Огляд ЗМІ за 11-13 січня 2018

ГОЛОВНЕ

Посол Сполучених Штатів Річард Гренелл розіслав низці німецьких компаній, що беруть участь в реалізації проекту газогону «Північний потік-2», листи з попередженням про можливість запровадження проти них санкцій США. У МЗС Німеччини заявили, що якщо проект “Північний потік-2” залишать німецькі і європейські компанії, то нікому буде відстоювати збереження транзиту газу з РФ через Україну. Глава німецької дипломатії вважає, що введення односторонніх санкцій проти газопроводу стало б “неправильним шляхом”. “Якщо з проекту витіснять німецькі і європейські компанії, то не залишиться нікого, хто наполягав би на збереженні транзиту російського газу через Україну”, – вважає міністр МЗС ФРН Гайко  Маас.

Міністерство фінансів оцінює загальний обсяг платежів за державним боргом в 2019 році в 417 мільярдів гривень, або 14,2 мільярда доларів. 2019 році необхідно погасити 150,5 млрд грн внутрішнього і 121,8 млрд грн зовнішнього боргу. Платежі з обслуговування внутрішнього боргу становитимуть 88,7 млрд грн, зовнішнього – 56,4 млрд грн.

Міністерство фінансів повідомило, що з 25 листопада 2018 року по 10 січня 2019 року сума надходжень до бюджету від митного оформлення автомобілів на іноземній реєстрації склала 1,566 мільярда гривень.

У Шевченківському суді Києва вперше показали документи, які свідчать про те, що колишній народний депутат Микола Мартиненко є власником офшорної компанії, яка отримувала відкати від “Енергоатому” на загальну суму у 6,5 мільйона євро.

Шевченківський районний суд Києва вирішив не продовжувати заборону екс-голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову виїжджати за межі міста Києва та Київської області.

Громадська рада міжнародних експертів ініціювала ветування ще 15 кандидатів до Вищого антикорупційного суду України.

Лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка викликали на допит до Служби безпеки України на 15 січня. Гриценка викликали в якості свідка у зв’язку з оприлюдненням ним інформації щодо обставин російської окупації Донбасу та анексії Криму.

З’їзд партії “Громадянська позиція” ухвалив рішення про висунення лідера цієї політсили Анатолія Гриценка кандидатом на посаду президента України. Анатолій Гриценко вважає, що за п’ять років каденції президента України можна повернути окуповану територію Донбасу до складу України на прийнятних для неї умовах. Гриценко також наголосив, що окупований Росією Крим не буде відданий в обмін на будь-які політичні, економічні та інші поступки і “буде українським”. Анатолій Гриценко вважає, що зовнішня політика держави повинна бути націлена на гарантування безпеки країни, захист її громадян і просування її економічних інтересів у відносинах з міжнародними партнерами. Гриценко зазначив, що вже під час виборчої кампанії представить свої кандидатури на посади генерального прокурора, глав Служби безпеки та Національного банку України, які будуть запропоновані за критеріями професіоналізму, порядності та патріотизму. Політик зазначив, що коли його називають “недоговороздатним”, це відповідає дійсності, якщо йдеться про схеми, “договорняки” і покривання різних злочинів. Анатолій Гриценко також заявив, що бачить можливості для подальшого об’єднання опозиційних політиків за умови, якщо інтереси країни будуть домінувати над особистими амбіціями.

Лідер партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий заявив про готовність до об’єднання демократичних політичних сил на парламентських виборах, які відбудуться восени поточного року. «Для мене дуже важливо об’єднати і Вакарчука, і Гриценка, “Демальянсу”, “Силу людей”, всі притомні політичні структури, щоб ми на парламентські вибори йшли однією потужною командою і мали більшість у парламенті. Тоді реально почнуться зміни “, – зазначив Садовий.

Народний депутат Мустафа Найєм закликав Андрія Садового, Анатолія Гриценка і Святослава Вакарчука визначитися, хто з них трьох буде єдиним кандидатом на посаду президента України на виборах у березні 2019 року.

