«Чинний житловий кодекс України сповідує ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства», – співзасновник «Housing Ukraine»

В Українському кризовому медіа-центрі презентували новостворену громадську організацію «Housing Ukraine». Її мета – сприяння запровадженню державної житлової політики, яка дозволить Україні в найближчому періоді досягнути стовідсоткового виконання 11-ї цілі з Цілей сталого розвитку, затверджених ООН у 2015 році. А саме, – забезпечити загальний доступ до безпечного і недорогого житла та основних послуг, упорядкувати нетрі.

На думку Сергія Комнатного, голови правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» та співзасновника «Housing Ukraine», українська влада не має стратегічного підходу до реформування житлової політики. Досі використовується житловий кодекс, прийнятий у середині 80-х років минулого століття. Концепція житлової політики, проголошена у 1995 році, нереалізована на 90%.

«54% українців проживають сьогодні в умовах перенаселення. Для порівняння, у Бельгії цей рівень становить всього 2%. У 39% українських сімей на кожного члена родини припадає житлової площі менше, ніж санітарна (13, 65 кв. м). Житловий фонд України на 70% складається з будівель 60-х-80-х років 20-го століття. За офіційною інформацією, 7,5% з них зовсім непридатні для використання», – розповів Сергій Комнатний. Також він наголосив на важливості доступності комунально-житлових послуг, ринку житла, можливостей проведення енергоефективних заходів та реновації житлового фонду.

Прототипом «Housing Ukraine» стала аналогічна європейська організація «Housing Europe». Її заснували у 1988 році, зараз вона налічує 45 національних та регіональних федерацій. Член правління «Housing Europe» Андрес Ядла також був присутній на прес-брифінгу і висловив сподівання на майбутнє приєднання України до цієї житлової організації.

«Можемо обіцяти, що через рік зустрінемося тут ще раз і запропонуємо новій Верховній Раді та уряду наші напрацювання щодо стратегії, концепції та кодексу житлової державної політики. Ми будемо переконувати їх, що ці напрацювання мають бути впроваджені, щоб конституційні права громадян України були закріплені не лише на папері, а й в реальному житті», – додав Сергій Комнатний.