Огляд ЗМІ за 14 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Начальник Генштабу, головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко візьме участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів. Крім участі у спільних засіданнях, Муженко проведе низку двосторонніх зустрічей із найвищим політичним та військовим керівництвом НАТО й окремими очільниками генштабів країн-союзниць.

НБУ повідомляє, що портфель гривневих кредитів населенню за рік виріс на 31,4% – до 135,4 мільярда гривень. У той же час портфель гривневих кредитів бізнесу за минулий рік збільшився на 2,7% – до 478,5 млрд грн. В цілому, кредитний портфель банків у національній валюті за 2018 рік виріс на 8,1% до 616 мільярда гривень.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб під час процедури ліквідації “ВТБ банку” виявив “безпідставну перереєстрацію” права власності на нерухомість на суму 105 мільйонів гривень. 26 грудня 2018 року було встановлено, що 46 одиниць нерухомості, які перебували на балансі банку з 2015 року, “зникли з його активів”. Подальше з’ясування обставин показало, що ці об’єкти були перереєстровані державним реєстратором 13 грудня 2018 року на фізичну особу на підставі додаткового рішення Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 15 січня 2016 року, розповіли у фонді.

Експерт із питань енергетики Андрій Герус повідомив, що ДТЕК Ріната Ахметова купує у групи російських бізнесменів “VS Energy” контрольні пакети акцій “Одесаобленерго” і “Київобленерго” за 250 мільйонів доларів. За інформацією Геруса, після закриття цієї угоди ДТЕК планує поглинути і решту 5 обленерго, що залишаються у власності росіян. Таким чином, під контроль Ахметова перейдуть Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Чернівціобленерго, Рівнеобленерго.

Солом’янський районний суд Києва зобов’язав Національне антикорупційне бюро почати розслідування за фактом отримання неправомірної вигоди генеральним прокурором України Юрієм Луценком у змові зі своїм першим заступником Дмитром Сторожуком.

Генпрокуратура повернула до САП подання про зняття недоторканності з депутата Верховної Ради від БПП Ярослава Дубневича. У ГПУ пояснили, що у поданні наявні твердження щодо організації Дубневичем злочинної схеми заволодіння коштами, “які не підтверджуються, є сумнівними чи можуть бути легко спростовані”.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що колишній міністр оборони Дмитро Саламатін став підозрюваним у справі про державну зраду на користь Росії, розкрадання та підрив обороноздатності України. За його словами, Саламатін, зокрема, зірвав контракт між Харківським конструкторським бюро імені Морозова, ДП “Антонов”, ДП “СЗТФ “Прогрес” та Міноборони Іраку на постачання, ремонт та обслуговування військової техніки. Це призвело до збитків України на 560 мільйонів доларів.

Керівник прес-служби Анатолія Гриценка Христина Бондаренко повідомила, що невідомі обстріляли автомобіль двох працівників Центрального штабу Анатолія Гриценка у Києві. За її словами, зловмисники зробили 10 пострілів у лобове скло та кузов автомобіля, пробили колесо. “Ми пов’язуємо це безпосередньо із роботою постраждалих у виборчому штабі”, – заявила Бондаренко. Речник Національної поліції Ярослав Тракало повідомив, що розпочато кримінальне провадження за фактом хуліганства із застосуванням зброї.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що ініційовану партією ВО “Батьківщина” нову Конституцію України втілюватиме спеціально створений Національний стратегічний центр. «Він (Національний стратегічний центр) з’явиться в країні після затвердження Основного закону на всеукраїнському референдумі, який оголосить новий президент», – заявила Тимошенко.

Голова організації “АвтоЄвроСила” Олег Ярошевич заявив, що балотуватиметься у президенти. За словами Ярошевича, він це робить не для себе, “а саме для того, щоб змінити щось в цьому житті”, і, на його думку, повинна бути “зміна політичних еліт”.

Екс-глава Служби безпеки України Ігор Смешко заявив, що має намір балотуватися в президенти України.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Києві обстріляли автомобіль працівників штабу Гриценка (43 публікації у ЗМІ)
  • Екс-голова СБУ Смешко оголосив, що йде в президенти (29 публікацій у ЗМІ)
  • Суд зобов’язав НАБУ відкрити справу на Луценка за хабарництво (26 публікацій у ЗМІ)
  • Україна подала в Суд ООН аргументи з приводу юрисдикції у справі проти РФ (23 публікації у ЗМІ)
  • Луценко не підписав подання САП на Ярослава Дубневича (14 публікацій у ЗМІ)

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Начальник Генштабу, головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко у ході участі у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів, крім участі у спільних засіданнях, проведе низку двосторонніх зустрічей із найвищим політичним та військовим керівництвом НАТО й окремими очільниками генштабів країн-союзниць. Про це повідомило Управління зв’язків із громадськістю Збройних сил України, пише “Радіо Свобода”. “У перебігу дводенного засідання очільник українського Генштабу працюватиме з колегами з 29 країн-членів альянсу та окремих запрошених країн-партнерів. У порядку денному заходу розгляд поточних викликів стратегічного рівня, заходів оборони і стримування та Ініціативи НАТО для посилення готовності”, – йдеться у повідомленні.