Лідер партії “Наші” Євгеній Мураєв подав документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на виборах президента України.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Анатолій Гриценко йде у президенти (75 публікацій у ЗМІ)
  • Стало відомо, хто очолить представництво Константинополя в Києві (37 публікацій у ЗМІ)
  • Суд дозволив Насірову залишати межі Києва і області (19 публікацій у ЗМІ)
  • Посол США у ФРН пригрозив німецьким фірмам санкціями через “Північний потік-2” (17 публікацій у ЗМІ)
  • ГПУ відмовилась віддавати росіян, які воювали у “Правому секторі” (14 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Посол Сполучених Штатів Річард Гренелл розіслав низці німецьких компаній, що беруть участь в реалізації проекту газогону «Північний потік-2», листи з попередженням про можливість запровадження проти них санкцій США. Як повідомляє німецька газета Bild am Sonntag, посол США попереджає німецькі фірми, що вони «займаються тим, що пов’язано зі значним ризиком санкцій». «У підсумку фірми, які підтримують спорудження «Північного потоку-2» і «Турецького потоку», активно підривають безпеку України і Європи», – цитує газета лист посла. Гренелл і раніше заявляв про можливість запровадження санкцій проти компаній, пов’язаних із «Північним потоком-2». Таку можливість передбачає закон «Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій». Спорудження газопроводу, який повинен пройти по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини, раніше критикував і президент США Дональд Трамп. Він, однак, прямо не говорив про санкції.

У МЗС Німеччини впевнені, що якщо проект “Північний потік-2” залишать німецькі і європейські компанії, то нікому буде відстоювати збереження транзиту газу з РФ через Україну. Про це заявив голова МЗС ФРН Гайко Маас, пише DW. Міністр відкинув критику США на адресу проекту газопроводу “Північний потік-2”. “Питання європейської енергетичної політики мають вирішуватися в Європі, а не в США”, – заявив Маас на заході Східного комітету німецької економіки в Берліні. За його словами, Берлін серйозно ставиться до критики проекту з боку Вашингтона, але в той же час “Північний потік-2” не є “російсько-німецьким особливим шляхом”.

ЕКОНОМІКА.

Міністерство фінансів оцінює загальний обсяг платежів за державним боргом в 2019 році в 417 мільярдів гривень, або 14,2 мільярда доларів. Про це сказано в макроекономічному огляді та прогнозі за січень 2019 року, опублікованому на сайті Мінфіну. Зокрема, платежі в іноземній валюті становитимуть близько 9 млрд доларів.

Національний банк чекає умов для скасування обов’язкового продажу валюти і зняття інших обмежень. Про це заявив заступник глави Нацбанку Олег Чурій, передає FinClub. “Ми виділили пріоритети, які обмеження маємо намір знімати в першу чергу: продаж валютної виручки, Т+1 (вимога щодо попереднього резервування коштів для купівлі іноземної валюти – ЕП), скасування обмеження на репатріацію дивідендів. Це наш пріоритет. Я думаю, що якщо ми будемо проводити найближчим часом ще одну хвилю лібералізації, то ці обмеження ми будемо знімати або зменшувати”, – заявив Чурій. Першими можуть зняти обмеження з продажу валютної виручки. “Щодо скасування обов’язкового продажу – ми зменшимо з 50% до, можливо, 30%. Але це буде залежати від макроекономічної ситуації. Може ми повністю скасуємо одноразово це обмеження”, – підкреслив Чурій.

З 25 листопада 2018 року по 10 січня 2019 року сума надходжень до бюджету від митного оформлення автомобілів на іноземній реєстрації склала 1,566 мільярда гривень. Про це повідомляє Міністерство фінансів. З цієї суми 158,2 млн гривень – мито, 495,5 млн гривень – ПДВ, 738 млн гривень – акцизний податок, 174,1 млн гривень – кошти, які були добровільно сплачені громадянами до держбюджету для звільнення від адміністративної відповідальності за порушення митних режимів. Усі митні платежі, які надходять від митного оформлення автомобілів на іноземній реєстрації, спрямовуються до Пенсійного фонду України. За вказаний період було здійснено митне оформлення 24,6 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацію, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил та перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

АНИКОРУПЦІЯ.

