Огляд ЗМІ за 11 березня 2019

ГОЛОВНЕ

Агентство “Інтерфакс-Україна” оприлюднило прізвища восьми громадян Росії, проти яких ЄС введе індивідуальні санкції у зв’язку з керченською агресією. “Відповідно до інформації, якою володіє “Інтерфакс-Україна”, в “списку восьми” зазначено такі прізвища: Станкевич, Шеїн, Басов, Саляєв, Шипіцин, Шатохін, Ромашкін, Щербаков. Однак встановити, ким конкретно є ці люди, складно”, – зазначили в агентстві. Раніше повідомлялось, що ці восьмеро осіб є російськими військовослужбовцями та представниками ФСБ.

Кабінет Міністрів схвалив і вніс на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до фізичних осіб – громадян іноземних держав, які 18 березня 2018 року взяли участь як міжнародні спостерігачі у виборах президента Росії в окупованому Криму.

Президент Петро Порошенко заявив, що поставив завдання оборонній промисловості працювати над створенням високоточних ракет. Порошенко зазначив, що донедавна Україна була зобов’язана дотримуватися різних обмежень, у зв’язку з дією Договору про обмеження ракет середньої і меншої дальності, але оскільки Росія зруйнувала цей Договір, всі роблять необхідні висновки.

Юлія Тимошенко заявила, що вона вимагає від Петра Порошенка зняти свою кандидатуру з виборів на посаду президента України. «Президент – злочинець, президент відмивав гроші армії. Це сьогодні вже очевидно, і тому я вимагаю від Порошенка зняти свою кандидатуру з виборів та йти знімати з себе імунітет і відповідати перед законом», – заявила Тимошенко. Вона наголосила, що якщо цього не відбудеться, то новий президент притягне до кримінальної відповідальності і Порошенка за корупцію на грошах армії, і його корупційне оточення. Натомість, БПП виступає за створення ТСК Верховної Ради, яка вивчила б факти підкупу виборців на користь Юлії Тимошенко.

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький повідомив, що “Національний корпус” має намір продовжувати акції протесту, поки винні в розкраданні оборонної сфери не будуть покарані. В свою чергу керівник центрального штабу НК Родіон Кудряшов стверджує, що після подій у Черкасах, кількість охочих приєднатись до акції “збільшилась у 3 рази”. “Ми дали Порошенку тиждень. Щоб він використав останнє дієво право в Україні: взяв телефонну слухавку і наказав своїм лакеям – суддям і прокурорам – взяти себе в руки і заарештувати цих покидьків. Якщо цього не буде, наш наступний крок: субота 16 березня Майдан Незалежності”, – заявив Кудряшов. Андрій Білецький також заявив, що за наказом президента Петра Порошенка заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко готує репресії та фізичне знищення представників “національного корпусу” та “національних дружин”. “Я назву конкретні прізвища і нехай подають до суду, але я на 100% впевнений у цій інформації. Замовником виступає Порошенко, виконавцем є Віктор Кононенко на псевдо “Латиш””, – заявив Білецький. У СБУ повідомили, що очікують оприлюднення конкретних даних від Андрія Білецького про нібито підготовку з боку СБУ фізичного усунення лідерів цієї організації, а також звертається до Державного бюро розслідувань щодо відкриття кримінального провадження.

Більшість фракцій Верховної Ради України підтримують ухвалення в другому читанні та в цілому законопроекту про функціонування української мови як державної. Про намір підтримати цю законодавчу ініціативу заявили фракції “Блок Петра Порошенка”, “Народний фронт”, “Самопоміч”, “Батьківщина”. Водночас фракція “Опозиційний блок” вважає, що законопроект про функціонування української мови як державної розколює суспільство.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті на рівні “B-” зі стабільним прогнозом. Рейтинг відображає слабку зовнішню ліквідність, високі потреби в зовнішньому фінансуванні, слабкий банківський сектор, інституціональні обмеження та політичні ризики, зазначає агентство. У Fitch відзначили, що своєчасне виконання умов нової програми з Міжнародним валютним фондом має ключове значення для отримання зовнішнього фінансування, підтримки прогресу в області макроекономічної стабільності і пом’якшення існуючих вразливостей.

САП повідомила про підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову за статтею про декларування недостовірної інформації в електронні декларації за 2015 і 2016 роки.

З підозрюваного в організації вбивства Катерини Гандзюк Владислава Мангера після не продовження судом строку дії зобов’язань зняли електронний браслет і повернули йому закордонний паспорт.

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо не подання до Верховної Ради подання про звільнення очільника МВС. Зазначається, що суд розглядитиме адміністративну справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

У Нацполіції України розслідують справу в зв’язку з нібито позичанням кандидату в президенти Юрію Тимошенку заставної суми до Центрвиборчкому в розмірі більш ніж мільйон гривень, зібраних людьми одного з сіл Одеської області.

