АНОНС: прес-брифінг «Експертиза заблокує антикорупційний суд. Хитрощі політиків»

У четвер,  21 лютого, о 10-00, в Українському кризовому медіа-центрі (вул. Хрещатик,2) відбудеться брифінг щодо загрози блокування діяльності майбутнього антикорупційного суду через зміни в призначенні та проведенні експертиз в кримінальних провадженнях.
Відповідно до прийнятих змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України “Про судову експертизу” усі судові експертизи в кримінальном процесі повинні проводитись винятково державними спеціалізованими експертними установами. Таким чином, закон встановив монополію для державних установ на проведення експертизи, найбільшим бенефіцаром якої став Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, підзвітний Мін’юсту. Також закон перебачив, що виключно слідчий суддя може доручити проведення експертизи за клопотанням сторін, визначити наявність підстав для проведення експертизи, коло питань та самостійно обрати експерта для сторін.
В той же час більшість корупційних злочинів, які будуть підсудні майбутньому Вищому антикорупційному суду, потребують проведення судової експертизи для встановлення матеріальної шкоди та визначення її розміру. А від цього залежить наявність складу злочину взагалі.
Таким чином, зміни в призначенні та проведенні експертиз в кримінальних провадженнях, які порушують права сторін та встановлюють монополію державних установ на проведення експертиз,  можуть заблокувати роботу Вищого антикорупційного суду та унеможливити прийняття справедливих рішень.
Спікери:
Вікторія Пташник, народний депутат України (позафракційна)
Ганна Гопко, народний депутат України (позафракційна)
Ігор Стародубов, президент Союзу експертів України,
Оксана Дитинко, член Ради Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права Асоціації правників України
Катерина Риженко, проектний менеджер, юридичний радник ТІ Україна