Огляд ЗМІ за 9 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила, що при всіх успіхах “Східного партнерства” ЄС в шести країнах-учасницях цієї програми ще залишаються завдання в сфері боротьби з корупцією і дотримання принципу верховенства права.

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського заявили, що вони пропонують проводити дебати з чинним президентом Петром Порошенком 19 квітня на НСК “Олімпійський”, профінансувати їх за рахунок виборчих фондів претендентів на посади глави держави. Петро Порошенко заявив, що готовий брати участь у дебатах 14 і 19 квітня.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв не призначати більше на відповідальні посади своїх бізнес-партнерів і близьких людей. Петро Порошенко також заявив, що закон про імпічмент потрібний і він готовий до обговорень для напрацювання збалансованого документа.

Команда кандидата в президенти Володимира Зеленського назвала нових експертів, серед яких екс-перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер – транспорт і інфраструктура, і екс-перший заступник голови Національної телерадіокомпанії Олександр Харебін – інформаційна та мовна політика, загальнополітичні питання. Також почесний президент і керівник практики банківського та фінансового права юркомпанії Jurimex Данило Гетманцев – оподаткування, публічні фінанси, банківське право і голова ГО “Всеукраїнська організація “Зелений фонд” Олег Бондаренко – екологія, правові питання. Крім того, серед нових імен у цьому переліку завідувач кафедри права Київського національного лінгвістичного університету Олександр Мережко – E-government і народовладдя, засновник школи мерів та екс-претендент на посаду мера Хмельницького Руслан Рохов – місцевий і регіональний розвиток, юрист Hillmont Partners Вадим Галайчук.

У зверненні 20 громадських активістів (зокрема представники громадського руху “ЧЕСНО”, Центру протидії корупції, Центру політико-правових реформ, Transparency International Ukraine, Міжнародного фонду “Відродження”) закликали парламентський комітет з питань правової політики та правосуддя завершити підготовку Виборчого кодексу (№3112-1) до другого читання, голову Верховної Ради – забезпечити його невідкладний розгляд парламентом, а Верховну Раду – підтримати голосами й ухвалити кодекс.

У Верховній Раді України створено міжфракційне депутатське об’єднання “За наступного президента України Зеленського В.О.”, яке очолив позафракційний народний депутат Віталій Купрій.

Служба безпеки України отримала звернення центру “Миротворець” щодо фінансування виборчої кампанії кандидата в президенти України Володимира Зеленського з боку російських спецслужб і займеться цим питанням.

Акція протесту громадської організації “Національний Корпус” із вимогами активізувати розслідування у кримінальних провадженнях, що пов’язані з розкраданням коштів оборонного бюджету. У Адміністрації Президента активісти роздають повітряні кулі з перекресленим рилом свині. Також вони спорудили інсталяцію з валіз, на яких написано прізвища представників чинних органів влади, зокрема і президента Петра Порошенка.

Під офісом Володимира Зеленського удень кілька сотень представників невеликих громадських організацій провели акції з вимогою до нього відповіси на їхні запитання, а також із наміром передати список корупційних справ. Серед організаторів мітингу є районний депутат з фракції “Блоку Петра Порошенка” Шевченко Анатолій Вікторович. Поліція затримала двох чоловіків, які, за словами правоохоронців, пошкодили плакати учасників акції та намагалися спровокувати бійку.

 Нардеп від БПП Олег Барна посварився із представником команди Володимира Зеленського Святославом Юрашем, схопив його за горло та порвав сорочку.

Президент Петро Порошенко протиставляє себе у другому турі виборів президенту Росії Володимиру Путіну. Про це свідчить візуальна реклама Петра Порошенка. Радник президента Юрій Бірюков заявив, що поява портрета президента РФ Володимира Путіна на передвиборних фондах Петра Порошенка – це, зокрема, меседж до тих, хто у першому турі проголосував за інших кандидатів. Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко заявив, що передвиборна реклама чинного глави держави Петра Порошенка із зображенням президента Російської Федерації Володимира Путіна ображає виборців, які проголосували за інших кандидатів. «Такою рекламою і газетами, які вже роздають штаби Порошенка, країну свідомо розколюють навпіл. У 2004 р. це робили російські технологи в штабі Януковича. Зараз це робить чинний гарант – гарант цілісності та єдності України», – заявив Гриценко.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що від президента Петра Порошенка до Кабінету Міністрів України надійшло подання на звільнення Максима Степанова з посади голови Одеської обласної державної адміністрації, уряд 10 квітня його розгляне.