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”, свідчать, що лідером президентського рейтингу є Володимир Зеленський, якого підтримують 24,7% тих, хто визначився та має намір голосувати. Другу позицію посідає Юлія Тимошенко (18,3%), третю – Петро Порошенко (16,8%). За Анатолія Гриценка готові віддати свої голоси 10,3% респондентів, які визначилися, за  Юрія Бойка – 9,9%, за Олега Ляшка – 5,7%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Білецький заявив, що влада готує усунення лідерів «Національного корпусу» (155 публікацій у ЗМІ)
  • Меру Одеси Труханову оголошено про підозру (65 публікацій у ЗМІ)
  • Судова боротьба за “скіфське золото”: Україна озвучила свої незмінні аргументи в Нідерландах – коли очікують рішення суду (28 публікацій у ЗМІ)
  • З Мангера зняли електронний браслет (15 публікацій у ЗМІ)
  • Санкції ЄС за захоплення українських моряків: оприлюднені прізвища росіян, проти яких введуть обмеження (7 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Агентство “Інтерфакс-Україна” оприлюднило прізвища восьми громадян Росії, проти яких ЄС введе індивідуальні санкції у зв’язку з керченською агресією. Про це повідомляється 11 березня. “Відповідно до інформації, якою володіє “Інтерфакс-Україна”, в “списку восьми” зазначено такі прізвища: Станкевич, Шеїн, Басов, Саляєв, Шипіцин, Шатохін, Ромашкін, Щербаков. Однак встановити, ким конкретно є ці люди, складно”, – зазначило агентство. Раніше повідомлялось, що ці восьмеро осіб є російськими військовослужбовцями та представниками ФСБ. Вищезазначених осіб буде додано до вже наявного списку індивідуальних санкцій, запроваджених Євросоюзом у березні 2014 року за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України. Рішення буде ухвалено до кінця цього тижня.

Кабінет Міністрів України схвалив і вніс на розгляд Ради національної безпеки та оборони (РНБО) пропозиції щодо застосування санкцій до фізичних осіб – громадян іноземних держав, які 18 березня 2018 року взяли участь як міжнародні спостерігачі у виборах президента Росії в окупованому Криму. “Зокрема, запропоновано на розгляд Ради національної безпеки та оборони України застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фізичних осіб – громадян іноземних держав, які 18 березня 2018 року брали участь як так звані міжнародні спостерігачі в так званих виборах президента Російської Федерації, незаконно проведених Російською Федерацією на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим і Севастополя”, – йдеться в супровідній інформації до розпорядження уряду №129 від 6 березня.

Президент Петро Порошенко заявив, що поставив завдання оборонній промисловості працювати над створенням високоточних ракет. Про це він сказав під час відвідування 95 окремої десантно-штурмової бригади на Житомирщині, передає прес-служба глави держави. За його словами, всі від солдата до верховного головнокомандувача  мають бачити цілі, стратегію, стратегічну мету українських перетворень. “Ваша бригада розташована на Житомирщині, на Батьківщині Сергія Корольова. Звідси з Житомирщини родом українське ракетобудування. Ми згадали про нього п’ять років тому. І вже дещо з його останніх розробок нарешті втілюється в життя”, – сказав президент.

РОЗСЛІДУВАННЯ КОРУПЦІЇ В ОПК.

Лідер парламентської фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко вимагає від чинного глави української держави Петра Порошенка зняти свою кандидатуру з виборів на посаду президента України. “Президент – злочинець, президент відмивав гроші армії. Це сьогодні вже очевидно, і тому я вимагаю від Порошенка зняти свою кандидатуру з виборів та йти знімати з себе імунітет і відповідати перед законом”, – сказала Ю.Тимошенко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту в понеділок. Вона наголосила, що якщо цього не відбудеться, то новий президент притягне до кримінальної відповідальності і П.Порошенка за корупцію на грошах армії, і його корупційне оточення.

Фракція “Блок Петра Порошенка” виступає за створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради, яка вивчила б факти підкупу виборців на користь кандидата в президенти, лідерки ВО “Батьківщина” та однойменної парламентської фракції Юлії Тимошенко. “Наша фракція вимагає створення тимчасової слідчої комісії, яка вивчить факти підкупу виборців “пірамідами” Тимошенко, механізми відмивання грошей сумнівного походження через виборчий фонд Юлії Тимошенко і спроби її соратників за гроші позбутися від одного з опонентів виборчих перегонів”, – заявив голова фракції “БПП” Артур Герасимов на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

Лідер партії “Національний корпус” Андрій Білецький заявив, що за наказом президента Петра Порошенка заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко готує репресії та фізичне знищення представників “національного корпусу” та “національних дружин”. Про це він сказав на прес-конференції у понеділок. За його словами, Адміністрація президента здійснюється величезний тиск на Державне бюро розслідувань, для того, щоб відкрити справу по злочинній організації. “Тобто тепер “Національний корпус”, колишні Азовці будуть злочинною організацією. На це я хочу сказати, що в Україні існують всього дві злочинні організації – це “ЛДНР” і п’ята колона, їхні поплічники – Медведчук і компанія, яка діє за повною згодою і благословення Петра Порошенка та Адміністрація президента і вся вертикаль влади, яка зараз побудована”, – заявив він.

