На екрани виходить фільм «Поліське. Післячуття» – знятий у темряві короткий метр про місто у зоні відчуження

WATCH IN ENGLISH

До 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи на екрани виходить короткометражний фільм «Поліське. Післячуття», присвячений долі покинутого міста Поліське із зони відчуження. Фільм є соціальним проектом, створеним українською компанією DocNoteFilms у співпраці зі студією аерозйомки Dronarium Україна, Бедлам Продакшн та 4 Ears Sound Production.

Фільм триває 3 хвилини. Зйомки відбувалися вночі, з використанням дронів із динамічним освітленням, аби додати картині символізму.

«Кіно побудоване на грі світла й тіні. Промінь світла ковзає містом, викриваючи правду про нього – правду, яку колись намагалися почути від влади мешканці, запитуючи про реальний рівень радіаційного фону», – розповів режисер фільму Костянтин Кляцкін на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Поліське було другим найбільшим містом у наближеній до ЧАЕС зоні – після Прип’яті, але воно не було відселене протягом 13 років після катастрофи. Влада створювала умови для того, щоб люди залишилися;  більш того – у місті навіть звели нові будинки для тих, кого відселили з Прип’яті. Увесь цей час мешканцям не повідомляли про 10-кратне перевищення радіаційного фону. Відселення завершилося лише у 1999 році.

«Ми працювали з архівами КДБ, перечитали усі матеріали засідань тогочасної урядової комісії з питань ліквідації Чорнобильської катастрофи, тому знаємо, що відбувалося у Поліському», – каже продюсер фільму Сергій Малярчук. Отримати дозвіл на зйомки було дуже непросто – зона відчуження відкрита для відвідувачів лише у денний час.

З 24 квітня фільм можна буде побачити у кінотеатрах «Київкінофільму», з 25 квітня – у «Жовтні» та на телеканалах «Чорноморка», «5-й канал», ZIK, урядового каналу «Рада». Також фільм оприлюднять на однойменній Фейсбук-сторінці проекту для вільного поширення.

На основі матеріалу планують підготувати також міжнародну версію фільму.