[:ua]Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України[:]

Майже 5 тисяч кандидатів беруть участь у конкурсах до Нацагентства забезпечення якості вищої освіти – НАЗЯВО

У Національному агентстві забезпечення якості вищої освіти проходять перші два конкурси з набору фахівців. Перший – відбір експертів з акредитації, які будуть задіяні у виїзних експертизах. «Це перший відкритий конкурс для експертів. На сьогодні заяви подали 3829 осіб. Це ще не остаточна цифра, тому що ці люди будуть проходити навчання і певний відбір. Ми вийдемо приблизно на цифру 2,5 тисячі експертів», – розповів Михайло Винницький, голова Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Також відбуваються конкурси до 29 галузевих експертних рад. Свої заяви подали близько тисячі кандидатів. «До 25-26 рад відбір точно відбудеться із дуже хорошим конкурсом та хорошим складом членів. У нас є проблема з галузевою експертною радою з богослов’я та деякими іншими радами, де невелика конкуренція. Ми зараз працюємо над тим, щоб заохотити більше експертів», – зазначив Михайло Винницький.

Нещодавно виповнилося 100 днів з початку роботи Агентства. На сьогодні в установі – 23 члени і 28 працівників у структурі Секретаріату із передбачених 68.

«Забезпечення якості вищої освіти довго було «ахіллесовою п’ятою» у впровадженні закону про вищу освіту. … Нова система цілком відмінна від системи централізованого управління вищою освітою, яка існувала до прийняття закону. Цей склад агентства якісний серйозний і відповідальний. Ми задоволені тим, що вдалося на основі прозорих правил, прозорих критеріїв залучити до Агентства найкращих людей, які володіють питаннями якості вищої освіти і мають гарну репутацію. Зараз найважливіше – напрацювати прозорі і зрозумілі правила, за якими воно буде працювати», – зазначила Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України.

Нещодавно Міністерство освіти й науки схвалило Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти – один з найважливіших документів для роботи НАЗЯО. У положенні сформульовано 9 критеріїв для бакалаврських і магістерських + 1 для докторських програм. Кожен університет у рамках своєї автономії зможе пояснювати Агентству, чому їхні освітні програми організовані саме таким чином, розповів Сергій Квіт, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

«Цей документ пропонує зовсім іншу філософію акредитації. Головна ідея полягає у тому, що ми не здійснюємо жорсткий контроль над університетами, а співпрацюємо. Ключове слово – довіра: не тільки між агентством та університетами, але й всередині академічного середовища, між студентами, викладачами й адміністрацією. І на принципах довіри потрібно будувати свій репутаційний капітал. Це шлях до досконалості і збільшення конкурентоздатності українських університетів», – зазначив Сергій Квіт

До кінця наступного місяця планують випустити перший онлайн-курс для експертів з акредитації. Він буде відкритий для усіх охочих, щоб громадськість могла ознайомитися, як відбувається увесь процес акредитації. Також працюють над онлайн-системою для зберігання документації.

Серед основних функцій Агентства – акредитація освітніх програм, акредитація незалежних агентств, інституційна акредитація, регулювання присудження наукових ступенів та роботи спецрад, забезпечення академічної доброчесності, аналіз стану вищої освіти. Вже до кінця 2019 року Агентство має підготувати звіт про стан якості вищої освіти в Україні, розповів Михайло Винницький.

«Ще одна функція Агентства  – створення університетських рейтингів за вимірюваними критеріями. І ці рейтинги рано чи пізно вплинуть на те, як буде розвиватися економіка університетів – якість має капіталізовуватися», – зазначив Сергій Квіт.

До роботи Агентства будуть залучені представники студентів та роботодавців. За нових умов роботодавці зможуть стати партнерами для університетів і впливати на стандарти вищої освіти, а не лише професійні стандарти, зазначила Олена Колеснікова, представниця роботодавців, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

«Ми готувалися до участі в акредитаційних комісіях ще з 2017 року – формували об’єднання студентських експертів з якості вищої освіти, які вчилися за європейськими стандартами. Мені надзвичайно приємно, що студенти з Асоціації представлені серед кандидатів до спецрад та експертів з акредитації. Це буде цікавий симбіоз наукової спільноти, студентів і роботодавців. Зараз у вищій освіті не вистачає синергії між цими ланками», – каже Лідія Фесенко, президент Української асоціації студентів, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.