Огляд ЗМІ за 21 березня 2019

ГОЛОВНЕ

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв’ю американському телеканалу The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список людей, від переслідування яких слід утриматися, однак він вважав неприпустимим дотримуватися таких побажань. Луценко також заявив, що ГПУ  розслідує, чи навмисне українські правоохоронні органи під час президентської кампанії в США у 2016 році “злили” фінансові звіти про тодішнього главу передвиборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта. У Державному департаменті США заявили, що твердження Юрія Луценка про те, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список людей, яких не варто переслідувати, не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла Йованович.

Нардеп Мустафа Найєм просить генерального прокурора Юрія Луценка повідомити, чи поінформував той президента України Петра Порошенка, Міністерство внутрішніх справ і Раду прокурорів України через нібито передання послом США в Україні Марі Йованович йому списку людей, яких не варто переслідувати. Найєм додав, що відповідно до законів України, Луценко зобов’язаний був звернутися до правоохоронних органів із заявою про злочин. Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що Петро Порошенко має або отримати документальне підтвердження заяви Юрія Луценка або відправити генпрокурора у відставку. У статті американського видання The Hill йдеться про те, що Юрій Луценко заявою про те, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список осіб, від переслідування яких слід утриматися, міг мати на увазі розслідування про використання коштів США для реформування органів української прокуратури. Видання наводить фотокопію листа, датованого 4 квітня 2016 року, від тодішнього тимчасового повіреного в справах місії США в Україні Джорджа Кента заступнику генпрокурора України Юрію Столярчуку, в якому просить закрити розслідування про незаконне привласнення коштів тодішнім заступником генерального прокурора України Давідом Сакварелідзе.

Міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила, що ЄС готовий надати уряду України другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 500 мільйонів євро.

Згідно з даними Держстату, загальна сума субсидій, призначених для компенсації витрат сімей на оплату житлово-комунальних послуг в Україні, в січні-лютому 2019 року становить 518 млн грн, що на 47,1%, або 165,9 млн грн, вище ніж показник січня-лютого 2018 року.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив, що Росія і Угорщина домовилися про поставки російського газу на 2020 рік, навіть якщо до кінця цього року не буде досягнуто домовленості про транзит газу між Москвою і Києвом.

Володимир Зеленський заявив, що допускає проведення двосторонніх переговорів із Москвою для припинення бойових дій на сході України. «На дипломатичному фронті ми маємо здійснювати наступ, а не чекати, доки це зроблять за нас. Треба вести переговори. Необхідно відновити зустрічі в “нормандському форматі” і залучати до багатосторонніх переговорів США та Велику Британію. Якщо ми разом із нашими союзниками і партнерами визнаємо за необхідне, то, можливо, треба буде і з Росією вести двосторонні переговори», – заявив Зеленський.

Дослідження аналітико-консультаційної компанії Gallup свідчить, що рівень довіри українців до виборів різко знизився в порівнянні з 2014 роком, він також нижчий, ніж був у 2010 році. У 2018 році лише 12% дорослих в Україні сказали, що вони впевнені в чесності виборів. У 2014 році цей показник становив 26%, а в 2010-му – 20%. Крім того, в Україні найнижчий у світі рівень довіри населення до влади – лише 9 відсотків. За їхніми даними, для порівняння, коли президентом був Віктор Янукович, цей показник сягав 24%. При цьому у пост-радянських країнах довіра до керівництва держави у середньому складає 48%, світовий середній рівень – 56%.

Дані соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом, свідчать, що 51,8% українців упевнені, що війну розпочали сепаратисти і Росія, 16,6% – що влада України та олігархи, ще 34,9% – не змогли визначитися з відповіддю. 44,4% опитаних сказали, що саме прикордонники РФ атакували українських військових моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, 19% же вважають, що спровокували атаку росіян у Керченській протоці українські моряки, а 36,6% – не змогли визначитися з відповіддю. 51,9% опитаних заявили, що оголошення правового режиму воєнного стану в десяти областях України, що відбулося після захоплення росіянами українських суден не мало реальних підстав, 24,1% респондентів висловили переконання, що такий захід був розумною обережністю, а ще 24,1% українців не змогли визначитися з відповіддю.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Твердження Луценка щодо Йованович не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла – представник Держдепу США (67 публікацій у ЗМІ)
  • Павло Гриб виступив з останнім словом у російському суді (37 публікацій у ЗМІ)
  • Країни ЄС погодилися відтермінувати Brexit до 22 травня (25 публікацій у ЗМІ)
  • У парламенті розроблено законопроект про легалізацію медичного канабісу (21 публікація у ЗМІ)
  • РФ і Угорщина домовилися про постачання газу в разі відсутності контракту на транзит через Україну (8 публікацій у ЗМІ)