У Шевченківському суді Києва вперше показали документи, які свідчать про те, що колишній народний депутат Микола Мартиненко є власником офшорної компанії, яка отримувала відкати від “Енергоатому” на загальну суму у 6,5 мільйона євро. Про це повідомляє Радіо Свобода. У документах, які прокурор Спеціальної антикорупційної прокуратури Олексій Скибенко продемонстрував колегії суддів, прямо зазначено, що Мартиненко є бенефіціарним власником панамської компанії Bradcrest Investments, що за даними офіційного слідства у декількох країнах (Чехія, Швейцарія, Україна) отримувала відкати на українських підрядах “Енергоатому” на загальну суму у 6,5 мільйона євро (еквівалент 70 мільйонів гривень на момент транзакцій).

Шевченківський районний суд Києва частково задовольнив клопотання прокурора про продовження терміну дії зобов’язань екс-голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова та керівника департаменту ДФС Володимира Новікова, яких обвинувачують у зловживанні службовим становищем, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). “Прокурором САП заявлено клопотання про продовження терміну дії обов’язків, покладених на підсудних, які за результатами розгляду були задоволені частково, за винятком обов’язку не виїжджати за межі міста Києва та Київської області, судом вирішено не продовжувати”, – повідомляє САП на своїй сторінці у Facebook у п’ятницю.

ВИБОРЧА  КАМПАНІЯ 2019.

З’їзд партії “Громадянська позиція” в п’ятницю ухвалив рішення про висунення лідера цієї політсили Анатолія Гриценка кандидатом на посаду президента України. За таке рішення на з’їзді проголосували всі 265 делегатів, повідомляється на сайті партії. “Я думаю, що прийшов час визначитися. Лише об’єднавшись демократичним блоком, ми зможемо протистояти навалі, яка наразі в Україні”, – сказав член координаційної ради партії Ігор Новосад, пропонуючи висунути кандидатуру А. Гриценка для участі у виборах.

Лідер партії “Громадянська позиція”, екс-міністр оборони України (у 2005-2007 роках) Анатолій Гриценко подав документи в Центральну виборчу комісію (ЦВК) для реєстрації кандидатом у президенти України. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, близько 12:00 суботи політик прийшов до Центрвиборчкому і передав всі необхідні документи для реєстрації кандидатом на виборах. Після цього, А. Гриценко провів брифінг для журналістів, повторивши основні тези своєї виборчої кампанії, і виступив перед своїми прихильниками, які прийшли підтримати його до будівлі ЦВК.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко вважає, що за п’ять років каденції президента України можна повернути окуповану територію Донбасу до складу України на прийнятних для неї умовах. “Ми повернемо окупований Донбас, але на гідних умовах з боку України, повернемо за допомогою пакета дипломатичних, інформаційних, військових, санкційних інструментів у співпраці з нашими партнерами. Це можна здійснити за 5 років президентського терміну”, – сказав він, виступаючи у п’ятницю в Києві на форумі демократичних сил після висунення його кандидатури в президенти на з’їзді партії.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко наголошує, що в разі його обрання президентом України не прийме жодного рішення, що суперечитиме чи шкодитиме національними інтересами країни, а на державні посади призначатиме лише професійних і порядних патріотів. “Я не підпишу жодної угоди, яка б не відповідала національним інтересам України, жодного закону, який не був би підкріплений реальними ресурсами для його виконання, жодного закону, який би обмежував будь-які права і свободи громадян України”, – сказав він, виступаючи в п’ятницю на форумі демократичних сил після висунення його кандидатом у президенти України на з’їзді “Громадянської позиції”.

Висунутий кандидатом у президенти України, лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко вважає, що зовнішня політика держави повинна бути націлена на гарантування безпеки країни, захист її громадян і просування її економічних інтересів у відносинах з міжнародними партнерами. “Наша зовнішня політика і дипломатія будуть націлені на виконання трьох основних завдань: гарантування безпеки України, захист і звільнення наших громадян, що зараз особливо актуально, і третє – домінування економічної складової у відносинах з міжнародними партнерами. Просування наших товарів на чужі ринки – це робочі місця і технології тут, в Україні”, – сказав він журналістам у суботу після подачі документів у ЦВК для реєстрації кандидатом у президенти України.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко, який подав документи для реєстрації кандидатом у президенти України, має намір прибрати протиріччя між органами виконавчої влади в Конституції України і посилити децентралізацію влади. “Не буде конфліктів у владі – буде Конституція, яка ліквідує дуалізм виконавчої влади, скасує районні та радикально скоротить обласні державні адміністрації, передусім їхній вплив на економіку регіонів”, – написав він у своїй передвиборчій програмі “Чесний президент – буде служити людям!”, яку подав до ЦВК 12 січня. А. Гриценко має намір посилити децентралізацію. “Місцеві громади отримають право розпоряджатися землями за межами забудови населених пунктів. Функції держави будуть скорочені і переведені на Інтернет-технології, щоб мінімізувати контакти громадян з чиновником”, – зазначає він у своїй програмі.

