Третина українських водіїв не проходять техогляд – дослідження

Третина українських водіїв – 35% – не проходять техогляд, тому що закон не зобов’язує їх це робити. При цьому, більше 70% респондентів-пасажирів вважають, що техогляди мають бути обов’язковими. Такі результати соціологічного дослідження, проведеного дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Українського центру європейської політики, повідомили на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Опитування охоплювало 4 категорії респондентів – водіїв, пасажирів, бізнес, що займається пасажирськими і вантажними перевезеннями, та бізнес, який займається обслуговуванням автомобілів і техоглядом. Юридичних осіб-власників транспорту та СТО опитали близько сотні. Кожну цільову аудиторію опитували за окремим опитувальником.

«Серед 1000 респондентів дорослого населення України, на запитання чи вважають вони що обов’язкове проходження технічного контролю громадського транспорту має позитивний вплив на безпеку і якість послуг, 80% дали відповідь «так» або «скоріше так». Також ми запитували, чи потрібен обов’язковий огляд усього – і приватного, і комерційного транспорту. Майже 80% погоджуються, що такий контроль має бути», – розповів Дмитро Савчук, експерт з досліджень Info Sapiens.

Абсолютна більшість респондентів серед населення вважають, що потрібні жорсткіші вимоги до перевірок громадського транспорту.

«Юридичним особам та СТО ми ставили запитання, чи потрібен обов’язковий техогляд транспортних засобів. 2 із 3 відповіли, що потрібен, тому що від цього залежить безпека на дорозі. Розуміння, що від техогляду залежить безпека, присутнє у всіх аудиторіях – як серед користувачів-пасажирів, так і водіїв-перевізників», – зазначає Анастасія Шеренкова, експертка з досліджень Info Sapiens.

За результатами опитування, майже 50% опитаних СТО готові надавати послуги з обов’язкового технічного огляду. Основні перешкоди для їхнього виходу на цей ринок – бюрократична процедура оформлення ліцензій, проблеми з обладнанням, місцем для роботи, персоналом, зависокі податки. 74% опитаних СТО відповіли, що не зіштовхувалися з корупцією під час організації діяльності з проведення обов’язкового технічного огляду транспортних засобів.

Любов Акуленко, виконавча директорка громадської організації «Український центр європейської політики», нагадала, що протягом останніх 5 років було вже 4 спроби змінити процедуру техогляду. Останній, 4-й законопроект від Мінінфраструктури, оприлюднили на початку травня 2019 року. Відповідно до міжнародних зобов’язань України, нова модель мала б запрацювати в ще у 2017 році.

У Європі періодична перевірка транспортних засобів є обов’язковою для усіх, придорожня – для комерційного транспорту.

«Через відсутність обов’язкових техоглядів, ми зараз не знаємо, яка у нас безпека на дорозі. Є багато спекуляцій – що техогляди створюють корупційні ризики. Але це, насамперед, питання безпеки. Для того, щоб техогляди відбувалися за кращими європейськими практиками – законодавство має розроблятися на основі європейських директив», – наголошує Любов Акуленко.

За словами аналітикині Ольги Кулик, авторки дослідження, законопроекти, які вже зареєстровані у Верховній Раді та ініціативи Мінінфраструктури не повністю відповідають положенням Директив № 2014/45/ЄС та № 2014/47/ЄС – запропоновані норми є більш обтяжливими і для споживачів, і для надавачів послуг з точки зору часу, і з точки зору вартості таких перевірок.

«Ми пропонуємо напівліберальну модель. Це має бути відкритий ринок, на який суб’єкти господарювання можуть зайти, якщо пройшли акредитацію. Але СТО може надавати або послуги ремонту, або послуги перевірок – об’єднання двох не допускається», – зазначає Ольга Кулик.

У країнах ЄС послуги технічної перевірки транспорту надають і приватні підприємства, і підприємства з часткою держави. Відкритий доступ для бізнесу на цей ринок створює переваги для споживачів – більшу доступність послуг у часі і територіально, високу якість послуг і при цьому кращу ціну – тому що центри конкурують за клієнта. Це також зменшує корупційні ризики.

Щоб при цьому забезпечити належну роботу центрів тестування, необхідний державний нагляд за ними: перевірка відповідності стандартам, підготовка та періодична перепідготовка технічних експертів та інспекторів.

На думку експертів УЦЄП, для регулювання роботи системи обов’язкового технічного контролю транспортних засобів в Україні потрібно визначити відповідальний орган і законодавчому рівні встановити його повноваження.

Щоб техогляд не створював надмірних проблем для комерційних перевізників і бізнесу, експерти рекомендують на національному рівні запровадити систему оцінки ризиків таких підприємців та використовувати її під час відбору транспортних засобів для здійснення придорожніх технічних перевірок.Також – встановити штрафи за недотримання вимог щодо періодичної технічної перевірки та придорожніх технічних перевірок транспорту.

При цьому важливо, щоб заробітна працівників контрольних служб не була безпосередньо пов’язана із здійсненням придорожніх технічних перевірок. Також – забезпечити відсутність конфлікту інтересів, запровадити персональну відповідальність технічних експертів та інспекторів за результат проведених ними перевірок і заборонити їм проводити ремонт техзасобів, в яких під час перевірок виявлено недоліки.У ЄС поєднувати послугу техогляду і ремонту для одного клієнта на одному і тому ж підприємстві забороняється.

На думку Владислава Криклія, начальника Головного сервісного центру МВС України, посилювати вимоги до техогляду потрібно поступово.

«Ми б хотіли, щоб за новим законопроектом не було дублювання реєстрів, тим більш що реєстр МВС містить всю історію водія і транспортного засобу. Що стосується акредитації – має бути прописаний виключний перелік того, що перевіряється у матеріально-технічній базі, аби виключити суб’єктивний підхід чиновників. … Коли техогляд стане прозорою і дієвою процедурою – це можна буде робити масовим продуктом», – зазначає Владислав Криклій.

Він нагадав, що з 2017 року запровадили відеофіксацію технічного огляду. Це одразу ускладнило можливість купити фіктивний протокол про техогляд, третина СТО після цього припинили діяльність.Також запустили мапу технічного контролю з переліком усіх суб’єктів, у яких можна отримати послугу. Планують створити опцію перевірки валідності протоколів технічного контролю через веб-сайт сервісного центру МВС.

Фото з цього заходу можна завантажити тут >>>