Огляд ЗМІ за 21 січня 2019

 

ГОЛОВНЕ

Брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк повідомив, що міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили заходи стосовно чотирьох росіян, п’ятьох сирійців і однієї сирійської компанії в рамках нового режиму санкцій за застосування хімічної зброї.

Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен вважає, що Європейський Союз може розглянути можливість упровадження санкцій стосовно Росії за утримання українських військовополонених моряків. «Росія досі утримує 24 українських моряків. Якщо їх не випустять найближчим часом, ЄС доведеться розглянути можливість санкцій проти Росії», – заявив Андерс Самуельсен.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що “Газпром” під час тристоронніх переговорів запропонував продовжити чинні контракти з НАК “Нафтогаз України” навіть без проведення будь-яких консультацій. Клімкін нагадав, що Україна готова підписати угоду про транзит згідно з європейськими правилами, які країна імплементує в українське газове законодавство. Натомість, за словами Клімкіна, “Газпром” поки що відмовляється від визнання рішень Стокгольмського арбітражу та нового газового законодавства України, на основі якого пропонується підписати нову транзитну угоду. На думку міністра, російська сторона затягує тристоронні газові переговори, очікуючи результатів виборів в Україні. Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв висловив здивування пропозицією російського “Газпрому” продовжити підписаний у 2009 році контракт про транзит російського газу територією України до країн Європи без експертних консультацій. Він наголосив, що “Нафтогаз” готовий розглядати домовленості про транзит російського газу тільки в разі їх відповідності європейському законодавству.  Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович заявив, що новий контракт на транзит природного газу через Україну після 2019 року повинен бути досить довгостроковим і мати такі обсяги, щоб він був комерційно цікавим для залучення до української газотранспортної системи європейського інвестора з високою репутацією.

Україна та Ізраїль підписали Угоду про зону вільної торгівлі. Перед церемонією президент Петро Порошенко назвав цей день “історичним”, адже, за його словами, угода про вільну торгівлю готувалась протягом 50 років. За словами Порошенка, угода допоможе знизити ціну українських товарів в ізраїлі, а ізраїльських товарів – в Україні.

Політична партія “Слуга народу” ухвалила рішення про висунення Володимира Зеленського кандидатом у президенти України.

“Радикальна партія” висунула свого лідера Олега Ляшка кандидатом на посаду президента України. Олег Ляшко заявив, що виступає за введення в Україні смертної кари за корупцію, державну зраду і тероризм. «Я винесу на референдум повернення смертної кари за корупцію», – заявив Ляшко. Політик заявив, що в разі його обрання на цю посаду він вийде з ініціативою скоротити кількість народних депутатів із 400 до 250. “Я запропоную ліквідувати посаду прем’єр-міністра України. Сьогодні президент, уряд і парламент – як криловські лебідь, рак і щука… Я пропоную, щоб президент, загальнообраний на виборах народом, очолював виконавчу гілку влади”, – заявив Ляшко.

Глава партії “Суспільно-політична платформа Надії Савченко” Віра Савченко повідомила, що на 26 січня заплановано проведення з’їзду політичної сили в київському готелі “Україна”. На з’їзді має бути прийняте рішення про висунення Надії Савченко в президенти.

ГО «Чесно» повідомляє, що щонайменше 140 нардепів кнопкодавили 1 270 рази під час голосувань Верховної Ради у 2018 року. Зазначається, що найчастіше на кнопкодавстві ловили представників фракції “Блок Петра Порошенка” (475 разів), фракції “Народний фронт” (334 разів), групи “Відродження” (237 разів).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Клімкін прокоментував позицію Росії на газових переговорах у Брюсселі (94 публікації у ЗМІ)
  • ЄС ввів санкції проти керівника ГРУ за використання хімічної зброї (77 публікацій у ЗМІ)
  • Пожежа біля Керченської протоки: загинули вже 11 осіб (74 публікації у ЗМІ)
  • Плюс два: ЦВК зареєструвала нових кандидатів на пост Президента (38 публікацій у ЗМІ)
  • Україна й Ізраїль підписали угоду про вільну торгівлю (18 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили заходи стосовно чотирьох росіян, п’ятьох сирійців і однієї сирійської компанії в рамках нового режиму санкцій за застосування хімічної зброї. Про це повідомив у Twitter брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк. “Міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили нові санкції за застосування хімічної зброї. Йдеться про замороження активів та заборону в’їзду для чотирьох росіян, п’ятьох сирійців та однієї сирійської компанії” – написав він.

