Презентували брошуру «Право на мирні зібрання» в рамках право-просвітницької інформаційної кампанії

WATCH IN ENGLISH

Презентували брошуру «Право на мирні зібрання», у якій зібрані відповіді на найважливіші запитання, які можуть виникнути у громадян щодо реалізації свого конституційного права на мирні зібрання, а також телефон гарячої лінії для отримання безкоштовної правової консультації. Брошура була видана в рамках право-просвітницької інформаційної кампанії за сприяння Міністерства юстиції України, Посольства США в Україні, Національної поліції, Міжнародної організації з розвитку права в Україні (IDLO) та інших організацій. «Ми зараз намагаємося покращити розуміння юридичної сторони права на мирні зібрання в Україні для того, щоб правоохоронні органи та демонстранти досягли взаємного розуміння стосовно того, що можна і чого не можна робити [в рамках мирного зібрання]», – заявила Памела Тремонт, заступниця голови Місії Посольства США в Україні, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Наразі це фундаментальне і основоположне  право громадян передбачене Конституцією України і також деякі аспекти даного поля регулювання зазначаються в інших нормативно-правових актах, в тому числі і в законі України «Про Національну поліцію», проте вони стосуються більш загального кола питань, а не саме права на мирне зібрання», – розповів Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Національної поліції України. Мустафа Найєм, народний депутат України, наголосив на питанні застарілості законодавчої бази, на якій ґрунтується реалізація права на мирні зібрання в Україні сьогодні. «Єдина норма, яка визначає мирні зібрання – це Конституція України. Всі інші підзаконні акти, які створені та діють зараз, були прийняті ще в 1988 році […] В нас має бути закон, який визначає порядок проведення мирних зібрань. В парламенті таких законопроектів 20 – 18 з них відхилені, 2 лежать в комітетах», – зазначив Мустафа Найєм, відмітивши що спротив появі законодавства щодо права на мирні зібрання існує як серед населення та громадського сектору, так і серед політичних еліт.

Протягом наступних тижнів з’явиться сайт, на якому буде доступна вся інформація в рамках кампанії, а повна версія брошури доступна зараз за посиланням.