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Євген Рищук слідом за головою ОДА Андрієм Гордєєвим написав заяву про звільнення.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав місцеві органи влади скорегувати ціни на централізоване постачання гарячої води зі зниженими цінами на природний газ.

У Світовому банку повідомили, що обсяги грошових переказів до України в 2018 році зросли на 19% і досягли рекордного рівня в $14 млрд.

Верховна Рада розглянула 65% поправок до законопроекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Звільнення керівника Одеської області розгляне Кабмін (160 публікацій у ЗМІ)
  • Офіційні дебати мають відбутися 19 квітня в студії телеканалу UΛ:Перший (69 публікацій у ЗМІ)
  • Світовий банк: За рік мігранти переказали до України рекордних $14 млрд (29 публікацій у ЗМІ)
  • Справа Гандзюк: Заступник голови Херсонської ОДА подав у відставку (22 публікації у ЗМІ)
  • Мітинг «Національних дружин» у Києві: учасники акції принесли вимоги силовикам та запустили в небо рожеві кульки (20 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

При всіх успіхах “Східного партнерства” ЄС в шести країнах-учасницях цієї програми ще залишаються завдання в сфері боротьби з корупцією і дотримання принципу верховенства права, вважає глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні. “Загалом, якщо озирнутися на чотири або п’ять років тому, ми досягли величезного прогресу в багатьох різних сферах, від спрощення візового режиму до контактів між людьми, торгівлі та економічних інвестицій. Очевидно, що необхідно зробити ще більше, зокрема, щодо здорового управління, боротьби з корупцією та верховенства права”, – заявила Ф. Могеріні в понеділок на прес-конференції в Люксембурзі, де засідала Рада ЄС із закордонних справ.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ 2019.

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського зазначають, що пропонують проводити дебати з чинним президентом Петром Порошенком 19 квітня на НСК “Олімпійський”, профінансувати їх за рахунок виборчих фондів претендентів на посади глави держави. “Ми сьогодні були в НСТУ і обговорювали ці питання. Насправді, були пропозиції з нашого боку, але поки що відповіді від опонентів ми не отримали. Було озвучено, що давайте проводити 19 квітня, на стадіоні, і щоб не навантажувати бюджет своїми “забаганками”, давайте проводити за рахунок виборчих фондів кандидатів”, – повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” політконсультант і радник штабу В.Зеленського Дмитро Разумков.

Кандидат в президенти України Петро Порошенко готовий брати участь у дебатах 14 і 19 квітня. “Я точно буду на дебатах. Буду 14-го, буду 19-го (квітня – ІФ) і зроблю все можливе, що від мене залежить … Я буду, щоб у вас було право – ключове право демократії – голосувати після того, як ви отримаєте повну інформацію, а не тільки віртуальний сценарій, написаний політтехнологами”, – сказав П.Порошенко в програмі “Свобода слова” в понеділок в ефірі телеканалу ICTV.

Президент України Петро Порошенко обіцяє не призначати більше на відповідальні посади своїх бізнес-партнерів і близьких людей. “Ніяких бізнес-партнерів, ніяких близьких людей Петро Порошенко більше призначати не буде поки він є президентом, зокрема, під час другого терміну”, – сказав П.Порошенко в програмі “Свобода слова” в понеділок увечері в ефірі телеканалу ICTV. Президент визнав свої помилки, зокрема в кадровій політиці.

