канаду, США, Естонію і Великобританію. Найбільш вороже налаштованими – Росію, Угорщину, Сербію, Білорусь, Австрію і КНДР (останню – як загрозу глобальній безпеці). У 2017 році, у п’ятірці найбільш дружніх країн замість Естонії була Японія, серед 5 найменш дружніх – Польща.

За підсумками опитування, основними джерелами новин міжнародної політики для експертів є видання «Європейська правда», «Дзеркало тижня», «День», «Лівий берег», ВВС та «Радіо Свобода».

Рейтинг найбільш продуктивних українських дипломатичних місій очолило Посольство України в США і посол Валерій Чалий. «На другій позиції – наше представництво в ООН. Думаю, цьому сприяли позитивні результати по резолюціях. Третя позиція – представництво в ПАРЄ, четверта – Посольства України в Канаді і Німеччині», – зазначив Сергій Герасимчук. Також відзначають Посольство України у Польщі та Представництво України в ЄС.

Серед українських парламентарів, які найбільш активно просувають інтереси України на міжнародній арені, до п’ятірки лідерів потрапили Ганна Гопко, Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко, Мустафа Джемілєв та Андрій Парубій. Перша трійка залишилася незмінною з минулого року.

«Загалом нам вдалося досягнути принципу, що, виїжджаючи за межі України, ми представляємо Україну, а не свої політичні сили. І це дуже важливий момент, який допомагає парламентській дипломатії досягати успіху.  Слід відзначити роль координації із традиційною дипломатією: те, що не можуть висловити наші класичні дипломати, можемо зробити ми. Це нам дуже допомагає координувати зусилля у Раді Європи», – зазначив Володимир Ар’єв, народний депутат України, голова Комітету ПАРЄ з питань культури, освіти, науки і медіа. Наступний рік для України в ПАРЄ, на його думку, буде непростим через спроби Росії поновити права своєї делегації чи обмежити можливість ПАРЄ запроваджувати санкції.

Пріоритетними напрямками зовнішньої політики на наступний рік 40%  експертів вважають протидію російській агресії, по 23% – поглиблення співпраці з ЄС і НАТО, 18% – економічну дипломатію та просування іміджу України за кордоном, 15% – формування політики сусідства, 10%  – поглиблення співпраці із США.

Марюс Януконіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні, у своєму коментарі зазначив, що українська дипломатія діє у дуже складних умовах. Найбільший успіх України, на його думку – те, що в нинішніх умовах вдалося зберегти міжнародні санкції проти Росії та засудження її агресивних дій. «Нам дуже приємно за таку оцінку Литви. Україна залишається чітким пріоритетом нашої зовнішньої політики. У нас наступного року президентські вибори, але я не маю сумніву, що стосунки з Україною суттєво не зміняться. Литовська дипломатія також намагається допомагати Україні. У нас невеликі ресурси, але ми докладаємо зусиль, особливо у міжнародних організаціях, переконуючи партнерів, що Україна важлива і не можна послаблювати увагу до неї», – зазначив Марюс Януконіс.

Сергій Саєнко, т.в.о. директора Департаменту Європейського Союзу та НАТО Міністерства закордонних справ України, зазначив, що найбільшим викликом для українських дипломатів цього року було доносити до іноземних колег українську позицію щодо усіх подій та прогрес України щодо виконання міжнародних зобов’язань. За його словами, важливою подією року є попереднє схвалення Верховною Радою змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття членства в ЄС і НАТО.

Сергій Сидоренко, головний редактор «Європейської правди», у своєму коментарі наголосив на необхідності звертати увагу не лише на відносини із ключовими партнерами України, а й працювати більше над відносинами із країнами-сусідами – Угорщиною, Польщею, Румунією, Словаччиною, Болгарією. Він відзначив як позитивний тренд, що зовнішню політику почали висвітлювати більша кількість ЗМІ. На його думку, це відображає зростання в українському суспільстві розуміння, що Україна дуже залежить від подій і процесів у світі.

Публікацію за підсумками аналогічного опитування за 2017 рік можна переглянути тут.