Європейський Союз може розглянути можливість упровадження санкцій стосовно Росії за утримання українських військовополонених моряків, допускає міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен. “Росія досі утримує 24 українських моряків. Якщо їх не випустять найближчим часом, ЄС доведеться розглянути можливість санкцій проти Росії”, – написав глава данського МЗС у Twitter у понеділок.

ТРАНЗИТ ГАЗУ РФ ЧЕРЕЗ УКРАЇНУ.

“Газпром” під час тристоронніх переговорів у понеділок запропонував продовжити чинні контракти з НАК “Нафтогаз України” навіть без проведення будь-яких консультацій, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Пан Міллер тричі повідомив, що вони готові продовжити чинні контракти… Він сказав, що ці контракти можна продовжити навіть без будь-яких експертних консультацій”, – сказав він журналістам за підсумками зустрічі в Брюсселі в понеділок. Водночас П. Клімкін нагадав, що Україна готова підписати угоду про транзит згідно з європейськими правилами, які країна імплементує в українське газове законодавство.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що російська сторона затягує тристоронні газові переговори Україна-Росія-Європейська Комісія щодо транзиту газу через українську територію до країн Європи, очікуючи результатів виборів в Україні. “Російська делегація не приховувала, що очікує політичних змін, чекає на вибори, натякаючи, що такі консультації мають бути у травні, й у травні щось зміниться, і буде абсолютно інша реальність. Це був постійний фон цих консультацій”, – заявив він журналістам у понеділок у Брюсселі після тристоронніх переговорів на політичному рівні. При цьому П. Клімкін відзначив той факт, що російська делегація запізнилася на переговори більше ніж не півгодини. “Напевно, чекали на інструкції, але все одно консультації були сюрреалістичними”, – охарактеризував глава українського зовнішньополітичного відомства переговори.

“Газпром” поки що відмовляється від визнання рішень Стокгольмського арбітражу та нового газового законодавства України, на основі якого пропонується підписати нову транзитну угоду, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Російська сторона навіть не розглядає те, що в нас тепер абсолютно інше законодавство, інші правила, інші закони, які відображають європейське законодавство, й те, що ми повинні перейти від “договорняків” до реальних контрактів, які базуватимуться на європейських правилах. Цього ні російська сторона, ні, тим паче, “Газпром” розглядати мінімум на цьому етапі не хочуть”, – сказав він журналістам за підсумками тристоронньої зустрічі, що відбулася в Брюсселі в понеділок.

НАК “Нафтогаз України” готовий знизити суму претензій до ПАТ “Газпром” з $12,5 млрд до $2 млрд за умови підписання довгострокового контракту на транзит природного газу, повідомив журналістам виконавчий директор компанії Юрій Вітренко. За його словами, вимоги на $10 млрд за поточним позовом пов’язані з припиненням транзиту та відповідною прискореною амортизацією ГТС України. Якщо транзит триватиме, сума вимог, відповідно, скоротиться.

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв висловив здивування пропозицією російського “Газпрому” продовжити підписаний у 2009 році контракт про транзит російського газу територією України до країн Європи без експертних консультацій. “Я був здивований пропозицією пана Міллера (голова російського “Газпрому” Олексій Міллер – ІФ) просто взяти і продовжити контракт. На це я можу сказати тільки те, що НАК “Нафтогаз України” готовий розглядати майбутні домовленості або що завгодно тільки в разі їх повної відповідності тому європейському законодавству, яке було імплементовано в Україні”, – заявив А. Коболєв журналістам у понеділок у Брюсселі після закінчення тристоронніх переговорів Україна-Росія-Європейська Комісія щодо майбутнього транзиту на політичному рівні.

