Наші діти мають умови навчання на рівні дніпровських шкіл, – голова Царичанської об’єднаної громади

WATCH IN ENGLISH

Царичанська громада утворилась у 2016 році – об’єднала 5 рад, а це 23 населених пункти і майже 15 тисяч населення. Царичанці пішли на об’єднання тому, що їм набридло чекати – постійно не вистачало коштів, у школах та медзакладах не було елементарного обладнання. Голова громади Геннадій Сумський говорить, що сьогодні їхня громада розцвіла – не тільки центральна садиба, а і села, які до неї приєдналися. Загальний бюджет Царичанської громади збільшився майже в 4 рази. Зокрема, більше коштів залишається в селах.

У проекті УКМЦ-DOBRE про досягнення та плани  розповів Геннадій Сумський, голова Царичанської об’єднаної громади Дніпропетровської області.

“По-перше, децентралізація дала нам змогу самим розпоряджатися грошима. По-друге, гуртом легше вирішувати спільні проблеми”, – каже Геннадій Сумський.

Для ефективної комунікації з людьми у Царичанській громаді проводять опитування щодо проектів, які планують втілити. Також, за словами Геннадія Сумського, мешканці беруть участь у обговореннях під час засідання сесій. Завдяки співпраці з програмою DOBRE у громаді оновили залу засідань і всі сесії транслюють on-line. Про результати роботи представники місцевого самоврядування звітують щоквартально, за півріччя та за рік, і це теж можна побачити, не виходячи з дому.

“Люди можуть ознайомитися з нашою діяльністю та розуміти куди ми рухаємося. Вони також приходять на сесії. У нас є громадська рада, учнівське самоврядування, молодіжна рада. Вони всі активно вносять пропозиції. Щодо багатьох проектів ми проводили опитування і знаємо чого бажає наша молодь. І будемо працювати в рамках стратегії, яка розроблена до 2022 року”, – додає голова громади.

До того ж перед об’єднанням Царичанка підписала із кожним селом меморандум, де чітко зафіксували, що місцева влада має зробити до виборів 2020 року. Геннадій Сумський переконує, що наразі близько 80% планів вже втілено.

Стратегія місцевого розвитку

Пріоритетами стратегії місцевого розвитку Царичанська громада визначила освіту, спорт, економіку та медицину. Аби мати гроші на розвиток усіх цих напрямків, місцева влада залучає інвесторів та планує підтримувати підприємців податковими пільгами. Два роки тому громада почала отримувати податок від лікеро-горілчаного комбінату “Дніпро”, цьогоріч запрацював потужний асфальтний завод. Щоб підприємці мали змогу розвивати свій бізнес, податкову ставку для них підвищують не відразу, а поступово.

“Також ми працюємо над створенням кооперативів і хочемо створити коворкінг-центр, де розміститься асоціація підприємців, асоціація сільгоспвиробників, музей, а також відділ туризму. А це нові робочі місця”.

Після передачі землі громада змогла провести облік та виявити земельні ділянки, які не використовувались або використовувалися без документів.

“Це дало нам змогу проводити претензійну роботу (фактично змінити умови надання землі орендарям – ред). Облік ми і досі проводимо, але тут є інша проблема – у нас немає повноважень у охороні земель, і це велика прогалина у законодавстві. Тому нам хотілося б мати такі повноваження”, – каже Геннадій Сумський.

Освіта

У Царичанській громаді є чотири школи, одна з яких опорна і має дві філії.

“Ми дотримуємося такої політики: дитина у найвіддаленішому селі повинна мати такі ж можливості, як і в центральній садибі нашого селища. Тому у нас є регулярні рейси, якими привозимо дітей з кожного села на гуртки в Будинок школяра, в Будинок творчості, в музичну школу. Так, це не дешево, але на дітях економити не можна. Наші діти не поступаються за рівнем освіти школярам дніпровських шкіл та інших шкіл області”.

У рамках співпраці з DOBRE Царичанська громада впроваджує STEM-освіту.

“STEM-освіта, робототехніка – дають практичні навички в повсякденному житті. Наша молодь виграла в конкурсі DOBRE квадрокоптери, іншу техніку. Тепер займаються з хорошими фахівцями, які навчають основам робототехніки наших дітей”.

Для вчителів покращують умови для праці: ремонтують школи, оновлюють оснащення, посилюють матеріально-технічну базу.

**STEM-освіта – це напрямок в освіті, що охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics).

Медицина

За словами Геннадія Сумського, опитування напередодні розробки стратегії показало, що 52% мешканців громади не задоволені якістю надання медичних послуг. Тож вони почали шукати шляхи їх покращення. Медзаклади Царичанської громади одними з перших в Україні долучилися до реформи медицини – перетворилися на некомерційні підприємства та уклали договори з Національної службою здоров’я України. Фахівці програми DOBRE допомогли правильно реорганізувати первинну ланку медицини.

У Царичанський громаді відремонтували три ФАПи. Невдовзі відкриють дві амбулаторії, що облаштували у рамках програми Президента України “Медична реформа в сільській місцевості”.

“Проблем залишається багато, але ми над ними працюємо. Медичні працівники тепер отримують більшу зарплату. Раніше медпрацівник приходив після навчання на заробітну плату 6 тисяч гривень, то зараз мінімум 12-13 тисяч отримує. Завдяки переходу на новий вид фінансування медицина зараз загалом отримує вдвічі більше коштів”.

У Царичанський громаді для медпрацівників збудували будинок на 12 квартир. Геннадій Сумський говорить, що завдяки цьому змогли надати молодим працівникам, які приїжджають у громаду, не тільки якісні умови праці, а і житло. Геннадій Сумський говорить, що це спрацювало.

Також у громаді реконструювали будинок для учасників АТО. Невдовзі вже планують вручати ключі від квартир.

На питання “Чи варто об’єднуватись?” Геннадій Сумський відповідає однозначно: Так. Каже, що їхній громаді пощастило з тим, що їх підтримує область.

“У селі ніколи не було асфальтованої дороги. Люди об’єднались, і у цей же рік єдину в селі вулицю заасфальтували, ще й з розміткою. Чи коли з’явилось освітлення, збудували новий садочок, коли відремонтували амбулаторію, або почали будувати нову амбулаторію – хіба люди будуть проти децентралізації? Звичайно, є скептики, але ми до цього звикли”, – підбиває підсумки Геннадій Сумський.