СПИСКИ ЙОВАНОВИЧ.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв’ю американському телеканалу The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список людей, від переслідування яких слід утриматися, однак він вважав неприпустимим дотримуватися таких побажань. У четвер уранці прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook оприлюднила чотири фрагменти інтерв’ю Ю. Луценка та підтвердила агентству “Інтерфакс-Україна”, що генпрокурор справді дав інтерв’ю The Hill і в одному з фрагментів розповів про такий список. “На жаль, на першій зустрічі посол США в Києві дала мені список людей, від переслідування яких слід утриматися”, – цитує Ю. Луценка американський телеканал.

У Державному департаменті США заявляють, що твердження генерального прокурора України Юрія Луценка про те, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список людей, яких не варто переслідувати, не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла М. Йованович. “Посол М. Йованович представляє президента Сполучених Штатів тут в Україні, й Америка підтримує посла та його заяви. Твердження генерального прокурора України не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла М. Йованович. Такі обвинувачення на руку лише корумпованим діячам”, – йдеться у відповіді представника Держдепартаменту США на запит агентства “Інтерфакс-Україна” в четвер.

Генеральна прокуратура України розслідує, чи навмисне українські правоохоронні органи під час президентської кампанії в США у 2016 році “злили” фінансові звіти про тодішнього главу передвиборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта, заявив генпрокурор України Юрій Луценко в інтерв’ю американському виданню The Hill, передає інтернет-видання “Європейська правда”. Як розповів Ю. Луценко в інтерв’ю виданню, розслідування ініційовано після того, як український депутат оприлюднив аудіозапис, у якому цитувався вислів високопоставленого співробітника правоохоронних органів про те, що його відомство “злило” фінансові звіти П. Манафорта, щоб допомогти кампанії кандидата в президенти США Гілларі Клінтон.

Президент України Петро Порошенко має або отримати документальне підтвердження заяви генерального прокурора України Юрія Луценка про передання йому послом США в Україні Марі Йованович списку людей, яких не можна переслідувати, або відправити генпрокурора у відставку, заявила віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. “У президента Порошенка вранці може бути тільки два офіційні документи: або інформація, яка підтвердить заяву генерального прокурора Луценка, або подання до парламенту про звільнення Луценка з посади генерального прокурора”, – написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Народний депутат фракції “Блок Петра Порошенка” Мустафа Найєм просить генерального прокурора Юрія Луценка повідомити, чи поінформував той президента України Петра Порошенка, Міністерство внутрішніх справ і Раду прокурорів України через нібито передання послом США в Україні Марі Йованович йому списку людей, яких не варто переслідувати. “Варто зауважити, що зазначені ймовірні дії посла США в Україні підпадають під дію ст. 343 Кримінального кодексу України в частині втручання до діяльності працівника правоохоронного органу”, – йдеться в тексті депутатського звернення М. Найєма на ім’я Ю. Луценка від 21 березня, скан-копію якого парламентарій оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд прокоментував заяву генерального прокурора Юрія Луценка та заявив, що не вірить у те, що посол США в Україні Марі Йованович нібито дала йому список людей, яких попросила “не переслідувати”. Відповідні заяви Аслунд зробив у коментарі “Голосу Америки”. “Він працює генеральним прокурором 2-3 роки, і він не провів жодного суттєвого розслідування. Нікого не було ув’язнено, на жодному рівні”, – говорить Аслунд. Водночас сам Луценко, за словами аналітика, “був залучений до різного роду сумнівних справ”. Зокрема, Аслунд згадав про зустріч генпрокурора з Ігорем Коломойським після націоналізації ПриватБанку.

Генеральний прокуратор України Юрій Луценко заявою про те, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список осіб, від переслідування яких слід утриматися, міг мати на увазі розслідування про використання коштів США для реформування органів української прокуратури, йдеться у статті американського видання The Hill. Журналіст Джон Соломон у статті для The Hill, присвяченій Ю. Луценку, наводить фотокопію листа, датованого 4 квітня 2016 року, від тодішнього тимчасового повіреного в справах місії США в Україні Джорджа Кента заступнику генпрокурора України Юрію Столярчуку, в якому просить закрити розслідування про незаконне привласнення коштів тодішнім заступником генерального прокурора України Давідом Сакварелідзе.

