Огляд ЗМІ за 23 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Центральна виборча комісія опрацювала 100% електронних протоколів, Володимир Зеленський виграв президентські вибори з результатом 73,22%. Чинний глава держави Петро Порошенко отримав 24,45%.

Президент Європейської Ради Дональд Туск повідомив, що провів телефонну розмову із переможцем президентських виборів в Україні Володимиром Зеленським. «Я запевнив його в тому, що ЄС незмінно підтримує Україну. Очікую нашої співпраці та саміту Україна-ЄС у липні», – заявив Туск.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер вважає правильним проведення прямих переговорів між переможцем на виборах президента України Володимиром Зеленським і президентом Росії Володимиром Путіним. Волкер також вважає, що зміна українського лідера може створити нову можливість для діалогу з Росією. У РФ заявили, що жодних контактів між керівництвом РФ і України наразі не планується, в Москві очікують оголошення офіційних підсумків виборів, а потім стежитимуть за першими кроками нового президента України.

Заступниця міністра закордонних справ Україна Олена Зеркаль повідомила, що слухання у Міжнародному трибуналі з морського права за запитом України про застосування тимчасових заходів для звільнення українських моряків орієнтовно можуть відбутися 6-7 травня, до цього у Москви є можливість добровільно звільнити українських моряків. Олена Зеркаль також додала, що під час переговорів щодо звільнення полонених українських моряків російська сторона раптово пом’якшила тон спілкування з Україною. Дипломат не знає, з чим це пов’язано. “Невідомо, чи це зміна російської тактики, чи просте бажання затягнути процес консультацій. У будь-якому разі це не вплинуло на позиції сторін щодо наших моряків і кораблів”, – зазначила Зеркаль. Частині військовополонених українських моряків, яких тримають у російському СІЗО “Лефортово”, вперше за 5 місяців дозволили телефонний дзвінок додому.

Народні депутати вже розглянули 1974 з 2082 поправок до законопроекту (№5670-д) про функціонування української мови як державної. Нардепи з 28 лютого їх розглядають, жодну з правок не підтримали.

Чинний президент Петро Порошенко провів закриту зустріч з депутатами та міністрами, яких делегувала в уряд партія БПП. На зустрічі Порошенко говорив із командою про майбутнє політсили та позицію партії до наступного президента.

Колегія суддів, яка задовольнила позов олігарха Ігоря Коломойського і скасувала рішення про націоналізацію “Приватбанку”, поскаржилася на тиск глави держави до Вищої ради правосуддя, Генпрокуратури та Державного бюро розслідувань. У своїх заявах до ВРП вони просять вжити заходів, щоб забезпечити захист “від свавільних та протиправних дій керівництва держави”. До ДБР вони звернулися із заявою “про вчинення злочину президентом Петром Порошенком, міністром юстиції Павлом Петренком та головою Національного банку Яківом Смолієм, а також поставлення перед парламентом питання про ініціювання процедури імпічменту нинішнього президента”.

Екс-голова Адміністрації президента Борис Ложкін, заступник глави АП Олексій Філатов та екс-очільниця Нацбанку Валерія Гонтарева – не мають наміру реагувати на повістки про виклик на допит.

Державне бюро розслідувань провело обшуки в Національному антикорупційному бюро України. Йдеться про справу щодо розкрадань коштів “Укроборонпрому”, у якій фігурує син колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони Ігор Гладковський. У НАБУ заявили, що завершило службове розслідування щодо можливої причетності своїх співробітників до корупції в оборонній сфері. “Висновки розслідування надані Дисциплінарній комісії, яка прийматиме рішення щодо наявності в діях співробітника НАБУ складу дисциплінарного проступку”, – йдеться у повідомленні.

Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу та країни Балтії через надходження неякісної російської нафти. Білоруська нафтова компанія розраховує на зростання обсягів експорту бітумів в Україну на тлі обмежень, які запровадила Росія на постачання нафти і нафтопродуктів до цієї країни. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пропонує повністю відмовитися від імпорту російських нафтопродуктів. Гройсман заявив, що заборона РФ на експорт нафти і нафтопродуктів в Україну є частиною економічної війни і уряд робить певні кроки, щоб мінімізувати негативний вплив такої заборони.