Новий контракт на транзит природного газу через Україну після 2019 року повинен бути досить довгостроковим і мати такі обсяги, щоб він був комерційно цікавим для залучення до української газотранспортної системи європейського інвестора з високою репутацією, заявив віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович. “На мій погляд, новий контракт повинен бути довгостроковим – на 10+ років. Обсяги мають бути комерційно життєздатними, тому що ми повинні залучити інвестора в організацію і апгрейд української ГТС. І ми також хотіли б, щоб це були європейські компанії з високою репутацією”, – сказав він за підсумками тристоронніх газових переговорів за участю України та Росії в Брюсселі в понеділок.

ЕКОНОМІКА.

Україна та Ізраїль у понеділок, 21 січня, підписали Угоду про зону вільної торгівлі. Церемонія підписання в Єрусалимі транслювалась в прямому ефірі українських телеканалів. На церемонії були присутні президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу. Перед церемонією Порошенко назвав цей день “історичним”, адже, за його словами, угода про вільну торгівлю готувалась протягом 50 років.

ВИБОРЧА КАМПАНІЯ 2019.

Політична партія “Слуга народу” на позачерговому засіданні в понеділок ухвалила рішення про висунення шоумена, художнього керівника студії “Квартал 95” Володимира Зеленського кандидатом у президенти України. “Кандидатом на пост президента України від партії “Слуга народу” було висунуто Володимира Зеленського, художнього керівника студії “Квартал 95”, – повідомляє прес-служба В. Зеленського. Крім того, з’їзд уповноважив керівника партії Івана Баканова на підписання рішення про висунення кандидата від партії на виборах президента України та на подання документів, передбачених законом “Про вибори президента України”, до Центральної виборчої комісії з правом передоручення цих повноважень третім особам.

Лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко виступає за введення в Україні смертної кари за корупцію, державну зраду і тероризм. “На цей надзвичайний період, в якому ми живемо, Україна має повне право заради захисту свого майбутнього, заради захисту кожного українця, задля захисту нас усіх і майбутніх поколінь ми маємо право як виняток ввести смертну кару за корупцію, за державну зраду і за тероризм. Я винесу на референдум повернення смертної кари за корупцію”, – заявив політик на XXII з’їзді очолюваної ним “Радикальної партії”, що відбувається в понеділок у Києві і на якому буде розглянуто питання висування О. Ляшка кандидатом у президенти.

“Радикальна партія” висунула свого лідера Олега Ляшка кандидатом на посаду президента України. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, таке рішення прийняв XXII з’їзд партії, що відбувся у понеділок у Києві. Під час з’їзду продемонстрували відео зі зверненнями прибічників О. Ляшка з різних регіонів. Також кілька прибічників політика, його вчителька і заступник його у фракції Верховної Ради Андрій Лозовий виступили на з’їзді.

Позафракційний народний депутат України Надію Савченко, яка наразі перебувають під арештом в СІЗО і яку підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення державної влади, мають намір висунути кандидатом у президенти України на з’їзді її партії 26 січня. Як повідомила агентству “Інтерфакс-Україна” сестра Н. Савченко, глава партії “Суспільно-політична платформа Надії Савченко” Віра Савченко, на суботу, 26 січня, заплановано проведення з’їзду цієї політичної сили в київському готелі “Україна”. На з’їзді має бути прийняте відповідне рішення про висунення Н. Савченко в президенти.

Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами у президенти України висуванця від “УКРОПу” Олександра Шевченка і самовисуванця екс-главу ДФС Романа Насірова. Таке рішення прийняли члени ЦВК під час засідання у понеділок. Таким чином, станом на 21 січня зареєстровано уже 12 кандидатів у президенти. Водночас у понеділок документи на реєстрацію до ЦВК приніс лідер Радикальної партії Олег Ляшко.