Заява генерального прокурора України Юрія Луценка про посла США Марі Йованович було його самостійною заявою, що підтверджує відсутність координування діяльності генпрокурора з президентом України, зазначає народний депутат із фракції “Блок Петра Порошенка” Володимир Ар’єв. “Можу сказати абсолютно впевнено, що генеральний прокурор робив цю заяву самостійно, ні з ким не погоджуючи. І це, очевидно, ще одне підтвердження того, що генеральний прокурор діє безпосередньо сам і не в координації з президентом України, як його намагаються часто прив’язати”, – сказав В. Ар’єв в ефірі каналу “Прямий” у четвер. Нардеп висловив думку, що Ю. Луценко не робив би заяву, не маючи підтвердження.

ЕКОНОМІКА.

У Євросоюзі готові надати уряду України другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 500 мільйонів євро. Про це написала міністр фінансів Оксана Маркарова на своїй сторінці у Facebook. “Європейські колеги високо оцінили прогрес щодо виконання програми, необхідної для другого траншу макрофінансової допомоги, а також підтвердили готовність надавати інвестиційну і кредитну підтримку проектів Приазов‘я”, — повідомила Маркарова.

Загальна сума субсидій, призначених для компенсації витрат сімей на оплату житлово-комунальних послуг в Україні, в січні-лютому 2019 року становить 518 млн грн, що на 47,1%, або 165,9 млн грн, вище ніж показник січня-лютого 2018 року. Як повідомила Державна служба статистики (Держстат), ці показники наведено без урахування тимчасово окупованої території Криму та Севастополя, а також частини окупованих територій Донецької та Луганської областей. За даними Держстату, з початку 2019 року субсидії призначено 549,1 тис. сімей, що становить 118% від загальної кількості, що звернулися за ними, і в 1,7 раза вище ніж показник за аналогічний період 2018 року.

ЕНЕРГЕТИКА.

Росія і Угорщина домовилися про поставки російського газу на 2020 рік, навіть якщо до кінця цього року не буде досягнуто домовленості про транзит газу між Москвою і Києвом. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після зустрічі з главою “Газпрому” Алексєєм Міллером у Москві, повідомляє прес-служба угорського уряду. “Питання енергетичної безпеки отримало геополітичний тон з огляду на те, що угода про транзит між Росією та Україною закінчиться наприкінці цього року, і ще не було підписано жодного нового контракту. Це означає, що легко може виникнути ситуація, коли Росія більше не буде транспортувати газ на європейський континент через Україну”, – сказав міністр.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Кандидат у президенти України, шоумен Володимир Зеленський допускає проведення двосторонніх переговорів із Москвою для припинення бойових дій на сході України. “Я б хотів зробити все для того, щоб на сході України припинили стріляти, щоб більше не гинули наші люди. (…) На дипломатичному фронті ми маємо здійснювати наступ, а не чекати, доки це зроблять за нас. Треба вести переговори. Необхідно відновити зустрічі в “нормандському форматі” і залучати до багатосторонніх переговорів США та Велику Британію. Якщо ми разом із нашими союзниками і партнерами визнаємо за необхідне, то, можливо, треба буде і з Росією вести двосторонні переговори”, – сказав В. Зеленський журналу “Новое время”, відповідаючи на запитання видання в рамках проекту “Момент істини”.

Більше ніж половина опитаних українців переконана, що війну розпочали сепаратисти і Росія, і стільки ж вважають, що запровадження воєнного стану в десяти областях України не мало реальних підстав, свідчать дані проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) опитування. Згідно з оприлюдненими на прес-конференції в четвер в Києві результатами опитування, 51,8% українців упевнені, що війну розпочали сепаратисти і Росія, 16,6% – що влада України та олігархи, ще 34,9% – не змогли визначитися з відповіддю. При цьому 44,4% опитаних сказали, що саме прикордонники РФ атакували українських військових моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, 19% же вважають, що спровокували атаку росіян у Керченській протоці українські моряки, а 36,6% – не змогли визначитися з відповіддю.

В Україні найнижчий у світі рівень довіри населення до влади – лише 9 відсотків. Про це свідчать результати дослідження аналітично-консультативної компанії Gallup за 2018 рік. “Найнижчий рівень довіри у світі другий рік поспіль”, – коментують цифру аналітики. За їхніми даними, для порівняння, коли президентом був Віктор Янукович, цей показник сягав 24%. При цьому у пост-радянських країнах довіра до керівництва держави у середньому складає 48%, світовий середній рівень – 56%.

Рівень довіри українців до виборів різко знизився в порівнянні з 2014 роком, він також нижчий, ніж був у 2010 році. Про це свідчить дослідження аналітико-консультаційної компанії Gallup. У 2018 році лише 12% дорослих в Україні сказали, що вони впевнені в чесності виборів.