ЕКОНОМІКА.

Портфель гривневих кредитів населенню за рік виріс на 31,4% – до 135,4 мільярда гривень. Про це повідомляє прес-служба регулятора. У той же час портфель гривневих кредитів бізнесу за минулий рік збільшився на 2,7% – до 478,5 млрд грн, хоча в грудні він зменшився на 1,5%. В цілому, кредитний портфель банків у національній валюті за 2018 рік виріс на 8,1% до 616 мільярда гривень. “Активно в минулому році банки розвивали споживче кредитування. Завдяки цьому портфель гривневих кредитів населенню за рік виріс на 31,4% – до 135,4 млрд грн, перевищивши обсяг портфеля в докризовий період”, – сказано в повідомленні. Також, в 2018 році зросли залишки за кредитами в іноземній валюті (в доларовому еквіваленті) – на 6,7% до 14,4 млрд доларів (в грудні вони знизилися на 4,4%).

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб під час процедури ліквідації “ВТБ банку” виявив “безпідставну перереєстрацію” права власності на нерухомість на суму 105 мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Як зазначили в прес-службі, 26 грудня 2018 року було встановлено, що 46 одиниць нерухомості, які перебували на балансі банку з 2015 року, “зникли з його активів”. Подальше з’ясування обставин показало, що ці об’єкти були перереєстровані державним реєстратором 13 грудня 2018 року на фізичну особу на підставі додаткового рішення Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 15 січня 2016 року, розповіли у фонді.

Група ДТЕК Ріната Ахметова купує у групи російських бізнесменів “VS Energy” контрольні пакети акцій “Одесаобленерго” і “Київобленерго” за 250 мільйонів доларів. Про це повідомив колишній член НКРЕКП, експерт із питань енергетики Андрій Герус. “За моєю інформацією ціна покупки складає 250 млн дол.: 180 млн дол за 94% акцій Київобленерго та 70 млн дол.за 68% Одесаобленерго”, – написав він у Facebook. “Київобленерго та Одесаобленерго оцінені дорого. Тобто їхні акціонери, російські бізнесмени Воєводін (авторитетний лідер лужниковської групи), Гіннер (президент ФК ЦСКА) та Бабаков (депутат Держ. Думи РФ, що голосував за анексію АР Крим) отримають 250 млн дол.”, – зазначив Герус. За його інформацією, після закриття цієї угоди ДТЕК планує поглинути і решту 5 обленерго, що залишаються у власності росіян. Таким чином, під контроль Ахметова перейдуть Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Чернівціобленерго, Рівнеобленерго.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Солом’янський районний суд Києва зобов’язав Національне антикорупційне бюро почати розслідування за фактом отримання неправомірної вигоди генеральним прокурором України Юрієм Луценком у змові зі своїм першим заступником Дмитром Сторожуком. Про це йдеться в рішенні суду опублікованому від 10 січня 2019 року. Зазначається, що 17 жовтня 2018 року на особистому прийомі у голови СБУ Василя Грицака на Луценка та Сторожука подали заяву про вчинення кримінального корупційного злочину. Зокрема, заявник стверджує, що Луценко і Сторожук вчинили правопорушення за ст. 27 (види співучасників), 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою), ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.1 ст.396 (приховування злочину), ч.2 ст. 366 (службове підроблення), ч.2 ст. 368 (одержання хабара), ст.382 (невиконання судового рішення) КК України.

Генпрокуратура повернула до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подання про зняття недоторканності з депутата Верховної Ради від БПП Ярослава Дубневича. Про це повідомила речник генпрокурора Лариса Сарган у Facebook. “Аналіз підготовленого прокурорами САП подання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Ярослава Дубневича засвідчив, що воно неповною мірою відповідає вимогам регламенту ВР”, – написала Сарган. Зокрема, за її словами, у поданні наявні твердження щодо організації Дубневичем злочинної схеми заволодіння коштами, “які не підтверджуються, є сумнівними чи можуть бути легко спростовані”.