Політична партія “Національний корпус” має намір продовжувати акції протесту, поки винні в розкраданні оборонної сфери не будуть покарані. Про це заявив лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький на брифінгу 11 березня, присвяченому подіям із проривом членів націоналістичних угрупувань до президента Петра Порошенка. “Ми не будемо зупинятися в акціях “свинарчуків за грати!”, а для нас – не дві людини з таким прізвищем, а абсолютно будь-яка скотина, яка краде на українській оборонці. Ми не будемо зупинятися, доки ці люди не сядуть за грати”, – сказав Білецький, не уточнивши прізвищ.

Служба безпеки України очікує оприлюднення конкретних даних від лідера партії “Національний корпус”, народного депутата Андрія Білецького про нібито підготовку з боку СБУ фізичного усунення лідерів цієї організації, а також звертається до Державного бюро розслідувань щодо відкриття кримінального провадження. “Ми з нетерпінням очікуємо оприлюднення хоч якихось конкретних даних, на яких базуються ці серйозні обвинувачення, які, після їхньої кваліфікації, мають бути перевірені в рамках кримінального провадження з обов’язковим доведенням до громадськості його результатів. У зв’язку з викладеним, служба офіційно звертається до ДБР України зареєструвати відповідне кримінальне провадження”, – йдеться в офіційній заяві СБУ, поширеній у понеділок увечері.

До Національної поліції України наразі не надходило заяв від народного депутата, лідера партії “Національний корпус” Андрія Білецького про можливу загрозу його життю та життю інших лідерів “Нацкорпусу”. “Поки що таких заяв з боку Білецького до нас не надходило. Якщо він вважає такі заклики на свою адресу реальними, то нехай звертається, ми зареєструємо і будемо розслідувати провадження за погрозою вбивством або за іншою статтею”, – сказав на брифінгу в понеділок у Києві заступник начальника головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе. Раніше в понеділок А.Білецький заявив, що влада готує фізичне усунення лідерів “Національного корпусу”. Він стверджує, що за командою президента України Петра Порошенка заступник глави Служби безпеки України Віктор Кононенко через кримінальних авторитетів готує напади і навіть фізичне знищення лідерів “Нацкорпусу” і “Національних дружин”.

МОВНИЙ ЗАКОН.

Більшість фракцій Верховної Ради України підтримують ухвалення в другому читанні та в цілому законопроекту про функціонування української мови як державної. Про намір підтримати цю законодавчу ініціативу заявили фракції “Блок Петра Порошенка” (БПП), “Народний фронт”, “Самопоміч”, “Батьківщина”. “Наша фракція категорично підтримує ухвалення закону про державну мову. Ми будемо плідно працювати у сесійній залі, щоб його було ухвалено якнайшвидше, був збалансованим, його було обговорено в залі”, – сказав глава фракції БПП Артур Герасимов на брифінгу в кулуарах парламенту в понеділок. У свою чергу лідер фракції “Народний фронт” Максим Бурбак на засіданні погоджувальної ради парламенту заявив про необхідність якомога швидше ухвалити мовний закон.

ЕКОНОМІКА.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті на рівні “B-” зі стабільним прогнозом. Про це повідомляється на сайті Fitch. Рейтинг відображає слабку зовнішню ліквідність, високі потреби в зовнішньому фінансуванні, слабкий банківський сектор, інституціональні обмеження та політичні ризики, зазначає агентство. У Fitch відзначили, що своєчасне виконання умов нової програми з Міжнародним валютним фондом має ключове значення для отримання зовнішнього фінансування, підтримки прогресу в області макроекономічної стабільності і пом’якшення існуючих вразливостей.

РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК.

З підозрюваного в організації вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк Владислава Мангера після не продовження судом строку дії зобов’язань зняли електронний засіб стеження (електронний браслет) і повернули йому закордонний паспорт, повідомляє інтернет-видання lb.ua із посиланням на слова його адвоката Дмитра Ільченка. “Браслет зняли, паспорт повернули”, – сказав він у понеділок, не уточнивши, в який день відбулися відповідні заходи.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила про підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову за статтею про декларування недостовірної інформації. “Під час слідчих дій у понеділок Труханову повідомлено про підозру за ст.366-1 Кримінального кодексу за фактом декларування недостовірної інформації”, – повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у прес-службі САП у понеділок. Пізніше цього дня прес-служба НАБУ уточнила, що Г.Труханову повідомлено про підозру щодо внесення недостовірної інформації в електронні декларації за 2015 і 2016 роки.