Народний депутат України Мустафа Найєм закликав лідера партії “Самопоміч” Андрія Садового, лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка і музиканта, громадського діяча Святослава Вакарчука визначитися, хто з них трьох буде єдиним кандидатом на посаду президента України на виборах у березні 2019 року. “Для мене є три кандидати, які, я вважаю, мають об’єднати свої зусилля. Пан Гриценко має найвищий рейтинг. Є Андрій Садовий, який точно дивиться наш форум, спостерігає. Як спостерігає і кандидат, якого ми очікуємо, але не знаємо, піде він чи ні – пан Вакарчук”, – сказав він, виступаючи на форумі низки демократичних сил у п’ятницю в Києві.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко заявив, що бачить можливості для подальшого об’єднання опозиційних політиків за умови, якщо інтереси країни будуть домінувати над особистими амбіціями. Про це кандидат у президенти на майбутніх виборах заявив 12 січня після подання документів до ЦВК, пише “Інтерфакс-Україна”. “Ми вже формуємо таке об’єднання як платформа, і вона абсолютно відкрита для всіх тих, хто готовий поставити інтереси країни вище за свої особисті. І якщо це буде домінувати під час ухвалення рішень, то я переконаний, що рано чи пізно ми знайдемо переможний формат, сформуємо цілісну платформу і на президентські, і далі на парламентські вибори”, – заявив Гриценко.

Мер Львова, лідер партії “Об’єднання “Самопоміч”, кандидат у президенти України Андрій Садовий заявив про готовність до об’єднання демократичних політичних сил на парламентських виборах, які відбудуться восени поточного року. Як повідомляє “Громадське радіо”, в ефірі програми “Свобода вибору”, відповідаючи на запитання, чи готовий він до об’єднання з ліберальними кандидатами на президентських виборах, А. Садовий сказав, що його кандидатуру підтримала партія. Однак він додав, що бачить можливість ширший альянс на парламентських виборах.

Кандидат у президенти, лідер “Самопомочі”, мер Львова Андрій Садовий заявив, що помітив стеження за собою з боку спецслужб. Про це він сказав в ефірі “Громадського радіо”. “Ну от сьогодні я побачив, що за машиною, на якій я їжджу, інша машина якась їздить, думав – хто такі? Але дали інформацію, що це спеціальні служби”, – зазначив Садовий. Він не уточнив, звідки в нього така інформація та яка саме спецслужба за ним стежить. “Хоча б мали повідомити, що вони якийсь нагляд за мною встановлюють. Але вирішили, певно, це зробити самостійно”, – додав політик.

Партія “Слуга народу” та команда її лідера Володимира Зеленського “Зе! Команда” спростовують інформацію про те, що готують мітинги в різних містах України найближчим часом і попереджає про можливі провокації від їхнього імені на масових заходах. “Із достовірних джерел нам стало відомо про підготовку провокацій. Найближчим часом у різних містах України плануються незаконні мітинги, які, нібито, проводить партія “Слуга народу” і “Зе! Команда”. За планом чорних політтехнологів, у мітингах візьмуть участь тітушки, яким показово роздаватимуть гроші. І все це фіксуватимуть знімальні камери й журналісти низки ЗМІ заради чергової інформаційної атаки, мета якої – дискредитація нашого руху “Слуга народу”, – йдеться в офіційному зверненні “Зе! Команди” та “Слуги народу”, оприлюдненому в п’ятницю прес-службою В. Зеленського.

Позафракційний народний депутат України, лідер партії “Наші” Євгеній Мураєв подав документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на виборах президента України. Як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в прес-службі ЦВК, у п’ятницю політик приніс до ЦВК відповідні документи.