Із 337 «суддів Майдану», 227 досі залишаються на посадах – активісти

Активісти «Автомайдану» створили базу даних 337 суддів, які під час подій Революції гідності приймали свавільні рішення щодо активістів Майдану. «Це перелік суддів із вказівкою, які саме рішення вони виносили та чи були покарані і звільнені.  Список базується на даних судового реєстру і даних розслідувань», – розповів Роман Маселко, адвокат, активіст «Автомайдану», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

До списку включили суддів, які, за підтвердженою інформацією, забороняли мирні зібрання, виносили обвинувальні вироки щодо активістів за нібито злісний опір правоохоронцям і порушення порядку мирних зібрань, відбирали права на підставі фальсифікованих документів, виносили рішення про взяття під варту учасників протесту, здійснення щодо них слідчих дій.

Відповідальність «суддів Майдану» передбачають два закони – «Про очищення влади» та «Про відновлення довіри до судової влади».

«Більшість суддів не тільки залишилися на своїх посадах, але й продовжують будувати кар’єру, брати участь у конкурсах до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду», – зазначила Катерина Бутко.

Станом на 1 лютого 2019 року, із 337 «суддів Майдану» були звільнені з посад 110. Із них за порушення – 55, близько 16% від загальної кількості; 42 – пішли у відставку зі збереженням свого статусу і прав, окремі судді звільнені на інших підставах.  57 суддів оскаржили своє звільнення і є ризик, що багато з них зможуть поновитися на посадах – через процедурні помилки, допущені під час звільнення, розповів Роман Маселко.

227 суддів Майдану досі залишаються на посадах. Зі 129 суддів, які проходять оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС), 65 вже успішно пройшли його, щодо 48 ще немає остаточного рішення, 15 – рекомендували звільнити, але фактично ще не звільнений жоден.

Щодо суддів, проти яких відкрили кримінальні провадження, щодо 13 – обвинувальні акти передані до суду, щодо 3-х є виправдальні вироки, 2 справи готуються передати до суду, трьом оголошено про підозру.

Відповідно до закону про люстрацію, за неправомірні рішення мали б бути звільнені 112 суддів, із забороною займати посади протягом 10 років, але не звільнений жоден із них. «Була застосована маніпуляція: люстраційну перевірку провели на підставі наявності цих незаконних рішень у реєстрі, а в реєстр ці рішення просто не вносили, хоча рішення є», – пояснив Роман Маселко.

«На жаль, багато з тих, хто виносив неправомірні рішення щодо активістів Майдану, зараз розглядають справи щодо тяжких злочинів, убивств, поранень. І ми бачимо, що саме в цих судах відбувається затягування – є справи, які не можуть розпочатися до двох років. Деякі справи, якщо будуть так розглядатися, будуть розглядатися близько 36 років… Вже другий рік поспіль ми проводимо акцію під Вищою кваліфікаційною комісією суддів і намагаємося активізувати процес очищення судової влади. Без цього неможливий подальший розвиток України, неможлива справедливість не лише у справах Майдану», – наголосив Володимир Бондарчук, голова ГО «Родини героїв Небесної сотні».

За словами активістів, основними відповідальними за таку ситуацію є державні органи, від яких залежала судова реформа – Президент, Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів, Генеральна прокуратура України. На їхню думку, для реального очищення судової системи необхідно змінити принцип формування органів, які за це відповідають.

«Ми вважаємо, що нинішні ВККС та ВРП апріорі неспроможні забезпечити очищення і оновлення судової системи – вони складаються із суддів, яких обрали самі судді. […] Потрібно змінити принцип формування ВККС: вона має складатися у більшості не з суддів, а із представників громадськості та міжнародних експертів. Це, мабуть, єдині, хто не намагатиметься підім’яти судову систему під певні свої інтереси», – зазначив Роман Маселко.