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон про імпічмент потрібний і він готовий до обговорень для напрацювання збалансованого документа. Про це Порошенко говорив в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV. “Я твердо переконаний, що закон про імпічмент потрібний. Так само як і закон про тимчасові слідчі комісії. Я абсолютно впевнений в тому, що в парламенті має відбутися дискусія з цього приводу і цей закон треба приймати як відповідальність президента у випадку порушення ним Конституції, скоєння злочину. Я готовий делегувати своїх представників і обговорити та приймати вже збалансовану  компромісну версію”, – сказав він.

Кандидат у президенти України, шоумен Володимир Зеленський дякує українським військовим за підтримку і захист України, обіцяє, що всіх полонених поверне на батьківщину. “Я хочу подякувати кожному військового за підтримку. Ви для мене, для кожного українця справжні герої, герої не з фільмів, не з книг, а реальні герої, які захищають свободу і демократію України…Дякую всім – від Широкиного до Станиці Луганської, кожному патріоту”, – сказав В.Зеленський у відео, розміщеному на його Facebook-сторінці.

Команда кандидата в президенти Володимира Зеленського назвала нових експертів, серед яких екс-перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер – транспорт і інфраструктура, і екс-перший заступник голови Національної телерадіокомпанії Олександр Харебін – інформаційна та мовна політика, загальнополітичні питання. У розширеному списку, переданому ЗМІ у вівторок для подання запитів, також почесний президент і керівник практики банківського та фінансового права юркомпанії Jurimex Данило Гетманцев – оподаткування, публічні фінанси, банківське право і голова ГО “Всеукраїнська організація “Зелений фонд” Олег Бондаренко – екологія, правові питання.

Деякі громадські діячі й організації біля будівлі Верховної Ради України закликають народних депутатів ухвалити проект Виборчого кодексу (№3112-1). “З огляду на те, що вікно можливостей для ухвалення закону є критично обмеженим, закликаємо вас виконати обіцянки, надані народу на Майдані й у парламенті й невідкладно ухвалити Виборчий кодекс”, – зазначено в тексті заяви, представленої на брифінгу біля будівлі парламенту на площі Конституції у вівторок. Під заявою підписалися 20 громадських активістів, зокрема представники громадського руху “ЧЕСНО”, Центру протидії корупції, Центру політико-правових реформ, Transparency International Ukraine, Міжнародного фонду “Відродження”.

У Верховній Раді України створено міжфракційне депутатське об’єднання “За наступного президента України Зеленського В.О.”, яке очолив позафракційний народний депутат Віталій Купрій. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне оголошення зробив голова парламенту Андрій Парубій на пленарному засіданні у вівторок.

Акція громадської організації “Національний Корпус” із вимогами активізувати розслідування у кримінальних провадженнях, що пов’язані з розкраданням коштів оборонного бюджету, триває біля будівлі Адміністрації президента на вул.Банковій у центрі Києва. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, станом на 19:15 на вул. Банковій зібралося близько 200 активістів “Нацкорпусу”, які раніше колоною пройшли до будівель правоохоронних органів, озвучивши там свої вимоги. На імпровізованій сцені тривають виступи організаторів акції.

Служба безпеки України отримала звернення центру “Миротворець” щодо фінансування виборчої кампанії кандидата в президенти України Володимира Зеленського з боку російських спецслужб і займеться цим питанням, повідомила агентству “Інтерфакс-Україна” речник СБУ Олена Гітлянська. “Отримали звернення. Головне слідче управління вивчатиме”, – сказала О.Гітлянська у вівторок.

Під офісом шоумена і кандидата на посаду президента України Володимира Зеленського в Києві у вівторок удень кілька сотень представників невеликих громадських організацій проводять акції з вимогою до нього відповіси на їхні запитання, а також із наміром передати список корупційних справ. У вівторок удень під будівлею на вул. Новоселицька, в якому розташований офіс В.Зеленського, триває акція представників низки громадських організацій, зокрема “Всеукраїнська профспілка сфер комп’ютерних та інформаційних технологій”, “Український комітет із боротьби з корупцією” та “Союз офіцерів України”. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, учасники акції закликають В.Зеленського вийти до них і відповісти на озвучені запитання. Зокрема, від низки спікерів лунають заклики відповісти на озвучені в українському інформаційному просторі обвинувачення на його адресу в антиукраїнських і проросійських поглядах, користуванні автомобілем, який належить бізнесмену Ігорю Коломойському, здати аналізи на наявність в його крові наркотичних речовин тощо.