Комісія вищого корпусу державної служби рекомендувала Кабінету міністрів призначити Сергія Верланова головою Державної податкової служби. Сергій Верланов отримав сумарно 16,45 бали, Сергій Петухов – 13,54 бали, Дмитро Олексієнко не набрав балів, достатніх для рейтингового оцінювання.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль подав заяву про відставку з посади за власним бажанням. Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна заявив, що звільниться з посади після інавгурації нового президента шоумена Володимира Зеленського.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • ЦВК обробила 100% протоколів: Зеленський — 73,22%, Порошенко — 24,45% (1233 публікації у ЗМІ)
  • Справа Курченка: фігуранти не прийшли до ГПУ для отримання підозри (80 публікацій у ЗМІ)
  • Через погану російську нафту Білорусь зупинила експорт нафтопродуктів, у тому числі до України (47 публікацій у ЗМІ)
  • ДБР обшукало НАБУ через журналістське розслідування (42 публікації у ЗМІ)
  • У Закарпатській ОДА пояснили, чому Москаль вирішив звільнитися зараз (37 публікацій у ЗМІ)

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

Центральна виборча комісія опрацювала 100% електронних протоколів, шоумен Володимир Зеленський виграє президентські вибори з результатом 73,22%. Відповідні попередні результати другого туру голосування є на сайті ЦВК. Чинний глава держави Петро Порошенко отримав 24,45% електоральної підтримки. Остаточні результати виборів президента України мають оголосити після того, як ЦВК прийме усі протоколи в паперовому вигляді. Загалом у голосуванні взяли участь 18 491 840 українців, це трохи менше, ніж у першому турі. 2,31% виборчих бюлетенів визнано недійсними.

Президент Європейської Ради Дональд Туск очікує проведення саміту Україна-ЄС у липні 2019 року і поговорив про це телефоном із переможцем президентських виборів в Україні Володимиром Зеленським. “По-перше, хороша телефонна розмова з Володимиром Зеленським, обраним президентом України, який ще не вступив на посаду. Я запевнив його в тому, що ЄС незмінно підтримує Україну. Очікую нашої співпраці та саміту Україна-ЄС у липні”, – написав він у своєму мікроблозі в Twitter у вівторок.

ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер вважає правильним проведення прямих переговорів між переможцем на виборах президента України Володимиром Зеленським і президентом Росії Володимиром Путіним. “Прямі переговори між Україною і Росією необхідні, тому я вважаю, що його (В. Зеленського – ІФ) бажання поговорити з Путіним – це хороша, а не погана річ”, – сказав К. Волкер у програмі NewsHour американської служби суспільного мовлення PBS. К. Волкер також вважає, що зміна українського лідера може створити нову можливість для діалогу з Росією.

Жодних контактів між керівництвом РФ і України наразі не планується, в Москві очікують оголошення офіційних підсумків виборів, а потім стежитимуть за першими кроками нового президента України, заявив помічник президента РФ Юрій Ушаков. “Ні, поки що не планується”, – сказав він журналістам, відповідаючи на відповідне запитання. “Зараз ми очікуємо офіційного оголошення підсумків виборів, а потім потрібен буде ще період до інавгурації нового президента. Подивимося, як буде реально розвиватися ситуація в Україні, які перші кроки зробить новий президент”, – продовжив Ю. Ушаков.

Президент Міжнародного Трибуналу з морського права визначив дати слухань у справі про застосування тимчасових заходів до РФ через порушення імунітетів трьох українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів. Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Слухання у Міжнародному трибуналі з морського права (МТМП) за запитом України про застосування тимчасових заходів для звільнення українських моряків орієнтовно можуть відбутися 6-7 травня, до цього у Москви є можливість добровільно звільнити українських моряків, заявила заступниця міністра закордонних справ Україна Олена Зеркаль. “Розраховуємо, що скоро Міжнародний Трибунал з Морського Права підтвердить наші вимоги. Сьогодні-завтра буде остаточно оголошено дату слухань у Гамбурзі (попередньо – 6-7 травня).

Під час переговорів щодо звільнення полонених українських моряків російська сторона раптово пом’якшила тон спілкування з Україною. Про це повідомила у Facebook заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль. За словами чиновниці, таке цікаве спостереження вона зробила після обміну думками з РФ щодо звільнення українських моряків і військових кораблів, що відбувся у вівторок, 23 квітня. “Вразила кардинальна зміна тону розмови – перехід від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії”, – дивується вона.