Колишній міністр оборони Дмитро Саламатін став підозрюваним у справі про державну зраду на користь Росії, розкрадання та підрив обороноздатності України. Про це повідомляє у Facebook генеральний прокурор Юрій Луценко. “Оголошено підозру колишньому міністру оборони України Саламатіну Д.А. про участь у складі злочинної організації В. Януковича, заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем та вчинення державної зради в інтересах Російської Федерації, підрив обороноздатності, державної та економічної безпеки України шляхом вчинення умисних дій, спрямованих на витіснення України зі світових ринків зброї на користь РФ”, – пише очільник ГПУ. За його словами, Саламатін, зокрема, зірвав контракт між Харківським конструкторським бюро імені Морозова, ДП “Антонов”, ДП “СЗТФ “Прогрес” та Міноборони Іраку на постачання, ремонт та обслуговування військової техніки. Це призвело до збитків України на 560 мільйонів доларів.

ОБСТРІЛ АВТО КОМАНДИ ГРИЦЕНКА.

Невідомі обстріляли автомобіль двох працівників Центрального штабу кандидата у президенти Анатолія Гриценка у Києві. Про це повідомила керівник прес-служби Гриценка Христина Бондаренко у Facebook. “У ніч з 13 на 14 січня невідомі обстріляли автомобіль двох працівників Центрального штабу Анатолія Гриценка – прес-секретаря Європейської партії України Юлії Підкурганної та головного редактора партійної газети Вячеслава Калугіна. Юлія та В’ячеслав подружня пара і обоє працюють у штабі”, – написала Бондаренко.

Столичні правоохоронці встановлюють обставини пошкодження автомобіля представника виборчого штабу лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка. Про це у коментарі “Українській правді” повідомив у понеділок речник Національної поліції Ярослав Тракало. “Розпочато кримінальне провадження за фактом хуліганства із застосуванням зброї”, – прокоментував він заяву керівника прес-служби Гриценка Христина Бондаренко про обстріл автомобіля. На місце виїхали екіпажі патрульної поліції та слідчо-оперативна група. За попередньою оцінкою правоохоронців, ушкодження на лобовому склі та на передніх правих дверцятах авто, – від пневматичної зброї. Слідство буде вести Деснянське управління поліції. Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі.

ВИБОРЧА КАМПАНІЯ 2019.

Центральна виборча комісія України (ЦВК) зареєструвала уповноваженим представником кандидата в президента України Анатолія Гриценка адвоката Руслана Чорнолуцького, який відомий захистом інтересів екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі в судах після позбавлення його громадянства України та видворення з країни. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, також на засіданні в понеділок ЦВК дозволила спостерігати за виборами 31 березня чотирьом громадськими організаціям: Всеукраїнській асоціації учасників виборчого процесу, Лізі виборців, Міжнародній організації “Тріумвірат” та організації “Я за ЮВТ”. Отже, вже 21 організація має право спостерігати за черговими президентськими виборами в Україні, запланованими на 31 березня цього року.

“Сьогодні я прийняв рішення і почав готувати документи для подачі в Центральну виборчу комісію для реєстрації кандидатом у президенти України”, – сказав І.Смешко в програмі Дмитра Гордона в ефірі 112 каналу ввечері в неділю. І.Смешко очолював СБУ з вересня 2003 року до лютого 2005 року.

Ініційовану партією ВО “Батьківщина” нову Конституцію України втілюватиме спеціально створений Національний стратегічний центр, заявляє лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко. “Втіленням у життя завдань нової Конституції та суспільного договору займатиметься Національний стратегічний центр. Він з’явиться в країні після затвердження Основного закону на всеукраїнському референдумі, який оголосить новий президент”, – наводить слова Ю.Тимошенко прес-служба “Батьківщини” в понеділок. Політик взяла участь у засіданні “Національної платформи №1”, у рамках якої юристи розробляють суспільний договір і проект нової Конституції. За інформацією “Батьківщини”, розробники документів зазначили, що проекти фактично готові до того, щоб винести їх на всенародне обговорення “у вікі-режимі”, яке має стартувати до президентських виборів.

Голова організації “АвтоЄвроСила” Олег Ярошевич розповів, що балотуватиметься у президенти. Про це Ярошевич повідомив у Facebook. “Я прийняв рішення балотуватися на пост президента України як самовисуванець”, – написав голова “АвтоЄвроСили”. За словами Ярошевича, він це робить не для себе, “а саме для того, щоб змінити щось в цьому житті”, і, на його думку, повинна бути “зміна політичних еліт”. “Моє рішення було суто технічним, тому що ми не довели свою правоту, не зробили те, що потрібно для всіх українців, а це – в маленькому виді розмитнення, ми не довели його до крайньої межі. Для того, щоб це довести до логічного завершення, потрібно мати важіль впливу”, – зазначив Ярошевич.