Президент Петро Порошенко протиставляє себе у другому турі виборів президенту Росії Володимиру Путіну. Про це свідчить візуальна реклама, фото якої на своїй сторінці у Facebook оприлюднив аналітик громадського руху ЧЕСНО Ігор Фещенко. “Ну що. Хвиля друготурової реклами починає наростати. На щастя це триватиме лише півтора тижні. Фото: Київ. 9 квітня 2019 року. П.С.: фото сьогоднішнє. Просто залите в альбом з політичною агітацією створений рік тому. Тому декому дату буде висвітлювати як 6 березня 2018 року. Це дата створення альбому”, – написав він.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який брав участь у першому турі президентських виборів, заявив, що він і його соратники не підтримують жодного з кандидатів у президенти, які вийшли до другого туру. “Ні я, ні моя команда не підтримуємо жодного кандидата, нікого з тих, що сьогодні є, ми не підтримуємо”, – заявив політик з трибуни Верховної Ради на пленарному засіданні у вівторок.

РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК.

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Євген Рищук слідом за головою ОДА Андрієм Гордєєвим написав заяву про звільнення. “Як усім відомо, у п’ятницю голова ОДА Гордєєв А.А. написав заяву на звільнення. Мій крок такий самий. Я прийшов в ОДА на запрошення Андрія Гордєєва і йду разом з ним”, – написав Є.Рищук на своїй сторінці у Facebook.

ЕКОНОМІКА.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав місцеві органи влади скорегувати ціни на централізоване постачання гарячої води зі зниженими цінами на природний газ. “Ми зобов’язали “Нафтогаз” продавати газ дешевше (8,55 грн/куб. м – ІФ), якщо він сам його купує дешевше… Вартість гарячої води частково залежить від ціни на газ, тому дуже важливо, щоб місцеві органи влади скоригували, зменшили ціну на гарячу воду”, – сказав він в ефірі телеканалу “Прямий”.

Обсяги грошових переказів до України в 2018 році зросли на 19% і досягли рекордного рівня в $14 млрд, повідомляється в прес-релізі Світового банку. “Цей сплеск в Україні також відображає переглянуту методологію оцінки вхідних грошових переказів, а також зростання попиту в сусідніх країнах на робочих-мігрантів”, – наголошується в документі. Згідно з ним, Україна є найбільшим одержувачем грошових переказів у регіоні Європи і Центральної Азії, в якому загалом за минулий рік вони збільшилися на 11% – до $59 млрд.

МОВНИЙ ЗАКОН.

Верховна Рада розглянула 65% поправок до законопроекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Про це повідомляє агенція “Укрінформ”. Перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко оголосила перерву до 16:00 і закрила ранкове пленарне засідання. “Ми повернемося до розгляду законопроекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної” з 1362 поправки”, – сказала вона. Під час розгляду поправок у вівторок віце-спікер Оксана Сироїд заявила, що ухвалення  “мовного” закону стане в нагоді депутату від “Опозиційного блоку” Нестору Шуфричу.

ПРИВАТБАНК.

Господарський суд Києва розглядає позов олігарха Ігоря Коломойського про визнання недійсним договору купівлі-продажу державою акцій Приватбанку. Про це повідомила ЕП прес-служба Приватбанку. 9 квітня суд прийняв до розгляду заяву про зміну предмета позову. Коломойський і кіпрська компанія Triantal Investments Ltd. доповнили свій позов новими вимогами до України про повернення кожному з них відповідного пакету акцій Приватбанку. До націоналізації Коломойському належали 41,6572% акцій Приватбанку, Triantal Investments Ltd – 16,5748% акцій.