Презентували звіт щодо злочинів так званих ДНР/ЛНР та окупаційної влади в Криму проти представників різних релігійних конфесій

Експерти з громадської організації «Truth hounds» презентували звіт щодо злочинів так званих ДНР/ЛНР та окупаційної влади в Криму проти представників різних релігійних конфесій. За словами Дмитра Коваля, спеціаліста з міжнародного права, це п’ятий звіт, який буде передано організацією в Офіс прокурора Міжнародного Кримінального Суду. «Цей звіт цілком присвячений питанню [злочинів проти представників будь-яких релігійних організацій, крім православної церкви Московського патріархату], у ньому ми торкаємось не лише воєнних злочинів чи злочинів проти людяності, але й більш широкого поняття порушень міжнародного гуманітарного права», – заявив Дмитро Коваль під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Олександр Перепьолов, керівник проекту ГО «Truth Hounds», повідомив, що інформацію для звіту дослідники збирали з відкритих даних, за методологією OSINT. Він представив приклад роботи з відкритими даними, продемонструвавши, як експертам вдалося встановити, що саме представники так званого ДНР пошкодили мечеть Ахать-Джамі декілька тижнів тому. Також Олександр Перепьолов розповів, що дані збираються і шляхом польових місій. «Ми сідаємо в машину, беремо бронежилети та шоломи, узгоджуємо наше переміщення зі штабом Операції об’єднаних сил та їдемо в сіру зону, на лінію розмежування, щоб спілкуватись з очевидцями, які безпосередньо могли бачити скоєння воєнних злочинів», – сказав експерт, додавши, що для звіту було проаналізовано близько 500 справ.