Частині військовополонених українських моряків, яких тримають у російському СІЗО “Лефортово”, вперше за 5 місяців дозволили телефонний дзвінок додому. Про це 23 квітня повідомив адвокат Микола Полозов в Facebook. Захисник зазначив, що раніше слідство не давало дозволу військовополоненим на здійснення побачень з рідними, а також дозволів на телефонні переговори. За словами Полозова, військовополонені, адвокати, а також консули посольства України в Москві неодноразово зверталися із заявами про право на побачення і телефонні розмови з близькими.

МОВНИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ.

Народні депутати вже розглянули 1974 поправки до законопроекту (№5670-д) про функціонування української мови як державної. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, на пленарних засіданнях Верховної Ради у вівторок парламентарії продовжили працювати над поправками до цього документа. Загалом до проекту закону подано 2082 поправки. Нардепи з 28 лютого їх розглядають, жодну з правок не підтримали.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Колегія суддів, яка задовольнила позов олігарха Ігоря Коломойського і скасувала рішення про націоналізацію “Приватбанку”, поскаржилася на тиск глави держави до Вищої ради правосуддя, Генпрокуратури та Державного бюро розслідувань. Про це 23 квітня повідомляє прес-служба суду. Йдеться про суддів Окружного адміністративного суду Києва Ігора Качура, Володимира Келеберду та Віталія Амельохіна. Зокрема, судді звернулись до голови ВРП  із заявами про втручання у їхню діяльність, а також до очільників ГПУ та ДБР із заявами про вчинення кримінального правопорушення. “Судді просять розпочати досудове розслідування щодо глави держави, міністра юстиції та голови НБУ, шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР, за наслідками якого винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності”, – йдеться в повідомленні.

Державне бюро розслідувань (ДБР) проводить обшук у Національному антикорупційному бюро (НАБУ) на підставі рішення суду в рамках розслідування справи про махінації в оборонній сфері. У рішенні Печерського районного суду, розміщеному в Єдиному реєстрі судових рішень, зазначено, що клопотання слідчого ДБР про тимчасовий доступ до речей і документів управління внутрішнього контролю НАБУ задоволено. Обшук проводиться в рамках розслідування кримінального провадження за частиною 3 статті 368 і частиною 2 статті 364 (непроведення слідчих заходів після отримання матеріалів від Головної військової прокуратури щодо махінацій в оборонній сфері).

ЕКОНОМІКА.

Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу та країни Балтії через надходження неякісної російської нафти, повідомив журналістам у вівторок у Мінську заступник гендиректора Білоруської нафтової компанії (БНК) Сергій Гриб. “Призупинено постачання світлих нафтопродуктів – бензинів і дизпального – в Україну, Балтію та Польщу”, – сказав С. Гриб, коментуючи наслідки скорочення обсягів нафтопереробки на білоруських НПЗ через надходження неякісної нафти з РФ. “Наразі контрактні зобов’язання призупинено до моменту вирішення питання з російською нафтою”, – додав С. Гриб.

Білоруська нафтова компанія (БНК) розраховує на зростання обсягів експорту бітумів в Україну на тлі обмежень, які запровадила Росія на постачання нафти і нафтопродуктів до цієї країни. “Що стосується постачання Росією інших продуктів, як-от, наприклад, бітуми, то якщо його буде припинено, то ми очікуємо зростання постачань із боку Білорусі”, – сказав журналістам заступник гендиректора БНК Сергій Гриб у вівторок у Мінську.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пропонує повністю відмовитися від імпорту російських нафтопродуктів. Про це він заявив журналістам на брифінгу в Київській області, повідомляє “Укрінформ”. Гройсман заявив, що заборона РФ на експорт нафти і нафтопродуктів в Україну є частиною економічної війни і уряд робить певні кроки, щоб мінімізувати негативний вплив такої заборони. “Ми прогнозували, що це може бути, і наразі робимо певні кроки, щоб мінімізувати негативний вплив від таких явищ”, – сказав Гройсман.

Комісія вищого корпусу державної служби рекомендувала Кабінету міністрів призначити Сергія Верланова головою Державної податкової служби. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів. 23 квітня пройшов заключний етап конкурсного відбору на очільника ДПС, який проводила Комісія вищого корпусу державної служби. “Трійка фіналістів у прямому ефірі представили членам комісії свою програму розвитку Служби, а потім протягом години відповідала на запитання представників бізнесу, народних депутатів, експертів та членів комісії”, – йдеться у повідомленні.